misto.zp.ua

Detox – це не лише про ЗОЖ: чи треба звільнятись від інтернету?

Digital detox – процес позбавлення та відпочинку від токсичної дії соціальних медіа та інтернету вцілому. За останні роки ця течія стає все більш популярною і диктує людям як жити та думати. Але чи потрібна вона так, як про неї пишуть?

Не дивно, що в епоху цифрових технологій люди проводять значну частину свого часу в соціальних мережах, гортаючи стрічку новин, або звертаючись до пошукових систем за інформацією. За останніми дослідженнями компанії Hootsuite в середньому користувачі інтернет-платформ усього світу проводять 6 годин 42 хвилини онлайн кожного дня. Це на 7 хвилин менше, ніж у минулому році. Дослідники вважають, що це спричинене скоріш активним збільшенням кількості нових користувачів, які ще не вміють користуватися усіма можливостями інтернету по-максимуму.

Лідерами з марнування часу в інтернеті стали Філіппіни, де користувачі витрачають в середньому 10 годин на день.

Як виявилось, Україна потрапила в ТОП країн по кількості збільшення користувачів інтернету і зайняла шосте місце. В порівнянні з минулим роком, активних інтернет-користувачів стало більше на 15 мільйонів.

  • Найпопулярнішою на початок 2019 року виявилась соціальна мережа Facebook, друге місце посів YouTube. З усіма звітами, стосовно світової інтернет-активності, можна ознайомитись на сайті https://datareportal.com.

Як бачимо, з кожним роком активність користування інтернет-мережею зростає, а отже зростає її вплив на людей. Згідно з дослідженнями Центру Pew Research у Вашингтоні, соцмережі можуть провокувати стрес. Науковці вияснили, що “обізнаність в стресових подіях інших людей значно впливає на власний стресовий стан людини”. Інші дослідження показують, що соцмережі також можуть провокувати депресію  та безсоння. Але якщо все так погано, то потрібно відмовитись від користування інтернетом?

На думку багатьох інтернет-користувачів, саме тут повинен допомогти медіа-детокс. Часто на сайтах рекомендують притримуватись алгоритму, який починається з пункту “видалити всі додатки соц. мереж зі свого смартфону”. Така установка формує досить гнітючу атмосферу, створюючи ілюзію лікарні, де “очищення” від інтернет-залежності реальне лише в випадку повної відмови від останнього. Насправді ж, по закінченню терміна детоксу, соцмережі повертаються у вигляді нагороди і користування ними продовжує займати більшу частину вільного часу.  

  • Достатньо відмовитись від телефону навіть на короткий час, аби покращити свій моральний стан. Головним тут буде заповнити цей проміжок справді цікавими та корисними справами. Поспілкуватись з друзями за чашкою кави, відвідати гурток малювання, прочитати давно відкладену книжку чи просто прогулятись містом. Це залежить лише від кола інтересів конкретної людини.

Саме про концепцію руху Digital detox нам вдалося поговорити з молоддю нашого міста:

Олександр: “Інтернет сам по собі не є чимось поганим чи хорошим – він нейтральний. Вплив інтернету можна визначити тільки в зв’язці з тією людиною, яка заходить в нього. Якщо користувач вбирає тільки погану інформацію, то проблема в його особистому внутрішньому “фільтрі”. В такому випадку, обмеження впливу віртуального світу не допоможе, адже людина вбере негатив і з реального. Всі проблеми починаються всередині нас, і вирішувати їх потрібно теж зсередини”.

Ліна: “Я вважаю, що людина сама обирає, піддаватися впливу інтернету чи ні. Ми живемо в 21 столітті і потребуємо постійного оновлення інфомації. Також,  інтернет – головний канал зв’язку на сьогоднішній день і я не бачу сенсу від нього відмовлятися”.

Павло: “Я міг би відмовитись від телефону та інтернету, наприклад, на день і замінив його живим спілкуванням. Можливо я б зустрівся зі своїми друзями на природі і також агітував їх відмовитись від інтернету хоча б на день, аби просто відпочити від усієї міської суєти”

Анастасія: “Я не вважаю, що відмова від телефону та соцмереж має сенс, адже від одного дня нічого не зміниться. І який сенс повністю відмовлятися від телефону.  Я нещодавно бачила лайфхак, коли переводиш екран мобільного на чорно-білий режим і таким чином інтерес до нього падає. Наприклад в інстаграмі ти більше звертаєш увагу на кольори, а в ч/б форматі тобі справді стає нудно і ти менше користуєшся цією соц. мережею. Просто потрібно скорочувати час, проведений в телефоні. Наприклад в iPhone є можливість обмежити час використання того чи іншого додатку. Коли ти перевищуєш ліміт, то з’являється віконце з попередженням. Надалі, на підсвідомому рівні ти вже сам розумієш, що потрібно вкластися в відведений термін. Те ж саме стосується обмеження на використання інтернету загалом”.

Артур: “Я вважаю, що у дорослих людей не може бути залежності від інтернету, а якщо є так звана залежність від медіа, це тільки тому що весь світ залежить і прогресує через медіа. Наприклад, не бачу сенсу відмовитися від телефону навіть на кілька годин, телефон – чудовий спосіб бути на зв’язку з людьми, бути проінформованим. Так само інтернет, за допомогою інтернету ми можемо зв’язатися з людьми в інших країнах, працювати і заробляти. Рекламувати свою продукцію і так далі. Так що я вважаю, що немає сенсу відмовитися від чогось, що приносить користь”.

Сашко: “В епоху нашої цифровізації та технологізації дуже складно утриматися, і не користуватися тими вигодами, хоч на деякий час, які є в нашому сучасному житті. Потрібно розуміти, що повністю захистити себе від інтернету і від все різних гаджетів просто неможливо. Однак, я вважаю це потрібно робити час від часу, хоча б для того, щоб хоч якось розвантажити себе. Це не тільки корисно для здоров’я, але і також можна зайнятися саморозвитком, присвятити себе творчості або ж просто добре провести час з рідними і близькими, яким ми і без того приділяємо надто мало часу”.

Як бачимо, для когось Digital detox – можливість в повній мірі відчути реальне життя, здійснити давно заплановані справи, відпочити від стресу. Але існують і ті, хто вважає це занадто категоричним способом і взагалі – недієвим.

Насправді соціальні мережі та інтернет – це інструмент. Вся проблема “залежності” та негативного впливу полягає в його неправильному використанні. Життя не може змінитися лише після цифрового детоксу, змінити його може кожен, правильно організовуючи свій час та розставляючи пріоритети.

Аня Перекрест


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в