misto.zp.ua

Поліція нагадує як уберегтись від аферистів!

Поліція нагадує як уберегтись від аферистів!

Співробітники поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області нагадують громадянам про найпоширеніші схеми шахрайств та надають методичні рекомендації як уберегтись від їх дій.

Сумнозвісна схема «Ваш родич потрапив у біду»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента потрапила у біду, або затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини на кшталт: потрапив у лікарню, скоїв ДТП, побив людину, наркотики, тощо. І для вирішення питання потрібні гроші. Потерпілі, не перевіряючи отриману інформацію, віддають свої заощадження. Й лише потім вони дізнаються, що ніяких неприємностей у родича не було.

Співробітники запорізької поліції в черговий раз нагадують: зверніть увагу своїх літніх родичів на необхідність бути обережними та інформуйте їх про випадки протиправних дій! Переконайте їх не діяти на емоціях. Наголошуйте на необхідності перевіряти будь-яку інформацію.

Якщо на ваш телефон надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним та перевірити отриману по телефону інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, не панікуйте, наберіть «102» та перевірте дані про нібито проблеми з законом у ваших рідних.

Якщо вам телефонують і називаючись родичем повідомляють про халепу, задайте питання, відповідь на яке може знати лише реальна особа.

Правоохоронці попереджають: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст.369 (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Запам’ятайте: поліцейський ніколи не буде дзвонити та вимагати хабар!

Шахрайства з банківськими картками

На телефон поступає дзвінок. Співрозмовник називається співробітником одного з банків. Він розповідає про нібито ідентифікацію власників картки, про нібито перереєстрацію картки, блокування картки, унеможливлення зарахування грошей тощо. Громадяни надають повну інформацію покартковому рахунку та конфіденційну інформацію. В результаті з картки зникають гроші.

Поліцейські звертаються до громадян із проханням бути обачними та пам’ятати наступні правила:

- якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось маніпуляцій або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі – перед вами шахрай. Запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном;

- банки ніколи не проводять ідентифікацію власника картки при вхідному дзвінку - тільки якщо ви самі телефонуєте в банк;

- ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди які надходять смс-повідомленням;

- якщо ви підозрюєте, що відомості картки потрапили до шахраїв, або вже виявили пропажу коштів, то в першу чергу потрібно заблокувати картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно написати заяву в поліцію.

Інтернет-шахрайства

Громадяни в мережі Інтернет знаходять оголошення різного змісті про продаж товарів, одягу, автомобілів, побутової техніки тощо. Покупці перераховують передоплату або повну вартість замовлення. Однак товар не отримують. Покупець намагається знову додзвонитися по вказаному у оголошенні телефону, але продавець на дзвінки,як правило,не відповідає.

У пошуках більш вигідних пропозицій, купуючи той чи інший товар, громадяни часто втрачають пильність і виконують вимоги аферистів сплатити наперед. Тож поліцейські знову закликають громадян бути обережними та замовляти товар на перевірених інтернет-ресурсах, які відправляють товар з можливістю перевірки та сплати у відділеннях фірм–перевізників.

Сектор моніторингу

Енергодарського відділу поліції


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в