misto.zp.ua

Війна без правил: коли плюють на Женевську конвенцію

Війна без правил: коли плюють на Женевську конвенцію

Навряд чи ми замислювалися про це раніше, але саме зараз доволі часто чуємо про те, що у війни, виявляється, є свої закони. Протягом своєї історії людство воювало фактично завжди, і довгий час навіть не замилювалося, що збройні конфлікти можуть мати якісь правила чи умови. Проте згодом дійшло висновку, що принципи гуманізму повинні бути й на полі бою.

Закони та звичаї війни – це компонент міжнародного права, який регулює умови для початку війни та поведінку сторін, які в ній задіяні. Вперше були сформульовані у 1864 році, коли низка європейських держав підписала Першу Женевську конвенцію. Згодом вона обростала новими пунктами, до неї приєднувалися інші держави. На тепер договір складається з чотирьох угод та трьох додаткових протоколів.

Отже, які основні принципи лежать у концепції законів про ведення війни?

1) Збройні конфлікти повинні обмежуватися досягненням політичних цілей, які поклали початок війні і не повинні включати непотрібних руйнувань.

2) Громадяни та майно, які не сприяють військовим зусиллям, повинні бути захищені від невиправданих смертей та руйнування відповідно.
3) Забезпечення захисту прав тих осіб, які потрапили в руки ворога, особливо військовополонених, поранених та хворих, дітей та цивільних осіб.
4) Будь-які війни повинні бути припинені якомога швидше.

У 1907 році IV Гаазька конвенція ввела деякі норми на додаток протоколам до Женевських конвенцій. Згідно з цими положеннями, воюючим сторонам заборонено:
- використовувати отруту або отруєну зброю;
- вбивати або ранити супротивника, який здався;
- використовувати зброю, яка може заподіяти зайві страждання;
- знищувати або конфісковувати власність ворога, якщо це не продиктовано військовою необхідністю;
- завдавати ударів по незахищених містах, селищах і будівлях;
- використовувати підданих ворожої держави проти їхньої Батьківщини;
- грабувати та мародерствувати.
 

Звісно ж, правила ведення війни торкаються й використання певних видів зброї – наприклад, хімічної та біологічної. Втім, наприклад, касетні бомби прямо не заборонені. Конвенція про неможливість їх використання вступила в силу 1 серпня 2010 року, але до неї не приєдналися США, Китай та (яка несподіванка!) РФ.
 
Щодо військової окупації: сторона, яка захопила певну територію, повинна забезпечити на ній порядок та дотримуватися основних прав і свобод громадян, в тому числі на приватну власність. Крім того, окупанти не можуть депортувати звідти корінне населення і заміняти його своїм тощо.

В принципі, неважко здогадатися, з якою метою ми надаємо цю інформацію. Вона – відповідь на звинувачення по відношенню до Україні від деяких міжнародних «правозахисних» організацій – нібито вона порушує правила ведення війни. Безглуздо, звісно, з огляду на те, як поводяться російські загарбники на нашій землі.

Такі епізоди воєнних злочинів мають розглядатися Міжнародним кримінальним судом у Гаазі. Зазначимо, що кримінальна відповідальність поширюється не тільки на міжнародний державний рівень, але й на окремих осіб. Втім, процес може запросто розтягнутися на довгі роки, і до його кінця ризикують не дожити деякі з воєнних злочинців, що дозволяють собі порушувати як Женевську конвенцію, так і всі інші постулати щодо норм ведення війни.
 
Максим КОРОБЕЦЬ

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в