misto.zp.ua

Володимир Балибердін: “Запоріжжя унікальне. Хочеться, аби воно отримало достойну оздобу”

 

Володимир Балибердін: “Запоріжжя унікальне. Хочеться, аби воно отримало достойну оздобу”

Старовинна світлина у «самоцвітно-кришталевій оправі»… Летючі прозорі «хвилі» та «крила»…
Масивна «ліра» з зеленим «люстром», у якому відбивається будинок навпроти…
Степовий «будяк», що міцно охопив корінням «грудку землі»…
Синє «око», яке спостерігає за людьми з глибини «морської піни»…
Ці та інші роботи знаного київського різьбяра, ювеліра та скульптора Володимира Балибердіна запоріжці можуть побачити у Туристичному інформаційному центрі. Пан Володимир разом з дружиною, відомою мисткинею Галиною Дюговською був гостем нещодавнього Артфоруму.

Завітавши до Запоріжжя минулого року, пан Володимир здивував глядачів ажурними скульптурами, створеними у винайденій майстром техніці обробки металу за допомогою свердла та зварювального апарату. Цього року митець привіз скульптури, які містяни ще не бачили, та десять робіт, створених спеціально для Запоріжжя.

Елементом однієї з них є старовинний гвіздок із запорізької бригантини, який Володимиру Балибердіну подарували торік у музеї судноплавства. Він став «осердям» «квітки», яка спирається на скам’янілий шматочок белемніту [мезозойський кальмар], знайдений майстром на березі Канівського водосховища.

Взагалі у більшості творів, які можуть побачити запоріжці, металеву «базу» майстер сполучає з іншими матеріалами – чорноморською галькою, дністровим камінням, кольоровим склом… Природні і штучні, вони надають витворам неповторної образності. Яку кожен сприймає по-своєму. І не факт, що з моїм описом творів, який я навела на початку, погодиться інший поціновувач мистецтва.

“У кожного свої асоціації – у тому числі, з сучасністю, минулим і майбутнім, – розповідає Володимир Балибердін. – Коли я робив скульптуру з багнетів часів першої світової війни, то думав про цікаву фактуру, що утворилася з плином часу. А дружина подивилася і каже: “Скільки ж крові пролилося через ці штуки…”

В іншій скульптурі намагався втілити спомин… образ того, що залишиться після нас, погляд на сьогодення з майбутнього… Глядачка ж на виставці, навпаки, побачила щось футуристичне. Те, що люди бачать роботи з іншої точки зору, збагачує художника”.

Запоріжжя пан Володимир вважає унікальним. Зокрема, тому, що завдяки металургії місто має залізо – чудовий матеріал для скульптури. Легкої, повітряної, цікавої, що могла би прикрасити парки, сквери, набережну. Не навіки.

“У Європі скульптура у парках стоїть років десять. Людям набридає дивитися на одне й те саме, тому «застарілі» витвори розбирають, і дизайнери з архітекторами створюють щось нове. Зважаючи, звичайно, на відповідність скульптури тому чи іншому фрагменту природного або історичного ландшафту.

Запоріжжя – місце сили, це пуповина України. Хочеться, аби запорізька влада зрозуміла його унікальність, і місто отримало достойну оздобу”.

Ганна ЧУПРИНА, фото автора

«МИГ» Виставка Володимира Балибердіна демонструється у Туристичному інформаційному центрі (пр.Соборний, 151)


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |