misto.zp.ua

Скарбниця запорізького мистецтва: музично-драматичний театр імені Магара

Одним з найвідоміших історико-культурних закладів Запоріжжя вважається музично-драматичний театр імені Магара. Саме у цій будівлі з високими стелями, громіздкою золотою люстрою та червоними оксамитовими кріслами на сцені відбувається магія театрального мистецтва.

Заклад розпочав свою історію 5 березня 1929 року під назвою Театр малих форм. До першої програми належать «Розбитий глек» Г. Клейста та «Паноптикум рідкісних тварин»

П. Щербатинського. Майбутні 15 років театр не мав стабільного місцеперебування через тяжкі для України й світу часи. Але навіть в таку кризу мистецтво розвивалось. З 1932 року заклад перебував у Житомирі, мав назву «Київський обласний драматичний театр імені „КОРПС“ та здобув статус стаціонарного. В той період заклад очолював режисер і актор Федір Гамалій.

Вже в наступному році театр об’єднався з Першим Житомирським обласним українським драматичним театром, а в 1937 був названий іменем Миколи Щорса. Внаслідок Другої світової війни та високої небезпеки на території України, було вирішено евакуювати цінний мистецький заклад. Тому театр не припинив своє існування навіть під час воєнного періоду. Тоді були поставлені такі п’єси, як «Бурлака» Карпенка-Карого або «Украдене щастя» Франка. Твори здебільшого належать українським поетам та поетесам, хоча театр функціонував на території Азії: Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан та ін.

Ключовою постаттю в історії культурного закладу та ім’я, якого театр буде носити до сьогодні, є Володимир Магар. Саме під його кріпкою рукою майже 30 років “несла культурну службу” мистецька установа. Нарешті, у квітні 1944 року театр був прописаний у Запоріжжі та мешкає тут вже 79 років. Заклад став для запоріжців не просто черговою не потрібною будівлею, а серцем театрального мистецтва, як інший світ, в якому панує зворушлива гра акторів та гіпнотична музика, виконана оркестром. З початку повномасштабного вторгнення театр не зрадив своїм традиціям та продовжує впливати на культурний розвиток мешканців та гостей міста. На сайті закладу, ви можете знайти усю інформацію про наступні вистави, їх короткий зміст й “відеовізитівку”; контактні дані та адресу.

Навіть в такий критичний час, театр імені Магара не забирає в нас можливість розслабитись та поринути у світ загадкового театрального мистецтва.
джерела інформації : сайт театру Магара, ВікіпедіЯ

Діана Кулинич


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в