misto.zp.ua

Українські митці, яких цінують у всьому світі

Українське мистецтво — новий потужний поштовх у світі культури. Роботи наших митців популярні поза межами батьківщини. Тож до вашої уваги добірка тих самих українських митців, яких цінують у всьому світі.

Іван Марчук

Іван Марчук – відомий художник, патріарх авангарду, легенда українського живопису, геній, який створив близько 5 000 робіт, відкрив понад 150 монографічних та 50 колективних виставок і придумав свій власний стиль “пльонтанізм” (походить від українського слова “пльонтати” – плести).

Його роботи знаходяться у музеях на п’яти континентах. Марчук потрапив до списку “100 найкращих живих геніїв”, складеного британською газетою Daily Telegraph. Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла його до Золотої гільдії (до якої входить 51 художник зі всього світу) та обрала почесним членом наукової ради академії.

Анатолій Криволап

Анатолій Криволап – український живописець, майстер нефігуративного живопису та пейзажу. Один із найвідоміших і найдорожчих (за версією журналу Forbes) художників українського сучасного мистецтва.

Його роботи можна побачити у найкращих музейних та приватних колекціях світу. У 2013 році картину Криволапа “Кінь. Вечір” було продано в Лондоні за $186 тис. У 2016 році Анатолій Криволап заснував іменну премію для молодих художників у розмірі $5 тис. (стипендіати отримують не гроші, а квиток на літак, оплату готелю та вхідних квитків у найкращі музеї світу).

Ілля Чичкан

Ілля Чичкан – епатажний український художник, чиї роботи виставлялися у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку, а також у галереях та музеях Європи, Південної та Північної Америки. Найдорожчу картину Чичкана “ІТ” (“Воно”) продали на аукціоні Philips de Pury за $70 тис.

Роботи художника виставлялися у провідних галереях та музеях Європи, США та Південної Америки, а також брали участь у престижних міжнародних форумах та фестивалях сучасного мистецтва – бієнале у Сан-Паулу (1996), бієнале сучасного мистецтва в Йоганнесбурзі (1997), Празькій бієнале (2003), Белградській бієнале (2004), європейській бієнале Manifesta (2004), а також Венеційській бієнале (2009).

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд — представник української нової хвилі та один із найдорожчих сучасних митців України, який здійснив революцію в Одеському художньому музеї. Один із найдорожчих сучасних українських художників (стартова ціна на картини в Україні – від $15 до $30 тисяч), його творчість охоплює живопис, графіку, відео, інсталяцію та перфоманс.

Його роботи зберігаються у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорку, Одеському художньому музеї, PinchukArtCentre, Художньому музеї Циммерлі при Рутгерському університеті (Нью-Джерсі), Державній Третьяковській галереї Москви та в приватних колекціях.

Соня Делоне

Творчість французької художниці та дизайнерки українського походження Соні Делоне (Sonia Delaunay) – величезний натхненний світ кольору. Делоне була видатною представницею арт-деко, авангарду і разом із чоловіком Робером Делоне створила новий напрямок у живописі – “симультанізм” (ще одна назва – “орфізм”). Зображення руху кольору у світлі – так визначала художниця свої роботи.

Вперше форма не панує, а підпорядковується кольору; вперше форма будується не за допомогою світлотіні, а за допомогою глибини кольору. Вони наче живі організми, впливають один на одного, створюють ілюзію руху та ритму – унікальний підхід для живопису того часу. Це дозволило Делоне стати першою жінкою, чия персональна виставка відбулася у Луврі. Законодавиця мод, яка зробила своїми полотнами сукні парижанок та автомобілі парижан.

Ольга Туманова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |