misto.zp.ua

Допомога при вірусній діареї

Допомога при вірусній діареї

За офіційними даними, в Енергодарі за 9 місяців 2019 року зафіксовано 79 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію та 3 випадки сальмонельозу у дітей, 67 випадків гострої кишкової інфекції та 5 випадків сальмонельозу серед дорослого населення.

Вірусні діареї характеризуються симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту у вигляді гастроентериту, ентериту, рідше гастриту, ентероколіту, а іноді – з ураженням дихальних шляхів. Терапія гострих кишкових інфекцій у дітей має 4 складових: дієта, регідратаційна, антибактерійна (за потреби і лише за призначенням лікаря) та симптоматична терапія (ентеросорбенти, пробіотики).

Джерелом інфекції є хвора людина. Вірус передається через немиті руки, продукти харчування, воду, дотики до поверхонь – все, з чим стикалася хвора людина, якщо при цьому не дотримувалися правила особистої гігієни.
Діти і дорослі хворіють по-різному. Чим менше дитина, тим більш вираженими можуть бути симптоми, серед яких багаторазові водянисті випорожнення, постійна блювота, сильна нудота, біль у животі, метеоризм, слабкість, інтоксикація, втрата апетиту, підвищення температури тіла, ознаки зневоднення (сухий язик і слизові оболонки, зменшення кількості сечі і її темніший колір, суха, в’яла шкіра, загальна млявість, сонливість дитини, важкоконтрольована лихоманка).

Саме від ступеня зневоднення і залежить, чи знадобиться дитині госпіталізація. Кишкова інфекція часто змушує батьків хворого малюка звертатися за допомогою до стаціонару.

Діагноз встановлюється просто за характерними симптомами, особливо якщо в родині декілька хворих. Також застосовується експрес-тест на ротавірус у випорожненнях. Але специфічних препаратів проти самого вірусу не існує. Найважливіше – відновлювати втрати рідини. І не тільки рідини, а ще солей і глюкози. Тому напої для дитини мають бути солодкими (компот, чай, узвар). Підійдуть і препарати для компенсації зневоднення: «Хумана-електроліт», «Біо-гая ОРС», «Регідрон». Якщо дитина буде відмовлятися від них навідріз, то віддайте перевагу тому напою, який подобається самому малюкові.
Як зрозуміти, що можна впоратися вдома? Якщо дитина досить активна, охоче п’є, лихоманка можлива, але температура тіла легко збивається, колір і об’єм сечі звичайні, язик і видимі слизові оболонки вологі, то не слід панікувати і все скоро минеться.

Коли слід їхати в лікарню? Якщо блювота не проходить, не збивається температура, дитина не п’є, млява, загальмована, знизилася кількість сечі і вона стала темною, є домішки крові в калі, то без допомоги медиків не обійтись.
Лихоманка, діарея і блювота можуть тривати 3-5 днів, з поступовою нормалізацією загального стану дитини. У дорослих іноді весь період захворювання може бути зведений до декількох епізодів рідкого випорожнення і невеликого нездужання. Небезпека в тому, що не надавши значення своїм симптомам, є ризик заразити вірусною діареєю дітей. Тож вкрай важливо дотримуватись особистої гігієни.

Як годувати дитину під час хвороби? До нормалізації стану бажано не давати дитині молочні продукти, овочі та фрукти, багаті клітковиною, жирну їжу, ковбасні вироби. Не наполягайте на годівлі, якщо дитина не хоче їсти.
Дитина на грудному вигодовуванні. Раніше практикувалося відлучення від грудей дитини з діареєю – нібито через те, що в тонкому кишечнику при вірусному запаленні тимчасово знижується вироблення ферменту лактози, внаслідок чого може розвиватися тимчасова лактозна непереносимість і посилення через це діареї. Наразі вважається, що годування грудьми має продовжуватися. Грудне молоко не має пошкоджуючого ефекту для кишівника дитини і навіть містить речовини, що допомагають слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту відновлюватися після перенесеної інфекції. Якщо ж дитина на штучному або змішаному вигодовуванні, обговоріть зі своїм лікарем можливість заміни суміші на безлактозну.

Профілактика вірусних діарей проста: миття рук перед їжею, механічна та термічна обробка їжі. Якщо немає можливості вимити руки, використовуйте рідкий антисептик для рук, а на крайній випадок – вологі серветки.

Оксана Іванова, заступник директора з медичного обслуговування КНП «МЦПМСД»


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в