misto.zp.ua

Як вибрати найкращі кавові зерна

Як вибрати найкращі кавові зерна

Правильне кави більше схоже на вино з витонченим характером, ніж будь-який інший напій. Існує приголомшлива кількість різних видів кави, і якщо ви щойно завантажили в кавоварку дешеві зерна з місцевого супермаркету, це трохи схоже на покупку вина зі знижкою. Якщо ви хочете максимально використовувати можливості вашої кавомашини, потрібна якісна кава зернова купити. Розглянемо, як вибрати смачні кавові зерна, враховуючи сорти кавових бобів та відмінності у ступені обсмажування.

Арабіка чи робуста

Основний вибір, коли справа доходить до кави, робиться між двома сортами — робустою та арабікою. Зерна робусти вирощують на низьких висотах, вони міцні, мають гіркуватий смак. Зерна арабіки відрізняються м'яким та кислуватим смаком, оскільки вони ростуть на великих висотах. У силу своїх смакових характеристик робуста, як правило, використовується в сумішах для надання багатшого і насиченішого смаку. Зміст робусти у різних сумішах зазвичай варіюється від 10 до 40%.

Моносорт або купаж

Моносорт це зерна, вирощені на плантації певної країни і зібрані в один сезон. Купаж має на увазі поєднання декількох моносортів з різними смако-ароматичними властивостями в єдиному смаку.

Високоякісна кава, як правило, надходить з одного маєтку. Кожен сорт одного походження має тонкий неповторний смак. Наприклад, ямайський Blue Mountain має м'який післясмак. Інша річ, кенійська кава в зернах АА з притаманним горіховим смаком.

Острівна кава, вирощена на нижчих висотах, має тенденцію до кращої кави, насиченої ароматом з більш гладким післясмаком. Найдорожча у світі кава виробляється на острові Святої Єлени — віддаленому острові біля західного узбережжя Африки, куди колись назавжди був засланий Наполеон.

Величезний вибір кави представлений в інтернет-магазині 1001coffee. На сайті ви знайдете каву різних сортів з різними смаковими та ароматичними характеристиками, яку можна вигідно замовити з доставкою по Україні.

Однак, не вся кава одного походження сама по собі є особливо цікавим напоєм, і тут на допомогу приходять купажі. Зазвичай вони складаються із двох видів кави, відібраних за їх взаємодоповнювальними або контрастними властивостями.

Високоякісні суміші створюються для досягнення найкращого смаку, але ви виявите, що більшість кави в супермаркетах є посередньою сумішшю, тому що легше зберігати один і той же смак протягом усього року; кава одного походження знаходиться в меншій кількості та її асортимент різноманітніший.

Вплив обсмажування на каву

Перш ніж перетворитися на чашку ароматного гарячого напою, що бадьорить, всі кавові зерна піддаються тепловій обробці. У процесі обсмажування зерна набувають різного кольору, оскільки цукор усередині карамелізується.

Існує помилкова думка, що кава темної обсмажування міцніша і містить більше кофеїну. Це далеко від істини. Темна обсмажена кава має міцніший смак, тому що цукор стає карамелізований, і відчувається присмак, що пригорів.

Коли кава обсмажується, вона проходить через два етапи «розтріскування» — точку, в якій зерна видають тріск, що чує, трохи нагадує той, що видає попкорн. Тріск виникає через те, що зерна розширюються: волога випаровується, а висока температура призводить до їхнього розтріскування.

При першому розтріскуванні продукт стає майже готовим: зерна втрачають свою суху зовнішню оболонку (сріблясту шкірку/м'яку). Після цього моменту і аж до другого розтріскування боби переходять від легкого до середнього прожарювання, набуваючи свого первісного смаку. На заключному другому розтріскуванні боби стають дуже темними і маслянистими, в них проявляється аромат обсмажування, що надає їм пригорілий і насичений смак.

Режим обсмажування впливає смак і повинен відповідати зерну. Як правило, зерна одного походження найкраще підходять для середньої обсмажування (десь після першої тріщини і до другої тріщини), оскільки при цьому зберігаються смакові якості бобів одного походження. Якщо зайти надто далеко, всі кавові зерна стануть на смак однаковими. Дешевші боби зазвичай обсмажуються темніше, щоб надати суміші більш насичений смак.

Для приготування купажів можна використовувати одноразове обсмажування всіх типів зерен, що використовуються. Проте частіше зустрічається роздільне обсмажування, при якому кожен тип кави обсмажується індивідуально, щоб виявити його найкращі смакові якості. Потім зерна об'єднують у кінцеву суміш.

Висновок

Вибираючи смачні кавові зерна, потрібно орієнтуватися не тільки на місце вирощування, різновид зерен та спосіб обробки, а й на власні переваги. Що важливо, так це експериментувати зі смаком, пробуючи різні види зерен.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Розділ "Новини Запоріжжя" - це найвичерпніша інформація про події та події у найголовніших сферах: політиці, економіці, культурі, мистецтві, освіті. Крім цього розділ містить актуальні репортажі. Стрічка новин, що постійно оновлюється, Запоріжжя та області завжди містить найактуальнішу та корисну інформацію про наш регіон

Контакты

Контактна інформація знаходиться у розділі Контакти | Про нас

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в