misto.zp.ua

Жизнь под немцами: Запорожье, 1941 год

Жизнь под немцами: Запорожье, 1941 год

В истории Запорожья не было более трагических событий, чем те, которые развернулись в городе за днепровскими порогами в конце лета – в начале осени 1941 года. Попробую их обозначить буквально штрихами:

вечером 16 августа передовые отряды немцев вышли на окраину Запорожья, а в ночь с 17 на 18 августа немецкая бронетехника уже заняла Верхнюю Хортицу [сегодня находится в черте города];

рано утром 18 августа вспыхнул первый бой на территории Запорожья: атаку немецких танков – в том районе, где сейчас находится ДК  трансформаторного завода, остановила [и сдерживала немцев более десяти часов] 3-я батарея 16-го зенитно-артиллерийского полка;

18 августа в 14.00 прекратил работу Днепрогэс, в городе не стало ни света, ни воды. Примерно в 20.00 Днепрогэс был взорван большевиками [точное количество  погибших —  от искусственного наводнения, никто не оценивал. Коммунистический режим не желал афишировать свои преступления, а у Украины, похоже, просто руки не дошли. Или мозги. А цифры называют разные: от нескольких тысяч до ста тысяч человек];

19 августа немцы впервые прорвались не левый берег, бои вспыхнули в районе современного парка Металлургов;

с 20 августа начинается обстрел Запорожья с Хортицы;

в ночь с 3 на 4 сентября в Запорожье была организована [и удачно осуществлена] первая наступательная операция Великой Отечественной войны: бойцы 274-й дивизии форсировали Днепр в районе «Дубовой рощи» и ворвались на Хортицу. Враг ушел с острова;

1  октября, когда завершалась эвакуация запорожской промплошадки, танковые части Вермахта, прорвав оборону Красной Армии под Синельниково, ринулись на Запорожье. На  юге области в то время развивалось немецкое наступление на Мелитополь.

О том, что город сдан, запорожцы поняли утром 4 октября, увидев на улицах немецких мотоциклистов.

Начиналась двухлетняя оккупация Запорожья.

Что происходило в Запорожье в первые месяцы оккупации, я попытался понять, взявшись за изучение выходившей при оккупантах газеты «Нове Запоріжжя».

Меня все интересовало: порядки, которые принесли с собой немцы, восстановление промышленного производства, быт запорожцев, наконец…  все, чем они жили тогда [какие песни пели, наконец] — в ноябре-декабре 1941 года.

Приводимая ниже подборка публикаций из издававшейся оккупантами газеты сделана в строгом соответствии с оригиналами, с соблюдением орфографии и стиля, присущих той поре. Заголовки к публикациям я вообще не менял, а кое-где даже подписи под материалами сохранил.

Вчитайтесь и ощутите, как ощутил я, пульс истории.

Нашей с вами истории.

И последние уточнение. Я решил не комментировать прочитанное. Мне показалось, оно не нуждается в моих комментариях.

Весь имевшийся у меня массив информации, собранной в оккупационных газетах, я просто разделил на несколько частей.

Часть 1-я: «Німецька техніка полегшить вам роботу»

З Богом до праці!

Не так легко будувати все спочатку. Кожен це розуміє. Український народ, звільнений німецькою армією від більшовицько-жидівських кайданів, здатний зробити все.

Під керівництвом і за допомогою німецького комавдування за короткий час в Запоріжжі почали працювати школи, відновили роботу 28 підприємств. Колгоспники і одноосібники збирають пізні культури, закінчують сіяти озимину, організовується постачання населення міста продуктами харчування.

Завдання кожного свідомого українця проявити свою ініціативу, не покладаючи рук працювати, щоб ми, українці, жили так добре, я’к живуть наші визволителі німці в Німеччині.

Отже до праці, брати!

Відбудовуйте свій край.

Будуйте нове життя в містах і селах.

Пильнуйте за тим, щоб сталінські недобитки самі і через своїх агентів не перешкоджали нам. Викривайте їх, щоб якнайскоріше покласти край їх кривавим витівкам, до яких їх привчили жиди й кривавий пес-мерзотаяк Сталін.

Німецька зброя на захисті вас.

Німецька техніка полегшить вам роботу.

*

Завод б. «Комунар» працює

Завод б. «Комунар» потерпів чи не найбільш від більшовиків при залишенні ними міста Запоріжжя.

Керівництво завода при більшовиках складалось виключно із жидів, які доклали всіх зусиль, щоб не залишити від заводу каменя на камені.

Обладнання цехів було повністю демонтовано і вивезено.

На заводі в деяких місцях залишалось лише дефектне обладнання, як преси і молоти з лопнувшими станінами, старої конструкції сверлялки та інш.

Починаючи роботу в нових умовах без комуністів, нам довелося багато попрацювати над тим, щоб стягти обладнання в одне місце, відремонтувати його та устаткувати.

З знайденого в закутку комбайна ми зняли та устаткували двигун в 40 кінських сил.

3 випадково залишившогося парового крана ми зняли та устаткували машину і паровий казан. Зараз уже працюють 5 молотів і монтуються ще 2 більшої сили.

Пресів устатковано 4 і монтується ще 5.

В найближчий  час буде устаткований зварочний електро-генератор.

Все це дасть нам можливість добре розгорнути виробництво речей широкого вжитку, так потрібних населенню міста та сіл.

Л. СПЕСИВИЙ,

керуючий заводом б. «Комунар»

*

Завод б. 129 почав работу

Головний інженер заводу б. 129 п. Титов Борис Миколаєвич повідомляє: «Дякуючи тому, що більшовики, тікаюча від міцного блискавичного удару німецьких частин, не встигли остаточно зруйнувати завод б. 129, ми мали можливість почати виробництво речей, потрібних населенню міста й села.

Великі труднощі ми зустріли в питанні забезпечення заводу двигуном, без якого неможливо було використати устаткування заводу.

Двигун довелося монтувати із частин, знайдених на заводах б. «Металовиробів» і б. «20-ти річчя Жовтня».

Не дивлячись на великі труднощі монтажу такого двигуна, він уже змонтований, і до 7 ХІ 4І р. ми змогли провести 2 плавки чавуну.

Не менші труднощі зустріли працівники заводу при спробі устаткувати електро-генератор.

Жидівські комісари приклали всіх зусиль до того, щоб в місті не залишилось ніякого заводського устаткування, особливо електричного, але воля до праці в нових умовах, в умовах вільних від більшовицького гноблення, допомогла нам  розв’язати і це питання.

На заводі б. «20-ти річчя Жівтня» під уламками цехів, висаджених в повітря більшовиками, ми знайшли електро-генератор, привели його в робочий вигляд, устаткували і зараз провадимо випробування його. Дякуючи зусиллям робітників, які, не давлячись на погрози, не побажали виїхати з міста за жидами і комуністами, завод почав 15 Х 4І р. пра цювати, розгортаючи виробництво згідно завдань промислового відділу міської управи.

[«Нове Запоріжжя», 12 ноября 1941]

***

Про лікувальні заклади

Не пройшло 3-х-4-х днів нового вільного життя, як кількість лікарів і фельдшерів в місті зросла майже в двоє Кожен день десятками стали з’являтись все нові групи медичних робітників, які переховувались, рятуючи своє життя, хто в недалеких селах, хто в щілинах і погребах.

Коли почала свою діяльність міська управа, стали виявляти та звозити медикаменти та перев’язочні матеріали, які розкидані були по всьому місту.

За допомогою військового командування організували і відкрили аптеки, зараз кількість їх дорівнює 10. Великі труднощі перед відділом здоровоохорони повстали при розв’язанні питання про початок діяльності станції швидкої медичної допомоги. Всі санітарні автомашина більшовикі забрали, бо на авто швидше ж тікати.

Але дякуючи військовому командуванню, зараз станція швидкої допомоги має 3 авто-карети. lIIвидкою медичною допомогою як стара, так і нова частила міста забезпечині повністю.

Для забезпечення населення стаціонарною медичною допомогою зараз вже почали працювати 6 лікарень: хірургічна, терапевтична, інфекційна, акушерсько-гінекологічна, туберкульозна та венерологічна, — всього на 745 ліжок. До того ж в найближчі дні почне працювати ще одна лікарня на 6-му селищі на 200 ліжок.

Зважаючи на те, що окремі селища розташовані далеко од центра, амбулаторно-поліклінічна сітка лікарських установ уже зараз доведена до 17 одиниць.

Є 7 поліклінік, 5 амбулаторій та 5 медичних пунктів.

