misto.zp.ua

Ромські мрії – шлях крізь стереотипи

431092983_1280x720

Що відомо про ромів поза межами усталених асоціацій? Цигани, прохачі, «дорогая-позолоти-ручку» – адже такі слова згадуються найчастіше, коли йдеться про рома. З іншим поглядом на життя та мрії ромської громади всі зацікавлені змогли ознайомитись під час перегляду документальної стрічки «Ромська мрія», що відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці 7 червня.

В обговоренні фільму взяли участь співавторка і ведуча ромського проекту Chiriklo на Громадському радіо Ольга Веснянка, а також представники Запорізької Ромської організації Лачо Дром Анжеліка Кругляк та Олексій Падченко.

«Ромська мрія» – цикл короткометражек українського режисера Романа Бондарчука. Фільм був знятий на Закарпатті в 2012 році та презентований у рамках Docudays UA – міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. Наразі він доступний для онлайн-перегляду всім охочим. 

«Ромська мрія» розповідає про життя ромів, які досягли успіху в своєму житті та прагнуть бути взірцями й натхненням у своїх громадах. Фактично, це чотири мрії – чотири історії про конкретних людей. Денис пройшов шлях від звичайного працівника ромської школи до її директора. Діана з дитинства мріяла стати хореографом і зараз навчає танцям діток у ромському таборі. Мирослав свого часу був простим шофером, потім фотографом, а тепер це відомий журналіст. А Рената вивчилась на юриста і допомагає іншим ромам з оформленням паспортів, кредитів, захищає їхні права в суді.

Серед українських ромів є свої громадські діячі, письменники, журналісти, лікарі, композитори, художники. І «Ромська мрія» – лише один з проектів, що допомагає розказати про них.  На думку експертів, українському суспільству треба ще трохи часу, щоб побороти негативні стереотипи про ромську спільноту, а посприяти цьому може знайомство з ромською культурою. Зокрема, вже зараз діють школи та спеціальні курси з вивчення мови, створено сайт «Ромські діалекти України», знімаються навчальні мультфільми та документальні фільми.

Відзначимо, що довгий час тема дискримінації ромських громад в українському суспільстві замовчувалась. Лише кілька років тому міжнародні фонди, правозахисники, активісти почали звертати увагу широкої громадськості на цю вразливу спільноту. Події останніх місяців –спалення ромського поселення на Київщині, трагічний випадок на Харківщині – посприяли тому, що на проблеми міжетнічної нетерпимості звернули увагу й українські ЗМІ.

Альона Потоцька


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в