misto.zp.ua

«Білий Армстронг» Сергій Крючков (Польща): Серцю не накажеш. Я люблю Польщу, її людей, природу.

«Білий Армстронг» Сергій Крючков (Польща): Серцю не накажеш. Я люблю Польщу, її людей, природу.

На днях Запоріжжя відвідав наш земляк Сергій Крючков – зірка світового масштабу, трубач, вокаліст, актор, людина, яку французька преса назвала білим Луї. Члени спілки поляків Запоріжжя Полонія (керівник Лідія Єгорова) познайомились з відомим джазменом задовго до концерту, адже запросили його на засідання мовного клубу. Там вони мали змогу відверто поспілкуватись з відомим земляком.

50795499_10211041693476713_2105605835668324352_n

-  Сергій, Ви давно живете в Польщі?
- Вже 28 років… Зараз я живу в м. Реда, на Балтійському морі, під Гдинею.

- Чому саме Польща? Чому такий вибір?
- В 1991 році Союз розпався на окремі держави, і в кризу треба було якось виживати. Мені в складі колективу «Діксі Д» (Дніпропетровськ) запропонували роботу у Вроцлавському джаз-клубі «Рура». Зараз його, на жаль, вже немає. В 80-90-х це було культове місце. Поїхали на тиждень, залишились на півтора місяці, потім у Вроцлаві відкрили Spis – пивний ресторан на Ратушній площі. Там пропрацювали як home band майже рік.

- У Вас не виникало бажання осісти в іншій європейській країні?

- Ми працювали в Баварії. Не сподобалась Німеччина ні мені, ні музикантам. Тому з колективом повернулись до Польщі. Але вже на Балтійське море, в Юрату, готель «Бриза». Там ми працювали 13 років. Я не збирався емігрувати, так само собою вийшло. Економічно вигідніше працювати в Германії, але серцю не накажеш. Я дуже люблю Польщу: людей, природу. В Германії нудно: до обіду всі їдуть на велосипедах вправо, після обіду – вліво. І якщо ти їдеш вправо, на тебе всі дивляться, як на ідіота.

- Джаз – це музика для обраних. Її навряд чи можна назвати масовою…

- Я обожнюю джаз. Познайомився з ним, коли мені було 4 роки. Почув гарячу пронизливу музику американської рок-групи "Chase" – і був нею зачарований. 
На жаль, в августі 1974 року Біл Чейз – головна одиниця ансамблю, загинув в авіакатастрофі. Залишається тільки гадати, якою надзвичайною музикою могли б ми насолоджуватись всі ці роки. На той час вони випустили всього чотири платівки.

- Ви не думали перекваліфікуватись у поп-виконавця або співати шансон? Як приклад, Олег Вінник, який повернувся до України, та збирає повні зали.

- Так, є популярна музика, але особисто мені вона не подобається. Всі люди різні: одні люблять цю музику, інші – гроші, а хтось – сам процес. Це нормально. І це не погана музика, просто мені вона не подобається. До речі, я не люблю і сучасний джаз. А от традиційний – це моє! Хоча доводиться йти на компроміси, бути цікавим публіці, щоб на тебе ходили. Адже якщо ти граєш для себе, хто піде на твій концерт?

- Як Вам далась польська мова? Ви вивчали на курсах чи самостійно?

- Я вивчав в середовищі. Не було ніяких курсів. Все так само собою вийшло. Почав непогано говорити вже через два місяці.

- Через 28 років життя в Польщі Ви вже можете говорити без акценту?

- Можу, але не переймаюсь цим. Розслабляюсь і починаю неправильно вимовляти, наприклад, м’який «ч». Та і акцент (Сміється) мене годує. Кіно потребує персонажів, що говорять польською мовою з російським акцентом. Це вже моя дочка говорить ідеально по-польські, думає по-польські, хоч вона і закінчила російську філологію, працює перекладачем.

- А вдома, в сім’ї якою мовою розмовляєте?

- Виключно польською.

- Кажуть, що в Польщі, на відміну від України, матріархат і польські жінки більш вимогливі, ніж українки. Це правда? 

- Так, польки більш незалежні.

- Ви виконуєте пісні різними мовами…

- Так, я співаю польською, українською, англійською, іспанською, італійською, французькою, португальською. Виходить 8 мов. Хм, навіть не замислювався над цим…

- А скільки пісень взагалі у Вашому репертуарі?

- Я кинув рахувати, коли перевалило за 150. Є пісні, які виконую постійно, а є сезонні, які набридають. Хоча через деякий час до них можна повертатись.

- Це живе виконання чи можете собі дозволити фонограму?

- Виключно вживу, ніякої фонограми.

- Ви часто самостійно ведете свої концерти. Чому?

- Мені подобається спілкуватись з глядачами, бути з ними на одній хвилі, жартувати, ділитись враженнями. Це так захоплює!