*

Від польової комендатури

Той одержить нагороду, хто подасть відомості німецьким або українським органам влади про:

  1. Осіб, що незаконно тримають та переховують зброю і амуніцію
  2. Російських офіцерів та солдатів, що переховуються.
  3. Пограбовані, сховані, притаєні або вкрадені машини, запасні машинні частини, інструменті т. інш.
  4. Пограбовані, сховані, затаєні або вкрадені російські акти плани та карти.
  5. Пограбовані, сховані, затаєні або вкрадені різні продукти харчування та фуражу, паливо, горюче, масло т. інш.
  6. 6. Акти саботажу або задумані плани опору німецьким наказам, німецькому командуванню або про небезпеку, що загрожує майново-товаровим цінностям, або про змову щодо таких злочинів.

Винагороду до 10.000 крб. одержить той, за чиїми відомостями буде заарештовано злочинця, або виявлено і відібрано розтягнені, притаєні чи вкрадені речі.

*

В міськтеатрі

Заново організований театр в м. Запоріжжі приступив до підготовчої роботи.

Приміщення приведено в належний стан.

Актори, хор і оркестр ведуть інтенсивну роботу по підготовці нового репертуару.

Зараз готуються музичні опери «Запорожець за Дунаєм» і «Наталка Полтавка», а також одна із кращих п’єс українського репертуару без більшовицької переробки по тексту М. Л. Кропивницького «Дай серцю волю, заведе в неволю» та інші п’єси.

Про день відкриття театру буде анонсовано.

[«Нове Запоріжжя», 16 ноября 1941]

Часть вторая: «Поліцай має жовто-блакитну пов’язку»

Господарство міста Запоріжжя відбудовується

Великі руйнування провели більшовики, тікаючи з Запоріжжя, але місто не вмерло, і зараз все більше й більше налагоджується нормальне життя. В галузі міського господарства, як повідомляє головний інженер «Трамводосвітла» п. Берг Л. Г., проведена велика робота по забезпеченню міста водою. В старій частині міста зараз подають до 150 м3 води на годину. В новій  частині міста також встановлено насос з двигуном внутрішнього горіння, що забезпечує подачу до 100 м3 води на годину.

Провадяться роботи по налагодженню трамвайного руху. В першу чергу трамвайний за‘язок буде встановлено між старою частиною міста та 6-м селищем, а також рух трамваю в старій частині міста. Початок трамвайного руху намічається (при наявності електроенергії) на перші числа січня місяця 1942 року.

Найгостріше стоїть питання з забезпеченням міста електроенергією. До відбудови Дзержинської електростанції, яка зможе з другої половини січня 1942 року давати майже достатню кількість електроенергії для Запоріжжя, місто буде одержувати електрику з Донбасу. Для остаточного з’ясування цієї справи в Донбас виїхав представник військового командування. Електроенергія, яка буде одержана з Донбасу, в залежності від її кількості, в першу чергу буде використана на покращання водопостачання міста та на забезпечення потреб військового командування. Лишки енергії підуть на забезпечення першочергових потреб міста.

*

Від поліції

В м. Запоріжжі, як і в інших звільнених від більшовиків містах, організована міська поліція.

Поліцай має на рукаві жовто-блакитну пов’язку і озброєний гвинтівкою. Поліція закликана охороняти в місті порядок, спокійне життя населення і переслідувати порушників наказів німецького командування.

Останнім часом в місті помічалися спроби ворожих елементів під виглядом поліцаїв відбирати у населення речі, худобу, заходити в будинки і робити обшуки. Німецькі війська і поліція уже впіймали таких грабіжників і розстріляли.

Попереджуєм населення, що кожен поліцай має крім жовто-блакитної пов’язки на рукаві і гвинтівки ще посвідчення, написане німецькою і українською мовами. Якщо він заходить в будинок до мешканців для перевірки речей, то повинен кожного разу мати письмове розпорядження.

Коли він не покаже документів, то його необхідно затримати і доставити до поліційного управління, бо це є не поліцай, а грабіжник.

Цим мирне населення допоможе органам влади боротись з випадками грабіжництва.

Поліцаймайстер КАРЧИНСЬКИЙ.

*

Шлюб

У неділю 16 ХІ 41 року вперше після повалення більшовицько-жидівського гніту в м. Запоріжжі відбувся православний обряд шлюбу.

Як приємно бачити на вулицях нового вільного Запоріжжя весільний похід. Наче в іншому світі відчуває себе населення, коли бачить вільне виконання віками освяченого обряду.

*

Хроніка

— В с. Комишевасі відкрито продуктовий магазин, в якому провадиться продаж капусти, моркви та івш. для населення.

— В четвер, пятницю та суботу на цім тижні в греко-слов’явській церкві м. Запоріжжя, що міститься в б. дитячому кіно, з 10 годин ранку відбудеться літургія.

— Згідно наказу командуючого генерала в тилових областях вважаються за саботажників особи, що не хотять приймати або марок, або совєтських карбованців.

— Згідно наказу командуючого генерала в тилових областях в усіх установах і підприємствах вводиться середньо — європейський (німецький) літній час.

[«Нове Запоріжжя», 19 ноября 1941]

***

У міській управі

За розпорядженням голови міської управи виділена комісія по  перейменуванню вулиць. Комісія закінчила свою роботу.

Проект перейменування вулиць подано на затвердження голові міської управи.

*

Розпорядження міської управи

Всі громадяни міста Запоріжжя, що привласники з державних підприємств та установ лопати, сокири, мотики (кирки), пилки, відра, молотки та чавунні пічки (времянки), повинні такі негайно здати в склеп міської господарчої комендатури німецької армії, що міститься по вул. К. Лібкнехта № 112 (завод колишн. Ім.. Войкова ).

Особи, що не здадуть вищезазначеного інвентаря, будуть віддані суду німецького командування.

Бургомістр ВІБЕ

*

Прошу осіб, що мають і хотять продати

совєтські поштові марки,

принести їх до редакції газети, що міститься по зул. Ілліча № 24. Марки приймає п. Шимарська.

[«Нове Запоріжжя», 23 ноября 1941]

***

На заводі №8 (б. Войкова)

Завод №8 (бувш. Войкова) починає випробування та введення в експлуатацію устаткування ливарного та ковальського цехів.

Це дає змогу заводові №8 значно збільшити випуск продукції ковальського цеху та виконувати одержані завдання по ливарному цеху.

По заводу виконана велика підготовча робота щодо приведення в належний вигляд цехів та устаткування.

Наприклад, без металообробних верстатів був відремонтований локомобіль та виготовлена до нього вся арматура.

*

Пісня

Знов воскресла Україна.

Засіяла воля.

Зацвіла, немов калина,

Ясновесна доля.

Розійшлася тьма гнітюча

Та й над нашим краєм.

Буде в нас жіття квітуче.

Сонечком засяє.

Слава ж вам, орлам-фашистам,

Вирослим на волі,

Що не дали нам згинути

В сталінськой неволі.

Ми за свастику готові

Битись до загину.

Ой, грими ж ти, моя пісне,

На всю Україну.

Володимир ЗАПУХЛІЙ

*

Торгівля по  області разгортається

Обласна заготівельно-торгова контора, що організована замість б. Облпотребспілки, зараз розгортає роботу по забезпеченню міста й села крамом.

Організовано 29 районних заготівельних контор, які охоплюють всі села області.

Обласна контора провадить роботу по складанню умов з місцевими виробництвами на постачання товарів широкого вжитку.

Районним заготівельним конторам також дані вказівки по вишукуванню на місцях можливих джерел одержання для торговельної мережі краму широкого вжитку. Для транспортування краму контора має вже зараз 19 коней, в найближчий час повинна мати 3 автомашини.

*

Про роботу лазень

Передбачається відбудувати в місті 2 лазні: одну на майдані ім. Тараса Шевченка, другу по вулиці Миколаївській № 77.

Лазня на площі ім. Т. Шевченка відремонтована і після того, як воду подадуть на площу ім. Т. Шевченка, буде пущена в експлуатацію.

Щодо лазні по вулиці Миколаївській, то приступили до підготовчих робіт за виготовленим проектом її відбудови.

*

Про кіно

Приміщення і апаратура бувших кіно «КІМ» та «Дзержинського» зусилями робітників підготовлені до демонстрування фільмів.

Театр «Металіст», що був особливо зруйнований при відступі більшовиків, зараз ремонтується, ближчим часом буде готовий до демонстрування кіно-картнн.

*

До відома населення Запорізької округи

Громадяни, що бажають займатися рибною ловлею, повинні з‘явитись в Запорізький 1-й «Продхарч»  до п-на Мартииця для оформленням права на улов риби.

Категорично забороняється самоправно ловити рибу в річці Дніпрі, його притоках, лиманах, ставках і  озерах. Самовільний улов риби разглядаеться, як порушення встановленого порядку рибної ловлі.

Особи, що ловлять рибу без відповідного права на це, притягатимуться до відповідальності за законами військового часу.

Примітка. Любителям рибної ловлі дозволяється вудити рибу з берега.

