misto.zp.ua

Як зробити свій вибір незалежно?

Звідусіль лунають гасла, заяви, обіцянки, звинувачення…  Як громадянину не потонути в океані популізму? Необхідно уважно досліджувати наявну інформацію та уважно читати передвиборчі програми кандидатів у Президенти, щоб обрати найкращого самостійно і обґрунтовано.

Це важливо, аби зрозуміти, які цілі ставить перед собою кандидат, наскільки вони відповідають інтересам громадян України та чи демонструє кандидат чіткі механізми їх потенційного досягнення. З програм ми можемо дізнатись про рівень цілеспрямованості кандидата – наскільки чіткою є його візія України в майбутньому, наскільки він свідомий щодо обов’язків і меж Конституційних повноважень Президента України.

Детальний аналіз програм важливий одразу з кількох причин –  він підніме рівень політичної культури громадян, а з іншого боку – змусить кандидатів більш відповідально ставитись до своїх програм і обіцянок в майбутньому.

 «Активна Громада» Запоріжжя пропонує скористатися наступним алгоритмом для того, щоб зробити вибір без впливу популістів і реклами.

Алгоритм розгляду програм:

  1. Ознайомтесь з посадовими обов’язками і повноваженнями Президента України, зазначеними в Конституції (розділ V) https://www.president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-v
  2. Визначте для себе, що для Вас важливо почути від кандидата? Які позиції для Вас є принциповими і визначальними? На які питання Ви хотіли б отримати відповіді?
  3. Завантажуйте лише офіційні передвиборчі програми кандидатів з сайту Центральної виборчої комісії http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/WP001
  4. Уважно прочитайте програму. Наскільки вона є легкою для прочитання, чіткою та зрозумілою? Підкресліть незрозумілі слова. Що вимагає уточнення чи конкретизації?
  5. Проаналізуйте блоки програми: які сфери життя держави та теми піднімаються, а які ігноруються? Чи співпадають вони з тими пунктами і питаннями, які Ви раніше визначили для себе як найбільш пріоритетні?
  6. Визначте сильні та проблемні місця. Наприклад:

– Оцініть рівень чіткості та прозорості кроків та механізмів виконання цілей потенційного кандидата.  Рівень конкретики (наприклад “підвищу пенсії до економічно обґрунтованого рівня” в одній з програм, чи конкретизується – Кому саме? Невже усім й одразу? Що значить “економічно обґрунтований рівень”? На скільки відсотків? Коли саме?)

– Оцініть рівень популістичності обіцянок. Чи дає кандидат пояснення, хоча б орієнтовне,  яким чином його мета буде втілена в життя?

– Зверніть увагу на формулювання та аргументацію в текстах. За законами риторики є три типи аргументації:

  • апеляція по логосу (в тексті переважають цифри, факти, докази)
  • апеляція до етосу (аргументи, що базуються на апеляції не до фактів, а до людей – критика суперників, попередників тощо в намаганні виділитись на тлі інших)
  • апеляція до пафосу (аргументи не до суті справи, а гра на почуттях та емоціях, на різкому протиставленні зради/перемоги, позитиву/негативу, було дуже погано/стане дуже добре).

– Виходячи з попереднього аналізу аргументації визначте, яка апеляція переважає в блоках програм і яка є найефективнішою в політиці, на Вашу думку? І чому?

  1. Окремо проаналізуйте обіцянки кандидата, адже часто вони є нереалістичними:

– Тому, що вони суперечать Конституції України або здоровому глузду, чи навпаки – дублюють Конституцію, не додаючи нічого нового до наявного стану справ – “Освіта буде безкоштовною і доступною для кожного” – пряма цитата з програми одного з кандидатів);

– Тому, що вони виходять за межі сфери повноважень Президента в парламентсько-президентській республіці. (“Для початку зроблю так, щоб у кожного українця був повний холодильник”, “Забезпечу порядок на вулицях” – прямі цитати з програм кандидатів);

– Тому, що вони є настільки абстрактними і розмитими, що залишається незрозумілим, яким чином і коли саме вони будуть втілені в життя. (“Ми знищимо корупцію, відродимо промисловість, забезпечимо безумовне дотримання прав і свобод громадян. Кожен заслуговує на гідне життя і забезпечену старість” – пряма цитата з програми одного з кандидатів).

  1. Які питання до програми ви б задали кандидату, якби могла бути зустріч з ним?
  2. Проаналізуйте попередню діяльність кандидата та фракції, яка підтримує кандидата. Чи співпадають задекларовані ним цінності з реальними справами? Перелік ресурсів, що можуть допомогти в цьому, наведений нижче.
  3. Визначте для себе, яким чином Ви можете стежити за виконанням програм у майбутньому та як будете реагувати, якщо програма буде/не буде виконуватись.

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в