Мовний омбудсмен долучився до розробки важливої для Запоріжжя програми

22.05.2024

Мовний омбудсмен долучився до розробки важливої для Запоріжжя програми

У Запорізькій міськраді триває підготовка проєкту Програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя м. Запоріжжя на 2024-2030 роки.

Відбулося третє засідання робочої групи з підготовки проєкту Програми до участі в якому долучився уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який є ініціатором переходу від лагідної до наступальної українізації.

Нагадаємо, у зросійщеному в радянські часи Запоріжжі до сьогодні не було прийнято нової Програми з розвитку та функціонування української мови. Тому в короткі терміни було створено робочу групу з розробки проєкту документу, спрямованого на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах життя Запоріжжя.

Тарас Кремінь зазначив, що запорізька програма може стати першою міською в Україні на виконання урядової мовної Програми, розробленої до 2030 року. Він також звернув увагу на те, що вислови «м’яка сила», «лагідна українізація», «обережне запровадження мовного закону», «поступовий перехід до української мови» — це далеке минуле.

— Наступальна українізація – це про виконання закону, якому 5 років. Це означає, що 95% його статей набули чинності. І це сфера освіти, обслуговування, культури, діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування. Це в тому числі набуття чинності змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Запуск двох мовних інституцій, — сказав Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен рекомендував членам робочої групи при розробці Програми приділити особливу увагу саме контролю за виконанням закону та відповідальності. Посадовець також заявив про свою готовність надалі підтримувати розробку Програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя м. Запоріжжя на 2024-2030 роки…

Нагадаємо, депутати Запорізької обласної ради ще напередодні широкомасштабного вторгнення росіян у лютому 2022 року схвалили програму розвитку й фінансування української мови на території області. Програма розроблена на найближчі чотири роки й передбачає українізацію усіх сфер життя громадян. Голова фракції «Європейська Солідарність» в Запорізькій облраді Ігор Артюшенко, який є співавтором рішення, наголосив, що в умовах російської агресії вкрай важливо розвивати українську мову.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |