misto.zp.ua

Не дочекався Перемоги: окупанти зруйнували у Гуляйполі памiятник Нестору Махну

Не дочекався Перемоги: окупанти зруйнували у Гуляйполі памятник Нестору Махну фото

 

Згадуємо історію скульптури Нестора Махна у Гуляйполі, яку пошкодив ворожий обстріл

Російські військові мало не щодня обстрілюють прифронтове Гуляйполе у Запорізькій області, яке не змогли захопити. Внаслідок чергового обстрілу пошкоджена відома скульптура Нестора Махна роботи запорізького митця Владлена Дубініна, що у центрі Гуляйполя. Про це повідомляє видання zprz.city.

"Моє Незламне Гуляйполе. Наш Махно не дочекався Перемоги. Ті нелюди зіпсували його", - написала на своїй сторінці у фейсбуці волонтерка Оксана Гаврилко з Гуляйполя та опублікувала фото напівзруйнованого пам'ятника.

Місцеві жителі, як пише "Гуляйполе.City", повідомляють про значні пошкодження скульптури, включаючи розбиту голову фігури. Цей пам’ятник є важливою частиною історичної спадщини міста, що символізує боротьбу українського народу за свободу.

Нагадаємо, що скульптуру Нестора Махна з бетону встановили у центрі Гуляйполя, біля культурно-спортивного комплексу “Сучасник”, у 2009 році (фото Олександра Прилепи/УНІАН). Пам'ятник відкривали в рамках музично-літературного андеграундового фестивалю фестивалю "День незалежності з Махном".

Після початку повномасштабної війни фігуру частково обклали мішками з піском в цілях збереження. Так скульптура виглядала у лютому цього року (фото зі сторінки Загону Швидкого Реагування ТЧХУ у Запорізькій області у фейсбуці).

Ще одна скульптура знаменитого анархіста, подібна, але гіпсова, роботи Владлена Дубініна була встановлена у Гуляйполі у Меморіальному музеї-садибі родини Махно у 2008 році.

Будинок належав старшому брату Нестора Махна Карпу. Ми писали, що ворог обстріляв цю садибу у жовтні минулого року. Тоді на сторінці "Гуляйпільські старожитності" опублікували це фото.

Як у Гуляйполі з'явилися дві скульптури Нестора Махна Владлена Дубініна

Автора цих скульптур вже немає в живих. А напередодні відкриття скульптури у Гуляйполі у 2009 році Владлен Дубінін розповідав мені про творчість й, зокрема, про своїх "Несторів":

"Робив бюст Махна для Запорізького обласного краєзнавчого музею. А другий відлив подарував Гуляйполю. Через деякий час мені зателефонували з гуляйпільського Товариства пам'яті Нестора Махна та запропонували зробити пам'ятник.

Я виконав ескіз – фігура Нестора Махна, що стоїть на постаменті з врізаною в постамент тачанкою (він переданий до Гуляйпільського краєзнавчого музею). Але в результаті втілили скромніший варіант — Нестора Івановича, що сидить.

2008 року в Гуляйполі встановили гіпсовий пам'ятник Махно, на подвір'ї, біля хати будинку брата Нестора Івановича. А за рік перевів цей пам'ятник у бетон”.

Владлен Дубінін також розповів тоді, що ліпив Махна за фотографіями:  "Причому ліпив молодого Нестора Махна, коли він був без вусів, бо з вусами виходить Чапаєв".


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |