misto.zp.ua

Позиція Асамблеї діячів культури Запоріжжя щодо недопущення ухвалення нового герба міста

Позиція Асамблеї діячів культури Запоріжжя щодо недопущення ухвалення нового герба міста

На 50-ій сесії міської ради 10 вересня 2014 року на розгляд місцевої влади було надано проект нового герба міста Запоріжжя. Занепокоєння і здивування городян, зокрема і діячів культури міста, викликало те, що даний проект вже затверджено комісією по топоніміці міської ради, і його пропонується ухвалити вже наступної сесії.

Зважаючи на це, Асамблеєю діячів культури Запоріжжя було ухвалено рішення щодо звернення до міської влади і громадськості Запоріжжя щодо недопущення остаточного ухвалення запропонованого проекту.

Ми висловлюємо категоричне заперечення щодо того, що відповідне рішення приймається без жодної консультації з громадськістю, без проведення відкритих слухань, конкурсів на розробку герба, експертної оцінки обраного проекту різногалузевими фахівцями та за відсутності обговорення самої необхідності зміни чинного нині герба міста Запоріжжя.

Асамблея діячів культури Запоріжжя закликає не допустити ухвалення запропонованого проекту герба Запоріжжя. Даний проект не враховує усталених світових геральдичних правил, кольорової гамми, традиційно характерної для нашого міста, історичних реалій Запоріжжя, у ньому повністю відсутня козацька складова, а відзначені символи є суперечливими як з точки зору відображення, так і з точки зору об’єктивності оцінки їх важливості.

З появою в публічному доступі інформації про зміну герба міста, Асамблея діячів культури Запоріжжя отримала багато звернень і коментарів щодо нового проекту. Всі ці висловлювання заперечували рішення, прийняте комісією по топоніміці міської ради. Тож зазначаємо, що дана процедура викликає глибоке обурення у мешканців Запоріжжя, як через проект нового герба, так і через поспіх, з яким вона нині провадиться. Дуже ймовірно, що прийнятий таким чином герб буде змінюватись кожним новообраним складом міської ради, що позбавить Запоріжжя усталеної геральдичної символіки взагалі. У випадку, якщо зміна герба вважається настільки необхідною, потрібно провести максимально широке публічне обговорення самої цієї ідеї. Поспіх тут недоречний.

Підсумовуючи вищенаведене, Асамблея діячів культури Запоріжжя закликає зняти з розгляду міської ради питання щодо зміни герба міста Запоріжжя, а будь-які наступні кроки в цьому напрямку здійснювати лише з урахуванням суспільної думки і за широкого публічного обговорення.

Стосовно поспіху, з яким намагаються змінити офіційну символіку Запоріжжя та самого проекту «нового герба», нами було спрямовано відкритий лист-звернення до міського голови, текст якого додається до даного прес-релізу.

Відкритий лист-звернення

Міському голові
Сіну О.Ч.

Асамблея діячів культури Запоріжжя висловлює глибоке занепокоєння інформацією щодо підготовки зміни герба міста Запоріжжя, яка була озвучена на 50-ій сесії міської ради 10 вересня 2014 року.

Ще більше занепокоєння викликає те, що відповідне рішення приймається без жодної консультації з громадськістю, без проведення відкритих слухань, конкурсів на розробку герба, експертної оцінки обраного проекту різногалузевими фахівцями та за відсутності обговорення самої необхідності зміни чинного нині герба міста Запоріжжя.

Асамблея діячів культури Запоріжжя висловлює заперечення проти запропонованого проекту герба Запоріжжя. Даний проект не враховує усталених світових геральдичних правил, кольорової гамми, традиційно характерної для нашого міста, історичних реалій Запоріжжя, у ньому повністю відсутня козацька складова, а відзначені символи є суперечливими як з точки зору відображення, так і з точки зору об’єктивності оцінки їх важливості.

Асамблея діячів культури Запоріжжя також висловлює заперечення проти подібного підходу до зміни нині чинного герба Запоріжжя. У випадку, якщо зміна герба вважається настільки необхідною, потрібно провести максимально широке публічне обговорення самої цієї ідеї. Поспіх тут недоречний.

Також вважаємо за необхідне зазначити, що поспішна зміна герба спричинить невиправдані витрати як для міського бюджету, так і для культурного середовища міста Запоріжжя та бізнесу. Вважаємо за необхідне спрямувати цей фінансовий резерв місцевого бюджету на питання, пов’язані з патріотичним вихованням молоді та містян, зокрема на перейменування одіозних назв вулиць міста Запоріжжя. Це потребуватиме значно менших коштів, аніж негайна зміна герба.

З появою в публічному доступі інформації про зміну герба міста, Асамблея діячів культури Запоріжжя отримала багато звернень і коментарів щодо нового проекту. Всі ці висловлювання заперечували рішення, прийняте комісією по топоніміці міської ради Запоріжжя. Тож зазначаємо, що дана процедура викликає глибоке обурення у мешканців Запоріжжя, як через проект нового герба, так і через поспіх, з яким вона нині провадиться. Дуже ймовірно, що прийнятий таким чином герб буде змінюватись кожним новообраним складом міської ради, що позбавить Запоріжжя усталеної геральдичної символіки взагалі.

Підсумовуючи вищенаведене, Асамблея діячів культури Запоріжжя пропонує зняти з розгляду міської ради питання щодо зміни герба міста Запоріжжя, а будь-які наступні кроки в цьому напрямку здійснювати лише з урахуванням суспільної думки і за широкого публічного обговорення.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Розділ "Новини Запоріжжя" - це найвичерпніша інформація про події та події у найголовніших сферах: політиці, економіці, культурі, мистецтві, освіті. Крім цього розділ містить актуальні репортажі. Стрічка новин, що постійно оновлюється, Запоріжжя та області завжди містить найактуальнішу та корисну інформацію про наш регіон

Контакты

Контактна інформація знаходиться у розділі Контакти | Про нас

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |