misto.zp.ua

20 років діяльності спілки поляків Запоріжжя «Полонія»

20 років діяльності спілки поляків Запоріжжя «Полонія»

Спілка поляків Запоріжжя (СПЗ) «Полонія» в цьому році святкує свій 20-літній (!) ювілей. На урочистості з нагоди круглої дати до Запоріжжя прибула делегація з Консулату республіки Польща в м. Харкові на чолі з Генеральним консулом Паном Янушем Яблонським.

Незмінний керівник СПЗ «Полонія» – Лідія Єгорова

Але це був не єдиний серйозний привід відвідати місто Запоріжжя. За Наказом Президента Польщі Анджея Дуди голову СПЗ «Полонія» Лідію Єгорову нагороджено Срібним Хрестом "За заслуги перед Польщею". Нагородження відбулося на концерті з нагоди 20-річчя СПЗ «Полонії». Хрест урочисто вручив Генеральний консул республіки Польща в м. Харкові Пан Януш Яблонський. Протягом урочистостей на Пані Лідію чекала ще одна заслужена нагорода – Лист Подяки від керівника Спілки Поляків України Пана Антонія Стефановича.

11_Нагородження медаллю

В цей святковий вечір багато слів вдячності пролунало на адресу керівника спілки Лідії Єгорової. Адже ця прекрасна жінка вже багато років поспіль згуртовує людей, зацікавлює їх різноманітними культурними заходами, екскурсіями, навчає польської мови, історії, традицій. Саме завдяки цій людині, її любові до польської мови та культури в СПЗ "Полонія" на сьогоднішній день більше 400 активних членів, не враховуючи їх дітей та онуків.

4_Почесні гості на виставці

3_Експонати виставки

2_Малюнок з виставки

5_Вітання Консула

Силами та талантами цих людей було організовано прекрасну виставку робіт, грандіозний концерт (сценарист та одна з ведучих Ангеліна Яковлєва) та теплу зустріч з почесними гостями свята. А їх цього разу було чимало: Віцеконсул республіки Польща в м. Харкові Пані Агнєшка Войцик-Мокрицка, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької діє цезії РКЦ Ян Собіло, Директор департамента культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, перший керівник Асоціації національно-культурних товариств Запорізької області Олександр Житомирський, представники різних національних товариств області.

8_Концерт з нагоди 20-річчя

Кульмінацією святкового дня стала екскурсія на теплоході навколо острова Хортиця. Під час прогулянки по Дніпру запорізькі поляки та їх друзі згадували цікаві моменти з життя «Полонії», навіяні фільмом, знятим сім’єю Кірюшиних. Деякими аспектами діяльності товариства ділимось і ми з вами.

Освітницькі програми: школа польської мови, курс традицій та культури Польщі, мовний клуб

На базі спілки поляків Запоріжжя «Полонія» на постійній основі працює школа польської мови рівня А1, А2, В1, В2. Також тут можна пройти повний або скорочений курс історії, традицій та культури Польщі. А закріпити знання, навчитись вільно спілкуватись польською є можливість на мовному клубі. В поточному році він проходив за участю досвідченого педагога, носія мови, учительки ORPEG пані Ewa Ploska.

Також за підтримки СПЗ «Полонія» в Запорізькій області відкрились класи з вивченням польської мови як другої іноземної, зокрема в Запорізькому навчально-виховному комплексі №7 (директор Костянтин Білоус).

Мовний клуб2

Надання допомоги зі вступу до польських навчальних закладів

Спілка поляків Запоріжжя (СПЗ) "Полонія" є офіційним регіональним представником Українсько-Польського Центру Освіти "UniverPL". Два рази на рік в найбільших конференц-залах Запоріжжя один з директорів Центру проводить відкриті презентації для жителів нашого регіону. Всі бажаючі навчатись в Польщі мають можливість пройти початкову співбесіду в Запоріжжі в офісі СПЗ «Полонія».

Освіта в Польщі дає чудову можливість пізнати культуру, побачити історичні пам'ятки, насолодитися багатим природним середовищем країни. Дипломи польських університетів визнаються у всіх країнах Європейського Союзу, в Україні та багатьох інших країнах світу. Це значно розширює можливості випускників.

Культурна діяльність, участь у фестивалях

СПЗ «Полонія» – активний учасник всеукраїнських та обласних культурних заходів, що проходять за підтримки Запорізької облдержадміністрації та Асоціації національних меншин Запорізької області. Таких як "Покрова на Хортиці", Всеукраїнський фестиваль національних спільнот "Ми – українські – We are Ukrainian" "Приазовський інтерфольк", "Віра. Надія. Любов", туристичний фестиваль «Запоріжжя – місце щастя» та ін. Виступи СПЗ «Полонія» мають неабиякий успіх у глядачів і отримують багато схвальних відгуків від організаторів фестивалю. На базі СПЗ "Полонія" створено колектив (керівник – Любов Янковська, до речі, нагороджена грамотою обласного методичного центру культури і мистецтва Запорізької облради за багаторічну сумлінну працю), в репертуарі якого безліч народних та популярних польських пісень таких, як "W zielonym gaju", "Miasto szalonej mlodosci", "Szla dzieweczka do laseczka", "W zielonym gaju", "W kinie, w Lublinie", "Ze wszyscy Polacy to jedna rodzina". Хор СПЗ «Полонія» має багато нагород, дипломів та кубків фестивалів.

Участь у фестивалі Покрова на Хортиці

Екскурсії та регулярні поїздки до Польщі

Щоб не відриватись від рідної землі, не забувати її культурної спадщини, запорізькі поляки часто відвідують свою етнічну батьківщину. Наприклад, нещодавно, на травневі свята, СПЗ «Полонія» організувала подорож «Травнева Польща». Метою поїздки було знайомство з містами Польщі: Варшавою, Любліном, Гданськом, Мальборком та інш.

Екскурсія до Польщі 2

Історичні та наукові дослідження

За ініціативи "Полонії" регулярно проходять науково-практичні конференції, які по-новому відкривають запорізьким полякам сторінки історії нашого краю. Так в цьому році велику увагу учасники конференції приділили подіям Катинської та Волинської трагедій (Катинський розстріл польських громадян органами НКВС СРСР навесні 1940 року, етнічні чистки на Волині під час Другої світової війни). Окрема тема – 100-річчя Незалежності Польщі.

Кандидат історичних наук, керівник історичної секції спілки поляків Запоріжжя «Полонія» Віктор Філас постійно веде пошукову роботу з історії та культури поляків придніпровського та приазовського регіонів із залученням провідних наукових центрів України та Польщі, впорядковує архів усної історії польських родин Запорізького краю та готує ці матеріали до публікації. В найближчий час робоча група спілки поляків Запоріжжя на чолі з Віктором Філосом готує підсумкове дослідження, пов'язане з історією польського табору НКВС №100 у м. Запоріжжі. Пам’ятний знак із фрагментами стіни бараку рік тому власними силами і за власні кошти встановили члени СПЗ "Полонія" за сприяння обласної та міської влади.

Дотримання релігійних та культурних традицій польського народу

Запорізькі поляки організовано та особисто відвідують служби в Римсько-католицькому Санктуарії Бога Отця Милосердного, дотримуються традицій, відзначають всі релігійні та державні свята, підтримують тенденції єднання католицької та православної християнських спільнот у світі.

Зв'язок із суспільством, популяризація польської мови та культури, висвітлення діяльності в ЗМІ, власний прес-центр

Запорізькі поляки за допомогою засобів масової інформації та власного прес-центру популяризують польську мову та культуру, доносять важливі новини про свою етнічну батьківщину до широкого кола земляків. Адже, як вважає керівник СПЗ «Полонія» Лідія Єгорова, можна проводити заходи у вузькому колі своєї організації, але це не в повній мірі буде сприяти популяризації польськості серед наших співвітчизників. Саме тому заходи, організовані спілкою, носять масовий характер із залученням представників регіональних та республіканських ЗМІ.

20-ліття

Тетяна Смольянінова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в