misto.zp.ua

Названий популярний продукт, який знижує ризик інсульту на 59%

Названий популярний продукт, який знижує ризик інсульту на 59% фото

 

Інсульт небезпечний для життя, але, на щастя, в більшості випадків його можна уникнути. Як довели вчені, багата овочами і фруктами дієта допомагає знизити ризик цієї патології. Один простий продукт особливо ефективний завдяки високому вмісту лікопіну.

Згідно з класифікацією національної служби охорони здоров’я, інсульт – це “важкий небезпечний для життя стан”, при якому переривається надходження крові в мозок. Перші симптоми інсульту – нечітка мова і перекошене обличчя. На щастя, в переважній більшості випадків інсульт можна уникнути, але коли він вже стався, для виживання важлива швидка медична допомога. Один продукт, багатий антиоксидантом лікопіном в половину знижує ризик розвитку інсульту.

Інсульт буває двох видів: геморагічний і, більш поширений, ішемічний.

Ішемічний інсульт відбувається в результаті того, що в мозку в одному з судин застряє тромб. Іноді, однак, холестеринова бляшка відривається і утворюється тромб.

Геморагічний інсульт, в свою чергу, обумовлений пошкодженням судин, що призводить до крововиливу в мозок.

На щастя, одне дослідження показало, що завдяки високому вмісту лікопіну помідори можуть запобігти цій патології.

Робота опублікована в журналі Американської академії неврології показала, що дієта, багата помідорами, може значно знизити ризик інсульту.

“Дослідження підтверджує свідчення про те, що багата фруктами дієта пов’язана з більш низьким ризиком інсульту, – говорить автор роботи Джуні Карппі (Jouni Karppi) з Університету Східної Фінляндії в Куопіо.

Отримані результати підтверджують рекомендацію про необхідність з’їдати більше п’яти порцій фруктів і овочів в день. Згідно з попередніми дослідженнями, це призведе до зниження кількості інсультів по всьому світу”.

 

У дослідженні взяли участь більше тисячі чоловіків з Фінляндії у віці від 46 до 65 років.

Всім добровольцям заміряли рівень лікопіну перед початком експерименту, спостереження за ними тривало 12 років.

Протягом цього періоду у 67 добровольців стався інсульт.

Оцінюючи показники лікопіну в учасників дослідження, вчені встановили: інсульт стався у 25 з 258 чоловіків з найнижчим рівнем цієї речовини в крові.

Серед 259 добровольців з найвищим рівнем лікопіну інсульт зареєстрували тільки у 11.
Якщо розглядати тільки ті інсульти, які були викликані тромбами, результати істотно змінюються.

У тих добровольців, у кого рівень лікопіну був вище, ризик розвитку інсульту знижувався на 59% в порівнянні з тими, кому цієї речовини не вистачало.

 

“У ході перспективного дослідження ми встановили, що висока концентрація лікопіну в сироватці-свідчення частого споживання помідорів і продуктів на їх основі – знижує ризик інсульту у чоловіків”, – уклали вчені.

Зразки крові добровольців також досліджували на предмет вмісту таких антиоксидантів як альфа-каротин, бета-каротин, альфа-токоферол і ретинол.

Проте дослідники не виявили зв’язку між цими сполуками та ризиком інсульту.

Лікопін-це потужний антиоксидант, який допомагає підтримувати тиск і знижувати рівень небезпечного холестерину ЛПНЩ. А це два фактори ризику розвитку інсульту.

Крім того, дослідники виявили, що лікопін може перешкоджати виробленню активних форм кисню, запалення і агрегації тромбоцитів, а це знижує ризик утворення тромбів.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОРОГИ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |