misto.zp.ua

Печія у вагітних, як позбутись

Печія у вагітних, як позбутись

Протікання вагітності нерідко супроводжується печією — неприємним, виснажливим явищем, яке мучить більшість майбутніх мам на різних термінах виношування плоду. Виникнення печії — це наслідок закидання шлункового вмісту у стравохід: кисла субстанція подразнює слизову та викликає відчуття печіння у горлі, яке важко вгамувати. Печія у вагітних, враховуючи особливий стан жінок, лікується лише безпечними способами.

Чому виникає печія у вагітних?

Шлунковий сік, основною складовою якого є соляна кислота, допомагає травленню. За нормальних обставин, коли їжа потрапляє до шлунку, її зворотному ходу заважає нижній стравохідний сфінктер. Але у період вагітності в організмі жінки відбуваються зміни, які провокують виникнення неприємного стану — печії1:

  • підвищення внутрішньочеревного тиску, через яке сфінктер не здатний повністю стримувати зміст шлунку;
  • токсикоз, який супроводжується блюванням;
  • розлади в роботі шлунково-кишкового тракту (печія могла турбувати жінку і раніше, а під час вагітності приступи посилилися);
  • підвищення рівня прогестерону в організмі сприяє послабленню шлункових м’язів.

У ІІІ триместрі вагітності плід активно зростає, живіт росте, а жінка набирає вагу — все це провокує виникнення печії.

Симптоми печії при вагітності

Окрім характерного відчуття печіння у горлі та за грудиною, майбутня мама може відчувати такі супутні симптоми печії2:

  • запалення, тяжкість у шлунку;
  • кислий присмак у роті;
  • нудота;
  • після приймання їжі виникає відчуття запалення у шлунку.

Періодичне виникнення печії — нормальне явище для жінки в особливому стані. Але якщо сильна печія при вагітності трапляється постійно, спостерігається зниження ваги та труднощі з прийманням їжі, потрібно звернутися до лікаря.

Печія у вагітних: що робити?

Найпоширеніша порада лікарів жінкам, що прагнуть позбутися печії — дотримання певних принципів харчування. Приймати їжу потрібно 4-6 разів на день невеликими порціями, не вживати жарену та гостру їжу, мінімізувати солодкі та мучні вироби. 

Перед тим як приймати ліки проти печії для вагітних, спробуйте розв'язувати проблему немедикаментозними засобами, щоб мінімізувати шкоду для організму дитини та свого здоров’я3:

  • ведіть здоровий спосіб життя, відмовтеся від шкідливих звичок;
  • уникайте стресів;
  • молоко допомагає під час печії, дає змогу нейтралізувати надлишки соляної кислоти, надає лужний вплив, усуває напади болю та печіння;
  • ефект зниження кислотності має вживання ромашкового або імбирного чаю;
  • найпростіший засіб побороти печію, випити столову ложку олії.

При постійних приступах печії, лікарі призначають таблетки з вмістом антацидів безпечних солей, функцією яких є нейтралізація надлишку соляної кислоти. Ефект від прийому таких препаратів відчувається вже через 2-3 хвилини.

___________

*За даним посиланням ви перейдете на вебсайт https://www.rennie.ua/, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Ренні. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Литература:

  1. Bardhan KD, Strangehellini V, Armstrong D, et al. Evaluation of GERD symptoms during therapy. Digestion. 2007;75(Suppl. 1):32–40. 
  2. Jones R, Junghard O, Dent J, et al. Development of the GerdQ, a tool for the diagnosis and management of gastro-oesophageal reflux disease in primary care. Aliment Pharmacol Ther 2009;30:1030–38. 
  3. Buckles DC, Sarosiek I, McMillin C, et al. Delayed gastric emptying in gastroesophageal reflux disease: reassessment with new methods and symptomatic correlations. Am J Med Sci 2004;327:1–4.

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Розділ "Новини Запоріжжя" - це найвичерпніша інформація про події та події у найголовніших сферах: політиці, економіці, культурі, мистецтві, освіті. Крім цього розділ містить актуальні репортажі. Стрічка новин, що постійно оновлюється, Запоріжжя та області завжди містить найактуальнішу та корисну інформацію про наш регіон

Контакты

Контактна інформація знаходиться у розділі Контакти | Про нас

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в