misto.zp.ua

ТОП-7 джазових фестивалів України

Джаз

Рівно 105 років тому в пресі вперше надрукували слово “джаз”. Джаз – це дуже емоційний напрямок музики з широким діапазоном напрямків та художніх засобів. Він виник на межі ХІХ та ХХ столітть як результат синтезу культури поневолених африканців з европейськими тендеціями. Дослідники вважають джаз дитям блюзу та регтайму. Для шанувальників цього напряму “ПОРОГИ” підготували огляд семи найкрутіших фестивалів джазу в Україні.

В СРСР джаз проник у 1920-х роках і спершу сприймався позитивно, як вияв спорідненого пролетарського духу чорношкірих американських братів. Однак, трохи згодом ідеологія дещо змінилася, і джаз став напрямом “нон грату” через своє “буржуазне” походження. Він злітав і падав разом з усіма проявами інтернаціональних культур. Зрештою, “залізна завіса” дуже сповільнила розвиток джазу на території України.

Через ці заборони джаз і досі повільно зростаає на наших теренах. Дослідники говорять про недостатню кількість платформ, низький рівень музичної освіти, а також  – про  “витік” талановитих джазменів на Захід, що надає відчутно більше можливостей.

Так чи інакше, але навіть за таких умов джаз потроху зростає. Проводяться масштабні тематичні фестивалі, деякі з них навіть мають міжнародний статус. 

 

  1. “Alfa Jazz Fest” – проводиться у Львові з 2011 року. Виступи музикантів проходять на трьох різних сценах через велику кількість учасників з України та світу. На хвилі цього фестивалю відбувається вручення власної Міжнародної музичної премії «Alfa Jazz Fest Awards» ім. Едді Рознера, яку отримують у якості нагороди за значний вклад у розвиток джазової музики. Цього року Alfa Jazz Fest  традиційно проходитиме 23 – 27 червня.
http://gazeta.lviv.ua/2017/03/28/organizatori-alfa-jazz-fest-ne-domovilis-z-aktivistami/

http://gazeta.lviv.ua/2017/03/28/organizatori-alfa-jazz-fest-ne-domovilis-z-aktivistami/

  1. “Коктебель Джаз”. Раніше місце проведення повністю відповідало назві, однак, у зв’язку з анексією Криму, фестиваль перенесли до Одеської області. Традиційно фестиваль проходить на свіжому повітрі у так званому форматі “open air”. Репертуар учасників може дещо виходити за межі самого джазу, однак організатори лише заохочують суміжні жанри, збільшуючи свої масштаби. У 2017 “Коктебель Джаз” відбудеться 25 – 28 серпня у місті Чорноморськ.  

     

    https://www.concert.ua/eventpage/jazzkoktebel-2015

    https://www.concert.ua/eventpage/jazzkoktebel-2015

  2. “Флюгери Львова”. Багатоформатний фестиваль, в рамках якого виступають також і джазові колективи. Захід проводиться з 2003 року у стінах Львівської ратуші. Цьогорічний фестиваль стартує зовсім скоро з 29 квітня по 1 травня. Організатори обіцяються “ півтора десятка гуртів, у яких грають музиканти з України, Польщі, Угорщини та Ірландії.”
http://www.tarasbovt.com/2013/06/2012.html

http://www.tarasbovt.com/2013/06/2012.html

  1. “Vinnytsia JazzFest”. Має вже двадцятилітню історію. На цей фестиваль до Вінниці з’їжджаються багато виконавців з Європи та США. Минулого року у вересні проходив ювілейний фестиваль, найвизначніший за своїми масштабами. Як будуть іти справи у цьому році – поки що невідомо. Однак, за відсутності надзвичайних обставин, є сенс знову очікувати “Vinnytsya JazzFest” у вересні.  
http://lorna-l.livejournal.com/496287.html

http://lorna-l.livejournal.com/496287.html

  1. “Odessa JazzFest”. Ще один міжнародний фестиваль. Він творить свою історію з 2001 року і приймає багато виконавців з європейських країн. Програма на 2017 рік ще не опублікована. Варто чекати “Одеський джазовий фестиваль” у вересні, як і вінницький.
http://dumskaya.net/news/dgazfest-fotoreportag-039212/

http://dumskaya.net/news/dgazfest-fotoreportag-039212/

  1. «Art Jazz Cooperation». Вважається одним з наймасштабніших культурних заходів Волині. Фестиваль розпочинає свою традицію з  2007 року і проводиться аж у двох містах – Рівному та Луцьку . «Art Jazz Cooperation» приймають музикантів не тільки з України, а й з Польщі, Німеччини, Чехії, Франції, Італії, Ізраїлю, Сполучених Штатів Америки, Грузії, Естонії, т.і. Цьогорічний захід очікується у серпні.
https://moemisto.ua/rv/festival-art-jazz-cooperation-u-rivnomu-26555.html

https://moemisto.ua/rv/festival-art-jazz-cooperation-u-rivnomu-26555.html

  1. Міжнародний фестиваль “Єдність”. Дуже масштабний джаз-фестиваль, що проводиться у Києві з 2002 року. До столиці вже 15 років з’їжджаються джаз-виконавці зі світовим іменем. У 2017 році “Єдність” проходила 17-18 березня.   
http://www.ufest.in.ua/ua/fest/xv-mizhnarodniy-dzhazoviy-festival-iednist

http://www.ufest.in.ua/ua/fest/xv-mizhnarodniy-dzhazoviy-festival-iednist

Олександр Залата


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |