misto.zp.ua

Учені з’ясували, чому після їжі хочеться солодкого

Учені з’ясували, чому після їжі хочеться солодкого

«Десертний шлунок» – це не міф, а особливість роботи мозку

Дослідники з Інституту досліджень метаболізму Макса Планка в Кельні з’ясували, що ті самі нейрони, які сигналізують про ситість, одночасно викликають бажання з’їсти що-небудь солодке, пише NV.

Тобто так званий «десертний шлунок» або «окремий шлунок для солодкого» – зовсім не міф, а особливість роботи мозку.

У людей і мишей цей «десертний шлях» запускається вже за одного лише сприйняття цукру, вивільняючи β-ендорфін – речовину, пов’язану з відчуттям задоволення.

З еволюційного погляду це логічно: цукор миттєво дає енергію.

Щоб розібратися в механізмі роботи «десертного шлунка», вчені провели експерименти на мишах.

Виявилося, що навіть повністю ситі гризуни охоче їли солодощі.

Більше того, коли ситі миші споживали цукор, їхній організм не просто виробляв сигнальні молекули насичення, а й вивільняв β-ендорфін – ендогенний опіат, що створює відчуття задоволення й підштовхує до подальшого споживання солодкого.

Цікаво, що цей механізм спрацьовував винятково при споживанні цукру, а не жирної чи звичайної їжі.

Коли вчені заблокували цей шлях, ситі миші перестали цікавитися цукром. Однак у голодних тварин такого ефекту не спостерігалося – їхня тяга до солодкого залишалася незмінною.

А як щодо людей?

Вчені провели дослідження на добровольцях, яким через зонд вводили цукровий розчин, і зафіксували аналогічну реакцію в їхньому мозку.

– З еволюційного погляду це виправдано: у природі цукор трапляється рідко, але дає швидкий приплив енергії, тож мозок запрограмований на його споживання за першої ж нагоди, – пояснює голова дослідницької групи Інституту досліджень метаболізму Макса Планка Хеннінг Фенселау.

Висновки вчених можуть відкрити нові шляхи лікування ожиріння.

– Існують препарати, що блокують опіатні рецептори в мозку, але їхній ефект на зниження ваги не настільки виражений, як у ін’єкцій, що пригнічують апетит.

Ми вважаємо, що їхня комбінація з іншими методами може дати більш значні результати. Однак це потребує подальших досліджень, – додає Фенселау.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
MISTO.ІНФОРМ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |