misto.zp.ua

Польща – країна можливостей для українців

Польща – країна можливостей для українців

Вчора 13 квітня запорізькі поляки зустрічали делегацію з Польської вищої школи управління охороною праці в місті Катовіце. Як нашим дітям за символічні кошти отримати дипломи європейського зразка, які переваги навчання в Польщі, яке відношення до Катинської трагедії має Запоріжжя. Відповіді на ці та інші актуальні питання звучали на зустрічі.

IMG_20180413_103147

Гості презентували Програму «Два Дипломи» (Програма 2Д) – це міжнародна програма, яка реалізується між польським ВНЗ та закордонним навчальним закладом. Вона призначена тільки для студентів, чий навчальний заклад підписав умову про співпрацю разом з WSZOP, для студентів 1, 2, 3 семестрів навчання за ступенем магістр. Після навчання у вузі польського міста Катовіце українські студенти отримують польські дипломи, які визнаються в Євросоюзі. До речі, вступних іспитів немає, головною умовою є володіння польською мовою. Весь курс коштує 500-600 євро. Можливе навчання на англійській. Подробиці на сайті: http://www.ua.wszop.edu.pl.

Після спілкування зі студентами Запорізької державної академії гості відвідали пам’ятний знак біля римсько-католицького Санктуарію Бога Отця Милосердного у парку ім. Пушкіна. Саме в цей день 13 квітня – День пам’яті жертв катинського злочину. Вшанувати пам’ять жертв сталінізму прийшли керівники Союзу поляків Запоріжжя (СПЗ) "Полонія" Лідія Єгорова та "Товариства ім. Св. Іоанна Павла ІІ" Ганна Макушинська, духовенство, науковці, пересічні громадяни.

0-02-04-4cdeefc282b26eb8f0385afcd39c3d0fcdc041707b293a59f80e76db44d8f6d5_9655ab6f

Присутні розгорнули польський стяг, разом прочитали молитву та поклали квіти до пам’ятника на честь польських військовополонених, які перебували в таборі №100 НКВС СРСР. Єпископ Ян Собіло справив молебен за загиблими і закатованими радянським режимом співвітчизниками. Пам’ятний знак із фрагментами стіни бараку рік тому власними силами і за власні кошти встановили члени СПЗ "Полонія" за сприяння обласної та міської влади.

0-02-05-ba7dc996a322c8b51c6fb5545144ecfde9619d835560861c376557ac52566835_ab02470c

Ректор вищої школи управління охороною праці в місті Катовіце нагадав присутнім, що Польща ще й досі шукає свідчення того, що сталося з 4000 поляків в таборах СРСР під час Другої світової війни. Коли Україна оприлюднила свої архіви з трагічними подробицями, на жаль, Запоріжжя стало ще одним містом, пов’язаним з Катинською трагедією. Навесні 1940 року в Катинському лісі були розстріляні тисячі польських офіцерів. Але, як ми тепер знаємо, масове вбивство польських громадян не обмежилося тільки цим місцем.

Більш детально про трагедію світового масштабу читайте в інтерв’ю з Олексієм Пам’ятних — автором першої в радянській  пресі публікації про катинський розстріл за посиланням:  http://culture.pl/ru/article/pervaya-v-sssr-statya-o-katyni.

Тетяна Смольянінова, Аліна Мельниченко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в