misto.zp.ua

Україна через мистецтво. Соня Делоне

Соня Делоне, джерело: Public Domain Вікіпедії

Сара Іллівна Штерн народилась в містечку Градизьк на Полтавщині. Рано осиротіла. П’ятирічною Сару вдочерили дядько й тітка з Петербурга, які дали дівчинці своє прізвище. Так Сара Штерн стала Сонею Терк. Вона змалку виявляла неабиякий хист до живопису, тож заможний дядько відправив її вчитися закордон. Однак Соня зовсім недовго навчалась академічного малярства: спершу – два роки в німецькому Карлсруе, потім – у паризькій Академії Палет. Зрозумівши, що лише марнує час на формальну освіту, Соня перейшла до практики: живопису, графіки, колажів, дизайн одягу, створення муралів.

Упродовж свого творчого життя невтомна Соня змінила чимало мистецьких течій із чудернацькими назвами: від фовізму й орфізму до симультанізму й абстракціонізму. У 1908 році Соня одружилась з французом Вільгельмом Унде й отримала французьке громадянство. Серед тих, хто найбільше вплинули на ранню Соніну творчість, були світові генії Вінсент ван Гог і Поль Гоген. То був період фовізму – мистецького напряму, що мав на меті звільнити колір, вивести його на перший план.

І якщо 1905 року на Осінньому салоні в Парижі твори фовістів спричинили скандал, то вже за кілька років вони дали поштовх для розвитку нових і нових течій. Соня разом зі своїм другим чоловіком Робертом Делоне започаткувала цілком нову мистецьку течію – орфізм. Ішлося про пошук чистого кольору, а також про рух так званих одночасних кольорів.

Першою текстильною роботою Соні Делоне була клаптикова ковдра для сина – аплікація з кольорових шматочків тканини. І хто міг подумати, що зовсім скоро ця Соніна ідея задаватиме тон французькій високій моді? Яскраві візерунки оживляли сукні прет-а-порте, театральні костюми і навіть автомобілі. Усі хвалили Сонине новаторство, схилялися перед її популярністю, а сама вона зізнавалася, що черпає нескінченне натхнення зі спогадів про народне жіноче вбрання, яке в дитинстві так часто бачила в Україні.

У зрілому віці Соня Делоне дедалі більше схилялась до абстракціонізму, а 1946 року заснувала з однодумцями об’єднання творчинь і творців абстрактного мистецтва – «Салон нових реальностей». У наші дні за мотивами робі Соні Делоне навчають малювати й знатися на кольорах навіть чотирирічних малюків. Щоб розвивали смак і змалку знайомились з культурною спадщиною. Так у людини формується розуміння, хто вона є. Правда ж, чудово, що в у нас з французами ця спадщина спільна?

Джерела: «Соня Делоне – одеситка, художниця, модельєрка», Історична правда. Це теж зробила вона. – Київ : Видавництво, 2018. – 36 с.

Дмитро Нагорний


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в