misto.zp.ua

Володимир Бандуров: «Податки за оренду землі повинні залишатися у громадах»

Володимир Бандуров: «Податки за оренду землі повинні залишатися у громадах»

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання структури знаходяться неподалік. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні чи міські ради та їхні виконкоми. Отже, саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність. Саме на передачу повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування – й направлена реформа децентралізації, яка відбувається в Україні з 2014 року.

Головною проблемою, з якою зустрілися створені об’єднані громади по всій країні, є наповнення своїх бюджетів. Вирішенням цих питань на законодавчому рівні з самого початку реформи займається народний депутат Володимир Бандуров.

- До мене надходять численні звернення від обєднаних територіальних громад Запорізької області з питаннями щодо наповнення їхніх бюджетів. Це на сьогодні - велика проблема. Відповідно до реформи з децентралізації, громади наділяються додатковими повноваженнями, які потребують і відповідного фінансування. В той же час, джерел наповнення бюджетів громад недостатньо. А кошти не тільки на свій розвиток, а й на утримання шкіл, лікарень, дитячих садочків, потрібні як повітря, - прокоментував ситуацію Володимир Бандуров. - Працюючи над цим питанням разом з головами та представниками громад, ми знайшли джерело можливого поповнення бюджетів. Справа в тому, що власники земель, які розташовані у межах цих громад, не сплачують податки саме цій громаді, якщо сільськогосподарське підприємство-орендар зареєстроване на території іншого району або області. Вважаю це несправедливістю, яку потрібно негайно виправити на законодавчому рівні.

Народний депутат виступив з ініціативою передбачити перерахування податку з доходу фізичних осіб з орендної плати за нерухоме майно, в тому числі за земельні ділянки (паї), до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок. Крім того, Володимир Бандуров наполягає на тому, щоб податок перераховувався до бюджетів громад як з фізичних, так і з юридичних осіб, адже у більшості випадків підприємствами-орендарями земельних ділянок є саме юридичні особи.

- На сьогодні склалася парадоксальна ситуація. Великі аграрні компанії орендують тисячі гектарів земель, що знаходяться у межах об’єднаних громад, але платять податки не там, де орендують землю, а за адресою своєї реєстрації. Тобто, якщо фірма зареєстрована у Києві, то й всі податки вона сплачує у бюджет Києва, а не у місцевий бюджет, де орендує землю. Це велика несправедливість, яка не дає розвиватися об’єднаним громадам, і ми цю нісенітницю виправимо, - заявив Володимир Бандуров.

На сьогодні пропозиції народного депутата вже внесені до проекту Закону України №6490-д, і найближчим часом вони будуть розглянуті Верховною Радою.

Довідково. Станом на початок травня 2018 року створено вже 731 обєднану територіальну громаду (ОТГ). До складу цих ОТГ увійшли 3399 колишніх місцевих рад. Зараз 6,4 млн. людей проживають в ОТГ.

Олег Коротич


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в