misto.zp.ua

Як спілка поляків Запоріжжя «Полонія» зустрічала консула Генерального консульства Республіки Польща

Як спілка поляків Запоріжжя «Полонія» зустрічала консула Генерального консульства Республіки Польща

Напередодні Miedzynarodowego Swieta Pracy в рамках Днів польської культури Запоріжжя відвідав консул Генерального консульства Республіки Польща в Харкові пан Ян Здановський. Кульмінацією візиту стала зустріч з членами Союзу поляків Запоріжжя (СПЗ) "Полонія" під керівництвом Лідії Єгорової. Цього разу «Полонія» організувала для почесного гостя великий концерт за участю творчих колективів області.

IMG_20180426_170320

Урочисто відкрила концерт керівник СПЗ Полонії Лідія Єгорова. Лідія Йосипівна розповіла присутнім, що в цьому році 11 листопада Польща святкує 100-річчя незалежності. 123 роки Польща була роздроблена, доки не настав цей день. Як сказав перший голова відродженої польської держави Юзеф Пілсудський «День сьогоднішній являється історичним, незабутнім, щасливим і тріумфальним! Ми – вільні! Ми – хазяї нашої країни! Зруйнувалась стіна страху та рабства! Ми – вільні і ми – просто ЛЮДИ!».

На землях східної України поляки з’явилися в ХІХ сторіччі, після 1783 року, ще за часів Катерини. А 1918-19-20-37-мі роки стали трагічними для українських поляків. Вони були змушені ховати чи навіть знищувати свої документи, щоб вижити в ті страшні часи. Але, не дивлячись на жорстокий терор, пронесли любов до Польщі через все своє життя, ні на мить не забували про своє коріння, а в своїх домівках зберігали ікону Matka Boska. Відомо, що поляки – глибоко релігійна нація. Про це у своєму виступі сказав і Єпископ Харківсько-Мелітопольської децизії Ян Собіло.

На щастя, ті часи минули, і зараз поляки – невід’ємна частина українського суспільства. Вони почуваються вільно на українській землі, на рівних правах спілкуються з представниками інших національних меншин. На концерт запросили багато почесних гостей: керівника грецької спілки Світлану Коваленко, голову Ассоціації національно-культурних спілок Запорізької області Науфаля Хамдані.

Польща за свою багатовікову історію зібрала величезну культурну спадщину у вигляді літературних, музичних, архітектурних, кінематографічних і театральних шедеврів. Почалась святкова програма СПЗ «Полонія» музичними шедеврами від інструментального ансамблю Запорізького класичного ліцею (керівник Ірина Буткова, концертмейстер Юлія Руденко). В минулому році колектив приймав участь в Міжнародному музичному конкурсі в польському місті Бидгощ. На конкурсі виступали колективи з Венгрії, Германії, Чехії, Китаю та інших країн. Запоріжці отримали спеціальний приз польського телебачення, після чого дали в Польщі кілька концертів.

Логічним продовженням концерту став історичний фільм про Польщу, змонтований членом СПЗ «Полонія» Олександром Домбровським.

Пройшовши складний історичний шлях, сучасна Польща має свої національні символи. Її герб постійно видозмінювався, але завжди на ньому залишалось зображення білого орла, як нагадування про легендарне історичне минуле. Орел уособлював чистоту і силу Польської держави, підтримував національний дух польського народу. «Символи Польщі» – так називався вірш, який читала Анастасія Бєгляк. До речі, Анастасії, її мамі Наталії та молодшій сестричці цей день, мабуть, запам’ятається на все життя. Консул урочисто вручив сім’ї такі довгоочікувані Карти поляка.

«Прощання з Вітчизною» (польск. «Pozegnanie Ojczyzny») або Полонез Огінського) у виконанні Єви Мезенцової дуже зворушив консула. Ян Здановський згадав, що полонез був написаний польським композитором Михайлом Огінським в 1794 році. Це один із найвідоміших полонезів. Тоді композитор покидав Батьківщину, від’їжджав, як він думав, назавжди. Огінський приймав участь у повстанні Тадеуша Костюшко, але воно закінчилось поразкою.

Мабуть для людей, які вважають себе поляками, але за різними обставинами знаходяться далеко від рідної землі, СПЗ «Полонія» став свого роду домом, в якому можна говорити рідною мовою та пізнавати історію і культуру Польщі ще глибше. У відео-презентації СПЗ «Полонія» глядачі побачили епізоди з життя запорізьких поляків.

Більшість поляків вміють та люблять танцювати національні танці: краков’як, полонез, мазурку. Тому на концерті вони залюбки демонстрували свої вміння.

«Od rodzicow naszych wiemy,  ze my rodem z polskiej ziemi, A choc w kraju nie mieszkamy to serduszka polskie mamy!». Поляки генетично люблять свою землю, але це не конкретна емоція, не секундний спалах, а постійний стан любові до своєї батьківщини. І де б ми не знаходилися, завжди пам’ятаємо, що ми поляки. Що означає бути поляком розповів Дмитро Кухар «Tu wszedzie Polska». 

Ну і родзинкою концерту, без сумніву, став хор СПЗ «Полонія» (керівник Олена Погорецька), який виконав кілька популярних пісень: «Rozkwitaly paki bialych roz», «W zielonym gaju», «Wszystcy policy».

     IMG_20180426_165350   

Консулу Генерального консульства Республіки Польща в Харкові Яну Здановському сподобались тепла зустріч та концерт, що організувала «Полонія». Пан  Здановський також висловив подяку за вагомий внесок спілки поляків Запоріжжя в розвиток польської мови, культури, традицій. Згадав про історичні дослідження членів спілки, що не тільки знаходять відомості про польських військовополонених, які перебували в таборі №100 НКВС СРСР, але й рік тому власними силами і за власні кошти встановили пам’ятний знак біля римсько-католицького Санктуарію Бога Отця Милосердного у парку ім. Пушкіна. Пан Здановський також приємно здивований, що в польську спілку приходять також люди, які не мають польського коріння, але хочуть вивчати мову польського народу, читати твори його письменників, поетів, співати його пісні. Загалом зустріч та концерт пройшли на високому професійному та емоційному рівні завдяки членам СПЗ «Полонія», ведучім та авторам сценарію Олександру Пархоменко і Наталії Філіппових, і, звичайно, організаторам свята керівнику спілки поляків Лідії Єгоровій та її заступнику Аліні Мельниченко. Багато людей прийшли на концерт в національних костюмах, з прапорцями, а після закінчення не спішили розходитись і фотографувались з паном Консулом.

IMG_20180426_165525

Тетяна Смольянінова, Аліна Мельниченко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в