misto.zp.ua

Легенди Запоріжжя, які ми знаємо

Сучасний світ неможливо представити без технічного прогресу, однак це не зменшує інтересу до легенд про давнину та про містичні історії. І Запоріжжя не виключення. Наше місто зберігає багато таємничих легенд і навіть історій про зустрічі із привидами.

Відьмина гора

Одне з найвідоміших містичних місць – Лиса гора.

Найпопулярніша легенда про Лису гору пов’язана із відьмами. У народі вважається, що навіть зараз опівночі вони іноді влаштовують шабаш. З цією легендою пов’язана і історія про привидів, яких зустрічали на Лисій горі. Відповідно до неї, у стародавні часи, ще до козацтва, двоє закоханих вирішили поплавати по Дніпру на човні. Їм не пощастило опинитися біля Лисої гори саме в той момент, коли відьми влаштовували там свої ритуали. Відьми за допомогою магічної сили затягли хлопця з дівчиною на берег. Одній із них настільки сподобався молодий парубок, що вона вирішила забрати його собі. Однак той став упиратися і побіг назад до своєї коханої. За це розгнівана відьма втопила дівчину у водах Дніпра.

Подальша доля нещасного хлопця невідома. За легендою, щоночі на березі можна побачити привид потонулої дівчини, яка виходить з води і кличе свого коханого, однак не може його знайти. Деякі розповідають також і про примару молодого хлопця, який приходить на берег з гори, щоб зустрітися з дівчиною. джерело

Камінь, що виконує жіночі мрії

На Совутиній скелі острова Хортиця є камінь, що може виконати будь-яке жіноче бажання.

За легендою, дівчина Маланка була закохана у козака, проте батьки воліли віддати її заміж за купця. Тому Маланка втекла з дому. Гайнула до свого коханого на Великий Луг. Долаючи на човні Дніпрові пороги, знепритомніла, та отямилася на скелі. З відчаю почала молити Небеса, якщо вже не судилося бути щасливою та коханою, то краще навіки закам’яніти. Так і сталось. Кам’яна Маланка тепер робить щасливими інших.

Це великий камінь за розмірами, проте все одно не кожний зрозуміє що він той самий. джерело

Міст самогубців

Не менш популярна міська легенда про міст Преображенського, який поєднує через Хортицю правий та лівий береги Дніпра. Кажуть, що Борис Преображенський (головний архітектор споруди) помер незабаром після здачі мостів в експлуатацію. Причиною цього стало те, що його викреслили зі списку нагороджених за будівництво споруди. Після цього в архітектора стався інфаркт.

Деякі запоріжці розповідають про те, що на мосту бачили привидів. Вважається, що це духи людей, які наклали на себе руки, зістрибнувши з моста. Очевидці розповідають, що привиди не завжди просто з’являються на мосту. Існує історія про те, що одного разу привид загиблого тут чоловіка врятував жінку від падіння вниз. Він налякав своєю появою жінку, яка хотіла накласти на себе руки, стрибнувши з моста. Однак сумний вигляд чоловіка, який мовчки йшов на неї, злякав жінку, змусивши втекти. Озирнувшись, вона побачила, що чоловік зник, наче його і не було. джерело

Запорізький багатовіковий дуб

Титул найісторичнішого дерева в Україні належить “700-річному Запорізькому дубу”. За легендою, саме під гілками цього дерева запорізькі козаки на чолі з Іваном Сірком писали листа турецькому султану.

Також ходить легенда і про те, що Тарас Шевченко в 1843 році читав написану ним поему «Катерина» під Запорізьким дубом. Під час Громадянської війни дуб хотіли знищити махновці, а під час Другої світової війни його хотів розпиляти Адольф Гітлер і вивезти до Німеччини як трофей і символу перемоги над слов’янським духом.

Нажаль, знаменитий велетень з кожним днем втрачає свої сили. Дерево почало гинути ще на початку 90-х років минулого століття. “Спасівці” всіма силами намагаються підтримувати життя у колись могутньому символі Запоріжжя.

Також у 22 країнах світу посадили паростки Запорізького дуба.

Агнеса Вільчевська


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в