- Мабуть Ви багато працюєте. Як любите відпочивати?

- Я не люблю відпочивати. Не знаю, що це. Може, вдома, в тиші. Телевізор не люблю. Якщо є вільний час, читаю.

- Що читаєте?

- Найулюбленіше – Булгаков «Майстер та Маргарита». Перечитую її багато разів. А так різну літературу. Зараз захопився філософією. Але це вже окреме інтерв’ю (Посміхається).

- Творчі люди залежні від свого настрою, натхнення… З яких джерел ви його черпаєте? Що вас може надихнути?

- Я вже багато років займаюсь китайською гімнастикою тайцзи, цигун. Я тренер з китайської гімнастики. Цигун дуже допомагає, дисциплінує, швидко повертає до життя.

- Я знаю, у Вас неабиякий досвід роботи в кіно…

- Так, я знімався в багатьох фільмах. В основному ролі епізодичні, бо російськомовні в польському кіно не знімаються. Маю досвід зйомок в серіалах. Якщо треба грати мафіозі – мене одразу запрошують (Сміється).

- Я не помітила в Вас якоїсь жорсткості…

- Це я ще не подивився на вас так серйозно! (Посміхається)

-  В яких відомих кінокартинах Ви знімались?

- «Barwy szczesciа», "Syberiada Polska", звичайно, «Jack Strong». Контраверсійний фільм про полького офіцера, що працював на американську розвідку. Але не все так просто, адже це була співпраця за ідею – проти комунізму.

- Яких видатних людей зіграли?

- В «Jack Strong» зіграв Леоніда Брєжнєва. В картині «Hold ruski» зіграв царя Василя ІV Шуйського – останнього з династії Рюріковичів. Моя дружина тоді сказала: генсек, цар, залишилось тільки Господа Бога зіграти. И все: кар’єра вдалась!

- З ким з відомих поляків сьогодення Ви знайомі особисто?

- Я виступав для багатьох видатних людей, зокрема в готелі «Бриза». Лешек Міллер – свого часу прем’єр-міністр Польщі, Александр Квасневський – президент Польщі, Станіслав Лем – найпопулярніший польський письменник-фантаст за кількістю мов, якими перекладено його твори … Вже всіх й не пригадаю.

- Про що Ви мрієте? Ви досягли всього, чого хотіли?

- В творчості мабуть так. А ще я б хотів зробити свій фірмовий коньяк. На жаль, в Польщі заборонене самогоноваріння – серйозні штрафи, навіть в тюрму можна загреміти.

- Чому саме коньяк? Може, вино?

 - Вино я не люблю. Коньяк, віскі… Але не забуваю про помірність. Адже, як говорив шотландський письменник Комптон Маккензі: «Любов рухає світом, але віскі обертає його вдвічі швидше».

- Вважається, що віскі полюбляють винятково чоловіки. 50 грамів хорошого напою з декількома кубиками льоду можуть бути набагато смачнішими, ніж екзотичні коктейлі з десятком інгредієнтів. А як щодо ковтка перед виступом?

- Ні, я цього не роблю. Може, колись в молодості і виникало таке бажання, але зараз, ні. Я часто імпровізую на сцені, не можна мати затуманений розум, треба думати, що ти граєш і для кого.

- Які масштабні концерти Ви порадите відвідати любителям джазової музики в цьому році?

- “Dresden Tradition Jazz & Dixi Festival  – міжнародний, найстаріший в Європі і один з наймасшабніших в світі джазових фестивалів, який проходить в Дрездені. Цього року запланований на 19-16 травня. Працює вже більше 40 років, щоразу його відвідують понад 500 000 людей. Весь тиждень в місті панує святкова атмосфера з джазовими милями, брасс-бенд-парадом по старому місту і навіть виступами на палубах найстарішої в світі річкової пароплавної флотилії.

Афіша концерту

Завершальним акордом недільного дня СПЗ «Полонія» став виступ Сергія Крючкова на концерті «Jazz&Step» в м. Запоріжжя. Не даремно французька преса назвала Сергія «білим Луї». Його феноменальний голос, фірмовий джаз сподобався публіці різного віку. Доповнений запальними танцями степ-колективу його виступ став родзинкою концерту. Наприкінці ведучий розкрив таємницю, що концерт був підготовлений всього за одну репетицію і є творчим вечором, зустріччю старих друзів, а не традиційним шоу за участю всесвітньо відомого виконавця. Частина виручених від концерту грошей пішла на лікування маленького запорожця.

Члени СПЗ Полонія на концерті всесвітньо відомого співака

Почувши у його виконанні легендарні «What a Wonderful Life» та «Fly Me To The Moon», ми вже не мали жодних сумнівів – французькі журналісти були праві!

Дмитро Кругляк and TapArtDance

Тетяна Смольянінова, фото Ігор Гармаш


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |