misto.zp.ua

«Верстка» знайшла 14 дітей-сиріт, вивезених із Херсона, у кримському будинку дитини «Ялинка»

Його називали «дитячим концтабором» і порівнювали з Освенцимом через жорстоке поводження з вихованцями.

Дом ребенка «Елочка»

Будинок дитини «Ялинка»

Російська влада перевезла не менше 14 дітей-сиріт з Херсона до сімферопольського дитячого будинку «Ялинка», який ЗМІ називали «концтабором» і порівнювали з Освенцимом через умови проживання вихованців. Про це пише «Верстка», журналістам якої вдалося встановити місцезнаходження дітей.

Видання звернуло увагу на фотографії сиріт з окупованих територій України в рамках звіту за підсумками акції «Стань дідом Морозом». Знімки було опубліковано на сайті «Усиновлення у московській області».

Фотографії супроводжувалися листами діду Морозу, де діти розповідали про себе. За дітей молодшого віку листівки підписали вихователі. «Верстка» звернула увагу, що 14 листівок було підписано одним почерком — і в кожній із них говорилося, що дитина, яка звертається до діда Мороза, приїхала з Херсона. У двох листах вказувалося, що дитина приїхала до Сімферополя, ще у двох згадувалася назва дитячого будинку.

Усіх 14 дітей було сфотографовано в одних і тих же інтер'єрах дитячого будинку «Ялинка», який підпорядковується кримському МОЗ та спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та ВІЛ.

Ця установа має виховувати у дітей «патріотизм та громадянськість», а також формувати уявлення про те, що «Крим знаходиться на півдні росії», та «усвідомлення себе як громадянина багатонаціональної росії», йдеться у «Робітничій програмі» дитячого будинку на 2021–2025 роки.

Як зазначає «Верстка», на фотографіях показано дітей від двох до п'яти років. У звіті акції «Стань дідом Морозом» є ще дев'ять дітей того ж віку в кімнатах «Ялинки», у тому числі діти з обмеженими можливостями. Але звідки вони приїхали, листи не вказують.

У 2020 році кілька прийомних матерів, які взяли під опіку дітей з «Ялинки», розповіли ЗМІ про жорстоке поводження з вихованцями у будинку дитини. Одна з них Ольга Крамна повідомила, що на момент усиновлення її дворічний син важив шість кілограмів, не міг сидіти, говорити і самостійно їсти. Після медичного обстеження, за словами Крамної, у хлопчика знайшли дистрофію, зневоднення, рахіт та деформацію черепа.

Одна з колишніх співробітниць будинку дитини розповідала про роботу медсестер, які стежили за дітьми в «Ялинці»: «Навіть незручно повторювати, що я від них вислуховувала: „Сік дітям не наливай: підеш, а вони нам гадитиму. На руки не бери: привчиш, прийде наступна зміна, дитина проситиметься“. На ніч не годували – треба спати. Воду не давали, лише суміші. Нічний кефір йшов у пляшки співробітникам».

Керівництво дитячого будинку звинувачення заперечувало. Після резонансу у ЗМІ у «Ялинці» відбулася перевірка регіонального МОЗ, Слідчого комітету та прокуратури. За її підсумками відомства не виявили порушень та відмовилися порушувати кримінальну справу.

Крамна розповіла «Верстці», що з другої спроби їй вдалося досягти початку розслідування. «Наразі воно на стадії судмедекспертизи. Перевірок було багато, але всі ці перевірки мали здебільшого екскурсійний характер, тому всі вони не помітили виснажених дітей, які там досі є. Дехто вже помер за цей час. Звісно, там не всі діти дистрофіки. Найгірше паліативним дітям, дітям із пороками та тим, хто там від народження», — повідомила вона.

«Верстка» припускає, що дітей із Херсона, які потрапили на фотографії, перевезли до Криму у жовтні 2022 року під час евакуації мешканців Херсонської області перед контрнаступом ЗСУ.

21 жовтня тодішній заступник голови окупаційної адміністрації області Кирило Стремоусов повідомив, що 46 дітей-сиріт із херсонського Будинку малюка відправили до Криму. Наприкінці жовтня, пише «Верстка», уповноважена з прав дитини в Криму Ірина Клюєва опублікувала фотографії із сімферопольської «Ялинки», зазначивши, що там мешкають діти, евакуйовані з Херсона.

В українському проекті «Лабораторія журналістики суспільного інтересу», який займається питаннями насильницького переміщення дітей на окуповані території та в росію, повідомили «Верстці», що їм відомо про вивезення сиріт із херсонського будинку малюка «Дзвіночок», де жили діти молодші за п'ять років. Але інформації про «Ялинку» українські правозахисники не мають.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

В 2004 году один молодой человек решил помочь детям в интернате. Парня звали Альберт Павлов, и он хотел подготовить детей к выходу во взрослую жизнь. Ведь за воротами интерната нет нянь и воспитателей, а на завтрак, обед и ужин надо сначала заработать. Так появился проект www.deti.zp.ua

В 2007 году проект перерос в Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок» с офисом, сотрудниками и счетами в банке. Сейчас фонд объединяет тысячи жертвователей, и помогает детям, больницам, малообеспеченным и приёмным семьям. Ежегодно объём помощи составляет несколько миллионов гривен.

В этой рубрике мы размещаем актуальную информацию фонда о нуждах детей, лишенных родительской заботы, а также о потребностях тяжело больных ребят.

Надеемся на Вашу поддержку и помощь!

Контакты

Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок»

Сайт: www.deti.zp.ua
Email: info@deti.zp.ua
FB: @detizpua
Телефоны:
+380 (50) 452-03-92
+380 (96) 700-55-91 (моб.)

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в