Обер-бургомістр ВІБЕ

*

Хроніка

— При міській управі почав працювати відділ соціального забезпе чення. Зараз провадиться реєстрація інвалідів та пенсіонерів.

— Міська бібліотека почала обслуговувати населення. При бібліотеці відкрита читальня.

*

Про обов’язкову реєстрацію безробітних

Для обліку всього безробітного населення м. Запоріжжя та йго околиць, починаючи з 25 листопада 1941 року, всі працездатні службовці та робітники як чоловіки, так і жінки віком від 14 до 50 років, які не мають постійної праці, за винятком жидів, повинні з’явитись для реєстрації в управління праці від 8 до 15 годин за німецьким часом.

При явці на реєстрацію обов’язково треба мати трудові документи та пашпорт. Управління праці мешкає на Слободці в кінці вулиці К. Лібкнехта в бувшій школі № 48 ім. Пушкіна.

[26  ноября 1941]

***

Часть 3-я: «Урядова мова на Україні німецька та українська»

Відкриття обласного Сільгоспбанку

Запорізький обласний Сільськогосподарський банк розпочав свою діяльність 20 листопаду 1941 року.

Сільськогосподарський банк про вадить такі операції:

а) приймає на схорону грошові вклади від державних, кооператив них і приватних установ та орга нізацій, а також від окремих осіб;

б) відкриває поточні рахунки юридичним установам, організаціям, а також приватним особам та за їх дорученням провадить розрахунки;

в) обслуговує кредитом заготовчі та виробничі операції організацій сільського господарства та кооперації.

За зберігання грошей на поточних рахунках в Сільгоспбанку, а рівно по вкладах, нараховується на користь власників рахунків та вкладів 1,5% а річних, а по строкових вкладах на термін більш 6 місяців – 2% річних.

*

Розпорядження Запорізької міської управи от 28 листопада 1941 р.

За наказом німецької польової комендатури, міська управа пропонує до неухильного виконання таке:

  1. Постійно оселитися на мешкання в місті Запоріжжі можна лише з писаного дозволу міської управи. Такий писаний дозвіл на мешкання в місті Запоріжжі повинні мати також і всі особи, які вже до цього розпорядження прибули на мешкання в м. Запоріжжя, але до цього часу не внесені в адресний стіл й не вписані в домову книгу.
  2. Заяви з проханням про видачу дозволу на право постійного мешкання в м. Запоріжжі подаються в пашпортний стіл, при чому, дозвіл такий може бути видано лише в виключних випадках.
  3. Хто, не зважаючи на такі вказівки, оселяється в м. Запоріжжі без дозволу, або хто після 10 грудня 1941 року без дозволу залишиться мешкати в м. Запоріжжі, будуть оштрафовані на суму до 10.000 карб. і позбавляться своїх продуктів харчування.

Міська управа

[«Нове Запріжжя», 30 ноября 1941]

***

Розпорядження про здачу зерна

Після заняття Запорізької області зернові ссипні пункти були знайде майже порожніми. Невелика кількість зерна згоріла на ссипних пунктах та у полі, частину відтранспортували в другі області. Більшу ж частину розподілили більшовики, або розтягло населення. Розподілене або розтягнене зерно треба негайно знести до найближчих сипних пунктів. На трудодні була роздана перебільшена кількість зерна. Зараз на кожен трудодень буде розподілено по 1,2 кілограма. За решту буде сплачено грішми.

Хто одержав за кожен трудодень більше ніж 1,2 клгр, повинен знести його на зерновий пункт. Хто цього розпорядження не виконає, буде суворо покараний.

Віртшафскомандо

*

Про назву вулиць та урядову мову

Польовий комендант дав районним шефам та посадникам таке розпорядження:

  1. Дальніше вживання назви вулиць, які нагадують більшовизм, несумісне з боротьбою німецької армії проти комунізму. Щоб надалі не втручатися в остаточне переіменування вулиць, тимчасово визначити їх назви цифрами. Старі вивіски треба зняти і повісити нові з написами: вулиця №…. Все інше, що нагадує про більшовизм — пам’ятники, картини, комуністичні вивіски на будинках повинні бути знищені.
  2. Урядова мова та мова викладання на Україні німецька та українська.

*

Про роботу драмгуртків

Дозволяється робота драмгуртків під керівництвом та участю осіб, які не зв’язані з більшовицькою ідеологією.

Дозвіл на роботу драмгуртків та реперіуар необхідно брати по містах в Ортскомендатурах,  по селах в Сільгоспкомендатурах.

Рекомендується готувати п’єси українських письменників без більшовицької переробки: Л. Українки, Івана Франка, Кропивницького, Шевченка і інших небільшовицьких поетів.

[«Нове Запоріжжя», 3 декабря 1941]

***

Перша плавка

Нова частина міста. З великим віднесенням працювали робітники і службовці ливарної майстерні в ділі підготовки до пуску вагранки.

В день 27-го листопада ц. р. вагранка дала першу плавку в кількості 3,5 тонн ливарного чавуну. Так же непогано працюють робітники і службовці ливарного та ковальського цехів, які виготовляють похідні чавунні пічки та молотки.

Можна без сумніву сподіватись, що робітники і службовці ливарної майстерні, свідомо ставлячись до розуміння вільної праці, з кожним днем збільшуватимуть кількість та якість виготовленої ними продукції.

Жосан

*

Завод № 4 (був. Червоного хреста)

Починаючи з 20 Х 41 р. по за воду № 4 проведена велика робота яв по відбудуванню цехів, що по терпіли від повіді (завод був затоплений під час вибуху на греблі) та розривів снарядів, так і по відбудові устаткування заводу, що майже повністю було вивезено більшовиками. Від бомб найбільше зруйновані ливарний та механічний цехи, довелось докласти багато зусиль для їх відбудови.

Найтяжче було відбудовувати двигун для ливарного цеху, який збирався з різних частин. Не дивлячись на всі труднощі, через 15 днів після початку роботи, була проведена перша плавка, і на сьогодні ливарний цех нараховує вже 44 робітника.

За цей же термія зорганізовано, зовсім новий для завода, жестяницький цех, який уже сьогодні нараховує 36 робітників. Організовано ковальський цех, який, покищо, задовольняє власні потреби заводу.

З 1 січня починаємо відбудову механічного цеху, верстати для якого почали виготовляти власними силами.

Турнер Р. Ф.

Керуючий заводом №4 (б. Червоного хреста)

[«Нове Запоріжжя», 7 декабря 1941]

Часть 4-я: «Вік вас будем шанувати, фашистську славу захищати»

Про ліжи

В нашій газеті 3 грудня було вміщено наказ міської управи про здачу лиж (крім дитячих), що знаходяться в розпорядженні різних організацій та приватних осіб.

Лижі треба здати до крамниці продкраму № 18, що міститься но вул. Анголенка №18. Строк здачі 18 грудня.

Сьогодні вже 10 грудня, але ще не всі організації та приватні осо би здали лижі.

Дехто чекає останнього дня строку, дехто може думає утаїти й не здати.

Наказ про здачу лиж має велике значення в зв’язку з сучасною війною, і про це доводити не слід.

Отже, щоб не підлягати обшукам та покаранням, що передбачено в розпорядженні, необхідно, не чекаючи строку, здати лижі.

*

В с. Кушугумі

В с. Кушугумі налагоджується культурне життя. Вже працює українська 7-ми річна школа. Приміщення для школи відремонтовано, забезпечено паливом.

Вчителі забезпечені необхідною зарплатнею та продуктами харчування.

Підібрано та впорядковано приміщення для церкви, в якій 7 Х11 41 р. почались релігійні відправи.

В селі організовані і вже працюють гуртки самодіяльності: гурток бандуристів, драматичний. В останній час проведено вже декіль ка постановок українських п’єс.

*

Про роботу Запорізького міського театру

Тільки відгриміли гармати в м. Запоріжжі, як старанням ініціативної групи акторів було засновано український місцевий театр.

Формально театр почав свою роботу з 1 листопада 1941 р., але значно раніш тою ж ініціативною групою була пророблена велика організаційна робота: було скликано акторів, складено репертуарний план театру, а також розроблено кошторис до кінця 1941 р. Що ж зроблено за цей короткий час? Приготував театр три п’єси: «Наталка Полтавка» І. Котляревського, «Дай серцю волю, заведе в неволю» М. Кропивнидького та «Запорожець за Дуваєм» Гулака-Артемовського. Крім того заплановано за грудень місяць 1941 р. приготувати п’єсу «Маруся Богуславка» М. Старицького. На жаль театр не має змоги закінчити підготовку ц‘єс через брак світла.

Віктор Введенський,

режисер театру

[«Нове Запоріжжя», 10 декабря 1941]

***

Німецким жовнірам

Ми наче рідних вас чекали,

Святого Господа благали,

Щоб ви хуткіш прийшли.

І зглянувся святий Владика,

Прилинув щастя день

великий –

Нам знову вільно жить.

Ми будем вік Вас шанувати,

Фашистську славу захищати

І Господа любить.

Володимир Запухлій

*

В Василівському районі

Настрій селян в роботі, по ліквідації наслідків більшовицького господарювання, бадьорий, до роботи беруться з завзятістю.

Громадське життя в районі також налагоджується. В самому с. Василівці працюють 3 школи, працює електростанція, водокачка, лазня, відбудовується театр.

Повністю обладнане приміщення для церкви, яка почала відправляти релігійні служби з 21 11 41 року.

Морозов 1. Е.,

інж. райзем. управи.

*

В школі № 48

У 48 школі м. Запоріжжя по підготовці до ялинки виділена комісія з учителів та батьків учнів.

Комісія склала програму проведення ялинки. Зараз проводиться підготовка виконання цієї програми, в якій є: учнівські декламації, національно-побутові пісні та щедрівки у виконанні дитячого хору, танки під акомпанімент піаніно, інсценіровки, присвячені до Різдва Христова.

На ялинці солдат німецької армії розкаже учням про життя дітей у Німеччині.

На зібрані кошти батьки та учні уже закупили ялинку та іграшки.

*

Хроніка

— В с. Веселянці Запорізького району турботами селян Веселянки та навколишніх сіл, забезпечена робота лікарні, яка обслуговує не тільки Веселянку та сусідні села, а й села сусідніх районів (Оріхівського). В лікарні працюють лікар та декілька лікпомів.

— В с. Мала Катеринівка Запорізького району селяни забезпечили роботу родильного будинку.

— З 17 ХІІ 41 р., розпочинає роботу лазня №2 на площі Т. Шевченка. Лазня буде працювати щоденно, крім неділі.

[«Нове Запоріжжя», 14 декабря 1941]

Часть 5-я: «Головна вулиця названа вулицею Адольфа Гітлера»

Повідомлення

В ніч з 1-го на 2 грудня 1941 р. в місті Запоріжжі був перерізаний телефонний кабель німецької армії. Винного вдалося виявити. Це в минулому комуніст з м. Запоріжжя — Мар’ян Кухба.

Він був законно розстріляний 13 Х11 194І року.

В зв’язку з цим актом арештовані заложники випущені на волю.

*

Робота шкіл нового Запоріжжя

Більшість із 20 працюючих шкіл розпочало роботу з 15 Х 1941 р., а всі школи нормально працювали з 20 Х 41 р. Вчителів працює в школах 285 чоловік, з них в 1-4 класах 167 чол., а в 5—10 кл. 118 чол. Навчається учнів 6945 чолов. в 220 класах, з них в 1-4 класах 3400 учнів, в 5-10 класах 3545.

*

Кіно

1-й художній театр розпочав роботу. Вперше для військових частин 7 ХІІ 41 р. демонструвався кінофільм «Бісмарк».

З 14 Х11 41 р. кінофільми демонструються для цивільних. Перший кінофільм для цивільних був «Наша дівчина доктор».

[«Нове Запоріжжя», 17 декабря 1941]

***

До уваги населення!

Настав час, коли можна видавати населенню продукти. Намічається видача хліба, пшона, городини, риби та для працюючого населення олії.

Для німецької армії являється чесним великим бажанням видавати цивільному населенню потрібні для життя продукти.

Для повного та правильного розподілу продуктів треба засвоїти слідуючі правила:

  1. Той, хто працює повинен одержувати більше продуктів ніж той, хто не працює.
  2. Хто в майбутньому відмовиться від дорученої роботи, той втрачає право, разом з сім’єю, на одержаная продуктів.

*

В педагогічному інституті

Не вірилось, що так скоро після вогню боїв почне працювати інститут, а отже почав. Перші лекції відбулися 20-го листопада.

Не пройшло і тижня, як в складі студентів нараховувалось вже 482 чоловіки.

Почали працювати факультети: літературний, фізико-математичний, природничо-географічний.

Зараз інститут ще не має свого приміщення і користується приміщеннями шкіл 1-ї та 10-ї.

Підібрана висококваліфікована лектура.

Устаткована бібліотека (в тридцять тисяч примірників необхідної літератури). Днями відкривається заочний відділ інституту.

Студент Ничаенко Іван

*

У відділі ЗАГСу міської управи

Громадське життя м. Запоріжжя все більше й більшеї налагоджуеться. Одним з показників цього з’являються дані відділу запису актів громадського стану, який розпочав свою роботу 12 ХІ 41 р. За цей короткий час проведена реєстрація 440 актів про народження, 65 актів про одруження.

Характерним при реєстрації одружень з’являється те, що біль шість молодих подружь виявляють бажання вінчатись в церкві, не дивлячись на добровільність проведення цього обряду.

*

Хроніка

Наказом обер-бургомістра при відділі народної освіти організовано опекунський стіл, з метою охорони особистих та майнових прав і інтересів сиріт та непрацездатних осіб якто: неповнолітніх, психічно хворих, недоумкуватих та марнотратників. Завідування столом тимчасово покладено на інспектора п. Карцева.

[«Нове Запоріжжя», 21 декабря 1941]

***

Різдвяна

Грай вечірньою зорею,

Україно-мати,

Знову нам Різдво Христове

Вільно святкувати.

Вільно, вільно святкувати

Бога прославляти,

Визволителів фашистів

Гаряче вітати.

Володимир ЗАПУХЛІЙ

*

Добро пожалувати

Запорізький міський український  драматичний театр засновано 1 листопада 1941 року. Акторськії колектив зараз налічує в свсєм складі 50 чоловік, в оркестрі 15 чоловік.

Мета вашого театру  — відродити класичний український репертуар, який був заборонений за часів советської влади. Відродити й показати глядачеві українську драму, музичну комедію, які насичені прекрасним українським фолькло ром. До цих вистав належачу такі: «Запоріжець за Дунаєм» «Наталка — Полтавка», «Дай серцю волю, заведе в неволю». Їх колек тив театру вже приготував і днями покаже запорізькому глядачеві.

Директор театру Рігель Г. Д.

[25 декабря 1941]

***

Хірургічна допомога

В надто тяжких умовах відновилась робота хірургічної лікарні. Пошкоджене під час бомбардування приміщення б. залізн. лікарні вимагало великих зусиль для своєї відбудови. В даний момент хірургічна лікарня (біля ст. Запоріжжя № 1) має 2 відділи.

За час з 1 XI по 18 ХІІ було зроблено 120 операцій. Великий відсоток хворих, що попадають до хірургічних відділів, це ті, що постраждали від випадкових вибухів снарядів, мін та інш.

*

Обов’язкова постанова Запорізької міської управи

«Про здачу установами, підприємствами, організаціями й громадянами запасів паперу в міську управу»

На підставі пропозиції німецької польової комендатури в м. Запоріжжі, міська управа пропонує до неухильного виконання таке:

  1. 1. Всі запаси паперу (газетного, писемного, формулярного, плакатного й інш.), що їх мають в м. Запоріжжі установи, підприємства, організації та населення належить негайно здати в міську управу.
  2. 2. Розпоряджатись запасами паперу можна лише за дозволом польової комендатури.

Ця обов’язкова постанова діє з дня оголошення в міській газеті «Нове Запоріжжя».

Обер-бургомістр ВІБЕ

[«Нове Запоріжжя», 28 декабря 1941]

***

Про допомогу військово-полоненим

В зв’язку з тим, що військово-полонені з червоної армії погано одягнені та взуті, виникла потреба в громадській допомозі одягом та взуттям для них.

Всі громадяни, що мають зайвий одяг, без якого можуть обійтись в цю зиму; білизну і верхній одяг та взуття повинні продати його для потреб військово-полонених.

Голови громад та допоміжна поліція повинні організувати збір цього одягу та взуття.

Крім того, необхідно зібрати й одяг російської військової форми. Годови громад та посадники повинні виділити осіб, які б оцінювали зібраний одяг та взуття і з громадських грошей оплатили за нього населенню.

Примітка. 1. Громада одержить виплачені гроші від польових комендатур. 2. За одяг російської військової форми не оплачується.

Польова комендатура

Про перейменування вулиць

Нові назви вулиць по місту Запоріжжю затверджено.

Головна вулиця, бувша імени К.Лібкнехта, названа вулицею імени Адольфа Гітлера.

Майдан Волі названо майданом Адольфа Гітлера.

Майдан, де раніше містився Покровський Собор, названо Соборним майданом.

[«Нове Запоріжжя», 1 января 1942]

Фашистские газеты читал

Владимир ШАК

Фото из немецких архивов и открытых Интернет-источников

Один из номеров газеты

Взорванный Красной Армией Днепрогэс (фото немецкого пилота)

Вид на остров Хортицу, 1942

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в