misto.zp.ua

Археологи розкопали на Хортиці унікальний культовий комплекс віком понад 4,3 тисячі років

14
Археологи розкопали на Хортиці унікальний культовий комплекс віком понад 4,3 тисячі років

На запорізькій Хортиці археологи розкопали унікальний культовий комплекс епохи ранньоі бронзи, що датується III тис. до н. е. з унікальним похованням древнього жерця або вождя племені. За словами археологів, його можна вважати українським Стоунхенджем - з цього місця люди раніше спостерігали за небом і світилами.

У Запоріжжі на острові Хортиця в балці "Генералка" учасники археологічної експедиції громадської організації "Нова археологічна школа" спільно з науковцями національного заповідника "Хортиця" виявили кам'яний культовий комплекс епохи ранньої бронзи, яким понад 4 тис. 300 років, з унікальним похованням "древнього жерця або вождя племені ямної культури".

Учасники експедиції відзначають, "останки чоловіка, ймовірно жерця або вождя, перебували всередині овалу, створеного з граніту, він похований у зігнутій позі, камені навколо нього покладені у вигляді кілець і спіралей, а також чітко орієнтовані по сторонах світу, це вказує на те, що тут відбувалися культові обряди, пов'язані з небесними світилами - Сонцем, Місяцем, зірками".

"З південної сторони, де ми не очікували, абсолютно несподівано щупами вихопили кам'яну конструкцію, ця кам'яна конструкція як би відкриває всі загадки Генералки... Було поховання з кам'яною конструкцією, всередині якої був похований або жрець, або вождь. Навколо цього поховання з часом виріс гігантський комплекс з ровів, стовпів, стовпових ям, із залишками жертвоприношення, залишками жертовника, там була людська щелепа. Це все близько 50 метрів в діаметрі", - розповів керівник Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини та відомий український археолог Олег Тубольцев.

Учасники експедиції зазначили, що "раніше на Хортиці, ні у світі подібних археологічних комплексів не знаходили, а схожі культові об'єкти тільки без поховань виявлені на території Португалії та Азії".

Також Тубольцев повідомив, що розкопками цього комплексу місцеві археологи займаються 15 років, і за цей час відкрили приблизно 25% його території, йдеться в сюжеті запорізького каналу ТВ5.

Розкопки давнього культового комплексу на Хортиці продовжаться в майбутньому році.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в