Люстрація на папері: в Запоріжжі не звільнено жодного правоохоронця у справах розгону Майдану

09.11.2016

Люстрація на папері: в Запоріжжі не звільнено жодного правоохоронця у справах розгону Майдану

Слідчі, прокурори та судді, що мали причетність до переслідувань учасників Євромайдану в Запоріжжі не понесли жодного покарання та досі обіймають свої посади. Про це говориться у розслідуванні, проведеним Громадським ТБ Запоріжжя.

Нагадаємо, 26 січня 2014 року у Запоріжжя відбувся жорсткий розгін акції протесту прихилльників «Євромайдану». Тоді представники правоохоронних органів разом з озброєними палицями невідомими молодиками били активістів та журналістів, які були присутні на площі.

В результаті представниками МВС було затримано 48 мітингуючих. 37 з них, через рішення суду першої інстанції обрали запобіжний захід: 26 – у вигляді домашнього арешту по 2 місяці . Іншим – особиста порука, або особисте зобов’язання.

Згідно закону про очищення влади, який був прийнятий після втечі Януковича, міліціонерів, слідчих та прокурорів, які вимагали або підтримували клопотання до судді щодо обрання запобіжного заходу мали б звільнити з роботи.

Слід зазначити, всі справи проходили майже за одним сценарієм: слідчий МВС вносив узгоджене з прокуратурою клопотання про запобіжний захід у вигляді арешту, потім прокурор на судовому засіданні в більшості випадків просив пом’якшити вирок, а в окремих випадках підтримував слідчого та просив помістити підозрюваного під варту. Та в результаті судді виносили одну ухвалу — під домашній арешт на два місяці або віддавали на поруки.

При перевірці виявилось, що більше половини від знайдених  справ вела старша слідча МВС Катерина Гулєши. Згідно з реєстром судових рішень у всіх справах вона вносила клопотання та наполягала на запобіжному заході у вигляді арешту.

Але вона так не була звільнена, тому що за результатами перевірки в силу невідомих причин не знайшлося заборон передбачених законом про очищення влади.

В ГУНП заявили, що Катерина Гулєша в грудні 2014 року отримала статус учасника бойових дій та саме тому їй вдалось уникнути люстрації.

Але як виявилося Катерина Гулєша перебувала не в зоні АТО, а в Краматорьску у листопаді 2014 року, який в той час вже знаходився на відстані 70 км від лінії фронту та займалася  допитом свідків та оглядом документів. Участі в бойвих діях вона не брала і це підтвредила в інтерв’ю одному із запорізьких ЗМІ

Така сама ситуація і з прокурорами, які підтримували державне обвинувачення в той час. Ними в Запоріжжі були: Євген Сердюк, Антон Памятка, Ілона Куца, Микола Стариченко.

В місцевій прокуратурі відповіли, що вони всі  пройшли перевірку, що здійснювалася Генеральною прокураторую і згідно неї до них не застосовуються  заборони, передбачені Законом України «Про очищення влади».

Щодо  запорізьких суддів, то тут слід зазначити,  що під дію закону «Про очищення влади» підпадають тільки ті судді, які виносили рішення, щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, але всі запорізькі судді обирали для тодішніх підозрюваних домашній арешт. Саме тому вони не підпадають під процес люстрації.

Источник: akzent.zp.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в