misto.zp.ua

Всесвітній день боротьби з туберкульозом: “ЧАС виконувати обіцянки”

За даними сайту Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікробактерією туберкульозу, інакше її називають паличкою Коха.

Симптомами захворювання прийнято вважати:

  • довготривалий кашель (понад 2 тижні);
  • підвищення температури тіла понад тиждень;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • зниження апетиту та загальна слабкість;
  • різка втрата ваги;
  • підвищення потовиділення, особливо в нічний час;
  • кашель з кров’ю.

Згідно з дослідженнями Держзакладу «Центр медичної статистики МОЗ України» захворюваність на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, серед усього населення України за 2018 рік у порівнянні з 2017 знизилась на 2.5%.

Тенденція до зниження кількості захворювань зберігається вже кілька років, але “щороку від туберкульозу помирають близько 3700 українців, кожного дня – близько 10 пацієнтів”. Ця інформація була оприлюднена під час брифінгу з нагоди Світового дня боротьби з туберкульозом.

На офіційному сайті Верховної ради України оприлюднено інформацію про низку просвітницьких заходів, приурочених до Дня боротьби з туберкульозом. На засіданні Огтай Гозалов, представник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я,  повідомив: «Цього року Всесвітній день боротьби з туберкульозом проходить під гаслом «ЧАС виконувати обіцянки». 

Для нашої країни, вирішення проблеми захворювання туберкульозом є питанням національної безпеки, адже незважаючи на позитивну динаміку, Україна і досі входить до списку країн з найвищим рівнем туберкульозу. Однією з причин такої ситуації є несвоєчасне звернення пацієнтів до лікарні, через це, за даними ВООЗ, близько 25% випадків захворювання не виявляються. Наразі Кабміном розроблено стратегічний документ – Загальнодержавна цільова програма протидії ТБ.


«Загальнодержавна програма протидії ТБ, яку ми сьогодні обговорюємо, є не тільки документом, що формує напрямок та створює засади протитуберкульозної боротьби в країні, але й має бути частиною системи підзвітності виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна під час Наради високого рівня Генасамблеї ООН у вересні 2018 року. Настав час починати впровадження цих зобов’язань щодо виявлення, лікування, подолання стигми по відношенню до людей з ТБ. Думаю, для цього дуже важливою є співпраця відповідальних урядових органів з громадянським суспільством, з парламентарями. Саме об’єднання наших спільних зусиль є тією рушійною силою, яка дасть змогу країні суттєво змінити ситуацію із захворюванням.», – зазначив Голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом Сергій Кіраль під час брифінгу .


Наразі, як повідомляє МОЗ України однією з провідних методик поліпшення умов боротьби з туберкульозом є провадження пацієнтоорієнтованого підходу та реформування системи протитуберкульозної допомоги населенню. Як зазначила Яна Терлеєва, очільниця відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України під час брифінгу, присвяченому питанню боротьби з ТБ:

«Ми вважаємо недопустимим, щоб люди у ХХІ столітті помирали від давно відомої хвороби, яку сьогодні можна ефективно лікувати. Ефективність лікування нових випадків та рецидивів туберкульозу в Україні сягнула 76%, мультирезистентного туберкульозу — 51%, туберкульозу з розширеною резистентністю — лише 35%, тоді як мета ВООЗ — досягти до 2025 р. не менше 90% успішного лікування всіх випадків туберкульозу, незалежно від профілю стійкості до протитуберкульозних препаратів. Таким чином, незважаючи на певні успіхи, нам потрібно подвоїти наші зусилля, щоб ліквідувати ТБ до 2035 р. в рамках стратегії ВООЗ End TB».

Згідно зі статистикою за 2018 рік, Запоріжжя займає 4 місце за кількістю захворюваннь на активний туберкульоз включно з його рецидивами:

Це означає, що жителям нашого міста потрібно приділяти більше уваги своєму здоров’ю та методам попередження цієї хвороби. Туберкульозом може захворіти кожен, але є групи людей, що перебувають у найбільшому ризику:

  • особи, що перебувають у постійному контакті з хворими на туберкульоз;
  • ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД;
  • особи, що вживають алкоголь, наркотики та палять;
  • особи зі слабким імунітетом, через погані умови життя або хронічних хвороб(цукровий діабет);
  • діти, адже в них ще не сформований імунітет;
  • літні люди, через послаблення імунної системи.

Головне завдання у попередженні виникнення хвороби є вчасне звернення до лікаря, який під час огляду назначить обсяг дослідження та потрібни процедури для визначення стану здоров’я. Основними методами дослідження, за даними МОЗ України є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки.

Аня Перекрест


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в