misto.zp.ua

Працевлаштування «бюджетників»: як не потрапити у пастку

Працевлаштування «бюджетників»: як не потрапити у пастку Сьогодні багато молодих людей переймається проблемою влаштування на роботу. Вакансій немає: в країні вирує безробіття. Хоча... Може, й не вирує, але на рівні 1,9 % тримається, повідомляє Держкомстат. Але для студентів, які навчаються за державним замовленням (в народі – «бюджетники»), це не має бути перешкодою на шляху до омріяного кар’єрного росту. Адже після навчання всі бюджетники мають відпрацювати на державному підприємстві три роки. Здавалося б, все чесно та правильно: студент навчається за кошти держави, тож згодом має віддати їй борг. Але в нашій країні традиційно закони говорять одне, а на практиці маємо зовсім інше.

Стаття 56 ЗУ «Про вищу освіту» говорить про те, що випускник «працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди,  укладеної  між  замовником, керівником вищого навчального закладу та випускником».

Угода, про яку йдеться у законі розподілила обов’язки обох сторін. Так, навчальний заклад за цією угодою, зобов’язується забезпечити студента місцем роботи в державному секторі. Якщо ж студент воліє не працювати на державу, з нього буде стягнуто вартість навчання. Однак навіть такий простий порядок речей можна викривити у нашій державі.

На перший погляд бюджетникам дійсно круто пощастило. Захистився, отримав диплом, - і давай працювати. Аж  тут з’являються непорозуміння, які змушують студентів казати: "Краще б ми вчилися на "контракті".

Далеко не завжди запропонована ВНЗ вакансія підходить студентам. Їх може не влаштовувати заробітна платня, місце розташування роботи (припустимо, якщо студента з одного міста направляють на роботу в інше), або ж просто саме підприємство. 

В іншому випадку причиною виникнення проблем є відсутність вакансій на ринку праці. Якщо студенту не запропонували місце роботи, є підстави сумніватися, що його взагалі шукали. В такому випадку випускник має право вимагати від керівництва університету картку працевлаштування. Її наявність доводить, що ВНЗ не сидів склавши руки, а відповідально шукав місце роботи своєму студенту.

Простіше всього було б залишити новоспечених спеціалістів у спокої та відпустити на вільні хліба. Але ж ні, ВНЗ вимагає влаштуватись саме на держпідприємства. А доказом цього має стати довідка з місця роботи, яку керівництво ВНЗ вимагає в обмін на диплом. Звітність у вигляді довідок про працевлаштування  необхідна ВНЗ для того, щоб Міністерство освіти і науки не зменшило обсяги державного замовлення. Тому за чинним законодавством керівництво ВНЗ має право вимагати їх від студентів.

Така ось справа: ти нам довідку, а ми тобі - диплом. Тут студенти й показують усю свою винахідливість. Хто самостійно роботу шукає, а хто й закон порушує. Тобто, приносить "липові" довідки. Працюю там-то і тим-то, тільки диплом видайте! Що ж я дарма п'ять років сюди ходив?

Як показує практика випадки видачі державними підприємствами підробних документів не поодинокі. Але вони в жодному разі не сумісні з українським законодавством. Коментуючи цю ситуацію, Аліна Редько, директор з регіонального розвитку Європейської асоціації студентів права ELSA м. Запоріжжя, зауважує на тому, що тут мають місце аж два правопорушення. Перше - звернення студента за неправдивими документами, а друге - те, що підприємство погодилося їх дати. "В такій ситуації винуваті всі, звісно, окрім ВНЗ, який діяв в межах закону та інтересах держави. ВНЗ має повне право звернутися до прокуратури". В такому разі постраждає не тільки студент, а й підприємство.

Як захистити себе від виплати вартості навчання, якщо вільних місць на ринку праці справді немає? Молодому фахівцеві слід зробити декілька простих кроків:
1. Звернутися до державної служби зайнятості. З собою захопити направлення на роботу та довідку про відмову у працевлаштуванні;
2. Протягом десяти календарних днів чекати на запропоновані вакансії;
3. Якщо вакансії немає, випускникові надається статус безробітного та виплачується соціальна допомога;
4. За власним бажанням перекваліфікуватися з метою подальшого працевлаштування.

Такі прості кроки збережуть ваші нерви та гроші, яких ви не будете відшкодовувати державі за незгоду відпрацювати. Однак не слід зловживати можливістю уникнути відпрацювання. Якщо рідний ВНЗ вас все таки працевлаштує – хапайтеся за роботу! Іншого шансу знайти роботу саме за спеціальністю може просто не бути.

Дар’я ДУЙЛОВСЬКА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Роман | 30.01 2013 в 18:53
Доброго дня! Мені потрібна ваша професійна думка. Я навчався 4 роки в університеті на державній денній формі навчання, але на магістра вступив на контрактну форму навчання. Зараз університет вимагає довідку з майбутнього місця роботи, якщо її не буде, то університет змусить виплатити суму за навчання на державній денній формі. Чи законно це ? Чи повинний студент який вступив на магістра на контрактну форму навчання відпрацювувати державі 3 роки? Чи може університет вимагати цю довідку від студента який навчається на контрактній формі навчання? Дякую!

Василий | 26.01 2011 в 12:46
Уважаемая Дарья Дуйловская,есть еще тогда вопрос к Вам, что делать если у тебя защита 16, требуют справку 13, не принесешь не подпишем диплом-Вывод тебя отчисляют за невыполненния плана...и 5 лет учебы и жизни в одно место....КАК ТОГДА???НЕСЕШЬ СПРАВКУ КОТОРАЯ НИЧЕГО НЕ ГАРАНТИРУЕТ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ...тут уже идет нарушение положения о трудоустройстве-Студент должен знать предпологаемое место работы за год до окончания вуза,на практике это НЕТ...

Еще_Одна_Несчастная | 04.06 2010 в 21:12
Какой-то необоснованный бред. И ни слова о том, что делать в ситуации, когда диплом действительно не выдают без этой кем-то придуманной справки, которую ВУЗ-ЯКОБЫ!!!!-"має право вимагати від студентів". И Ваши "декілька простих кроків" в данном случае курам на смех.

Саша | 04.04 2010 в 14:29
Самое интересное, когда тебе вручают договор, говорят, мол подпишиш допустим к защите диплома, а коль сам не договоришься о подписе договора на обеспечение рабочим местом по окончании обучения, так и диплом тебе не видать. А какой разумній руководитель предприятия захочет брать на работу(через несколько месяцев) не то, что не состоявшегося еще специалиста, а человека который еще даже не защитил диплом- это как кота в мешке покупать! Вот и начинается: в какие двери не стучишь везде говорят, что нужен работник сейчас. И правельно!!!!-это большая ответственность и малоли, что случится на предприятии пока твой бесценный студент- работник защитит диплом. В тоже время в ВУЗе пугают, что диплом не дадут и тут у студентов паника возникает, понимаешь, что в этой стране твои знания ни кому не нужны, да и ты сам мало кому нужен. А так хочется устроиться на работу по проффесии и подымать нашу страну с колен делом которое любишь и знаешь.

Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |