misto.zp.ua

Члени СПЗ «Полонія» святкували 101-у річницю Незалежності Польщі у кількох країнах і містах одночасно!

Члени СПЗ «Полонія» святкували 101-у річницю Незалежності Польщі у кількох країнах і містах одночасно!

11 листопада – не просто вихідний день, а важлива дата для поляків. 101 рік тому Польща стала незалежною. Цього разу запорізькі поляки відсвяткували День Незалежності нетрадиційно і по-сучасному: спілкуючись і ділячись враженнями один з одним з різних куточків України та Польщі.

В українському місті Запоріжжя силами членів СПЗ «Полонія» було організовано зустріч запорізьких поляків, присвячену історії Польщі, починаючи з 966 року і по теперішній час. На заході присутні згадали, що Польща як держава перестала існувати в 1795 році, будучи розділеною між Австрією, Пруссією і Росією. І кожна з країн-агресорів проводила політику денаціоналізації польських громадян. Проте мрія про незалежну державу жила в серцях польського народу. Всі роки окупації поляки, наскільки це  було можливо в існуючих умовах, терпляче розвивали Польщу економічно і культурно. Після Першої світової війни всі три країни, що розділили між собою Річ Посполиту, були такі знесилені, що вже не могли перешкоджати  відродженню Польщі. Так після 123 років неволі Польща отримала незалежність, і сталося це 11 листопада 1918 року.

7_Екскурс в історію Польщі

"Сьогоднішній день є історичним, незабутнім, щасливим і тріумфальним! Ми –вільні! Ми – господарі нашої країни! Сталося це в дуже несподіваних умовах, але –сталося!" (уривок звернення Юзефа Пілсудського до народу, Варшава, 11.11.1918 р.). Емоційний та надзвичайно патріотичний екскурс в історію провела заступник керівника СПЗ «Полонія» Аліна Мельниченко. А після її промови запорізькі поляки із задоволенням переглянули анімований фільм про історію становлення і відродження польської державності.

Родзинкою свята стало виконання полоністами національного гімну в межах акції до 101-ї річниці Незалежності, яка пройшла під гаслом «Опівдні 11 листопада заспіваймо разом гімн!».

6_Національний гімн у виконанні полоністів

День незалежності є державним вихідним днем у Польщі. Цього року членам спілки поляків Запоріжжя «Полонія» пощастило бути присутніми на святкуванні 101-ї річниці Незалежності в декількох містах Польщі, зокрема, стати учасниками біло-червоного маршу в м. Вроцлав, особисто послухати виступ Президента Анджея Дуди у Варшаві, зробити пам’ятні фото та відео в Гданську.

5_Зустріч полоніста з Президентом Польщі у Варшаві

Але найцікавішим стало те, що, завдяки сучасним технологіям, полоністи мали змогу обмінюватись думками та враженнями в реальному часі, відчувати дух свободи, дух великої перемоги, знаходячись в різних куточках світу. Це було дуже цікаво, патріотично, піднесено і по-новому!

2_Біло-червоний марш в м. Вроцлав

Після виступу міського керівництва у Вроцлаві учасники святкування та всі охочі отримали патріотичний пісенник і разом заспівали польських пісень. Вже за три дні полоністи презентували патріотичну збірку керівнику СПЗ «Полонія» Лідії Єгоровій для поповнення репертуару пісень однойменного хору. Дійсно, для сучасних поляків не існує кордонів, адже їх любов до батьківщини безмежна!

1_Виступ танцювальних колективів в м. Вроцлав

4_Біло-червоний марш в м. Вроцлав

М. Камерницька, В. Бабченко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в