misto.zp.ua

У грудні частина запорізьких пенсіонерів отримала підвищені пенсії

У грудні частина запорізьких пенсіонерів отримала підвищені пенсії

 

Підвищені пенсії після проведених перерахунків запорізькі пенсіонери отримали з 1 грудня 2022 року

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачено з 01.12.2022 року підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Тому з 1 грудня 2022 року у зв’язку з його зростанням з 2027 до 2093 грн підвищено мінімальні пенсії, надбавки і доплати, встановлені чинним законодавством, перераховано складові пенсійних виплат, які залежать від розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

— В результаті перерахунку підвищено розміри мінімальних пенсій за віком, пенсій по інвалідності та пільгових категорій, інвалідів війни, учасників бойових дій, ліквідаторів і учасників ліквідації на ЧАЕС, шахтарів, пенсії за особливі заслуги перед державою, по втраті годувальника тощо, — розповіла начальниця Головного управління ПФУ в Запорізькій області Світлана Жмурко.

Мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та інвалідам–ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І, ІІ та ІІІ груп, встановлені на рівні 650%, 525% та 360% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб відповідно, а також учасникам бойових дій – на рівні 210% зросли за рахунок збільшення розміру державної адресної допомоги та становлять:

  • I групи – 13604,5 грн;
  • II групи – 10988,3 грн;
  • III групи – 7534,8 грн;
  • у учасників бойових дій – 4395,3 грн.

Розмір максимальної пенсії збільшено до 20930 грн.

— Слід звернути увагу, що даний перерахунок пенсій проводився лише непрацюючим громадянам, — наголошує Світлана Олексіївна. — В результаті підвищені пенсії у грудні отримали 136 тис. запорізьких пенсіонерів.

З 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають повний страховий стаж (чоловіки — не менше 35 років, жінки — не менше 30 років), розмір мінімальної пенсійної виплати встановлено на рівні 2500 грн.

За умови, якщо страховий стаж менше, ніж 35 та 30 років відповідно, пенсії перераховано пропорційно до наявного стажу, виходячи з суми 2500 грн.

В результаті збільшився розмір пенсійної виплати у майже 20,5 тис. громадян області.

Крім того, з 1 грудня набули чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23.11.2011 № 1210, що полягають в осучасненні розміру середньої заробітної плати, яка застосовується при розрахунку пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи та пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Так, до грудня пенсія даної категорії громадян обчислювалась виходячи з показника середньої заробітної плати 1526,39 грн. З 1 грудня 2022 року цей показник збільшено до 6186,32 грн.

— Грудневі перерахунки пенсій було проведено в автоматичному режимі без особистого звернення пенсіонерів до відділів обслуговування громадян, — підкреслила Світлана Жмурко.

Джерело: Головне управління ПФУ в Запорізькій області

Ирина ЕГОРОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в