misto.zp.ua

Зміцнює кістки. Кому варто включити ревінь у свій раціон, а кому краще його уникати

Зміцнює кістки. Кому варто включити ревінь у свій раціон, а кому краще його уникати  фото

 

Ревінь — терпкий овоч, багатий на клітковину, вітамін К і антиоксиданти. Він може допомогти в лікуванні закрепів, підтримати здоров’я кісток і знизити ризик різних захворювань.

Ревінь (Rheum rhabarbarum) — багаторічна рослина родини гречаних з довгими м’ясистими стеблами яскраво-рожевих і червоних відтінків і великим темно-зеленим листям. Стебла їстівні та мають терпкий кислуватий смак, який добре поєднується з десертами. Листя токсичне і не придатне в їжу.

У традиційній китайській медицині ревінь використовують близько 5000 років. Він містить вітамін К, клітковину й антиоксиданти, корисні для кісток, травлення і серця, хоча тривале вживання як добавки може бути шкідливим.

Допомога в разі закрепів

До 20% людей страждають на хронічні закрепи. Ревінь, багатий на клітковину, допомагає запобігти і лікувати закрепи, прискорюючи проходження випорожнень через кишечник. Антрахінони в ревені стимулюють кишечник, полегшуючи дефекацію.

Багатий на антиоксиданти

Ревінь — чудове джерело антиоксидантів, що борються з вільними радикалами і запобігають окислювальному стресу, пов’язаному з хронічними захворюваннями, такими як рак і серцево-судинні хвороби. Дослідження показують, що ревінь містить більше антиоксидантів, ніж капуста, особливо антоціанів, що надають стеблам червоного кольору.

Підтримка здоров’я кісток

Ревінь багатий на вітамін К, який покращує структуру кісток і регулює їхній ріст. Низьке споживання вітаміну К пов’язане з підвищеним ризиком переломів. Достатню кількість вітаміну К можна отримати з продуктів, таких як ревінь, натто і темна зелень.

Поживна цінність ревеню

Ревінь — гарне джерело клітковини, вітаміну К і антиоксидантів, а також інших вітамінів і мінералів, таких як вітамін С і марганець.

Одна чашка нарізаного кубиками ревеню містить:

  • Калорії: 25
  • Жир: 0,2 г
  • Натрій: 5 мг
  • Вуглеводи: 5,5 г
  • Клітковина: 2,2 г (8% денної норми)
  • Доданий цукор: 0 г
  • Білок: 1,1 г
  • Вітамін К: 36 мкг (29% денної норми)
  • Вітамін С: 9,7 мг (11% денної норми)
  • Марганець: 0,24 мг (10% денної норми)

Вітамін С важливий для росту і відновлення тканин, виробництва колагену і профілактики захворювань завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Марганець допомагає організму розщеплювати крохмалі для енергії, формувати кістки, захищати клітини, підтримувати імунітет і репродукцію. Вітамін К необхідний для згортання крові та здоров’я кісток, проте людям, які приймають антикоагулянти, слід вживати ревінь з обережністю.

Одна чашка ревеню також забезпечує близько 8% денної норми кальцію і калію, а також меншу кількість вітамінів А, Е, фолієвої кислоти, тіаміну, рибофлавіну, ніацину та інших речовин.

Ревінь як добавка

Екстракт ревеню використовують у добавках для лікування хронічної ниркової недостатності, діабетичної нефропатії та закрепів. Однак тривале використання добавок з ревеню може бути токсичним для шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки. Концентровані форми ревеню можуть спричинити сильну діарею. Для безпеки краще вживати ревінь у їжу, а не у вигляді добавок.

Коли ревінь може бути шкідливий

Хоча стебла ревеню безпечні, його листя токсичне. Симптоми отруєння листям ревеню включають утруднене дихання, печіння в роті та горлі, діарею, хрипкий голос, нудоту, блювоту, камені в нирках, червону сечу, судоми та біль у животі. У разі отруєння слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Ревінь також містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках. Щоб запобігти їхньому утворенню, поєднуйте продукти з високим вмістом оксалатів із продуктами, багатими на кальцій, як-от йогурт, зелень або насіння, і обмежте споживання натрію.

Алергія на ревінь зустрічається рідко, але можлива. Симптоми алергії включають набряк язика, свистяче дихання і кропив’янку. У разі їх появи слід негайно звернутися по медичну допомогу.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |