Запорізькі учні вперше скуштували страви Клопотенка: що входить в шкільне меню (ВІДЕО)

03.10.2024

Сьогодні в школах Запоріжжя стартувало оновлення шкільного меню — діти харчувались за новою системою, розробленою для навчальних закладів відомим кухарем Євгеном Клопотенком. Першими меню куштували учні початкової школи декількох навчальних закладів. В мерії обіцяють, що згодом харчування впровадять в усіх школах зі змішаним форматом навчання.

Головні критерії меню – менше хлібобулочних виробів, цукру і солі, натомість в стравах мають переважати м’ясо, овочі та фрукти. Харчування включає в себе першу страву, м’ясну страву, гарнір, салат, фрукти та напій (компот).

В меню Клопотенка багато позицій, з яких в закладі вже обиратимуть, що готувати в конкретні дні. Ось деякі серед них:

М’ясні страви: Ліниві голубці, Плов з булгуру та свинини, Болоньєзе, Кебаб з сиром,Котлети, Бефстроганов з вареною яловичиною,Гуляш з вареної яловичини,Китайська печеня зі свининою, Французька печеня з яловичиною, Верещака

Страви з риби: Рибні нагетси, Риба запечена з морквою та цибулею, Риба тушкована з овочами у томаті, минтай запечений у соусі “Бешамель”, Рибні фрикадельки, Рибні стіки, Рибні котлети, Рибний закритий пиріг зі спеціями.

Страви з курячим м’ясом: Пастуший пиріг з куркою, Тушкована капуста з овочами та м’ясом, Куліш з курячим м’ясом, Плов з курячим м’ясом, Чилі кон карне з куркою, Котлета по-міланськи з сиром, Курячі нагетси, Курка по-італійськи, Курячий шніцель,

Салати: Салат зі свіжого буряка та сметани, Салат зі свіжого буряка та олії, Салат з капусти, зеленого горошку та насіння, Салат з буряком та чорносливом, Салат з буряком, курагою та горіхами, Салат фруктовий з горіхами, Салат з гарбузом,

Перші страви: Суп овочевий, Мінестроне, Бульйон овочевий, Суп Авголемоно, Суп з крупою перловою або рисовою та томатом, Суп гороховий, Борщ з картоплею, Полтавський борщ зі сливовим варенням, Морквяний/картопляний крем-суп,

Гарніри: Овочі з соусом «Бешамель», Товчанка, Пшоняна каша з квашеною капустою, Горохове пюре з зеленого гороху, Горохове пюре з чорносливом, Лобіо з квасолею, Квасоля біла / червона, Кус-кус, Галушки, Ньоки картопляні, Рис, Відварена картопля,

Напої: Компот з ягодами та м’ятою, Узвар, Кисіль вишневий, Какао з молоком, Напій з шипшини, Чай масала, Чай з липою, Сік: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий.

Меню від Клопотенка передбачає постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 в якій уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти. В дію вона вступила з 1 січня 2022 року, але до Запоріжжя дійшла тільки зараз.

Харчування для школярів буде безкоштовним, частину коштів покриває ЮНІСЕФ: сьогодні представники організації підписали відповідну угоду по харчуванню у закладах освіти з представниками мерії Запоріжжя.

«Умови договору передбачають надання фінансової підтримки ВПП для реалізації проєкту часткового забезпечення витрат (у розмірі 50% від вартості порції) для організації шкільного харчування учнів 1-4 класів (початкової ланки) протягом 2024-2025 навчального року.

Список закладів освіти, визначений цим договором, включає 71 заклад загальної середньої освіти, які мають початкову школу (1-4 класи) та безпосередньо працюють у змішаному режимі навчання», – повідомив кореспондент Forpost

Активістка Свілана Лисенко виклала відео, як запорізькі школярі куштували нове меню.

«Що я, як мама 8 річної дитини можу сказати? Задоволена безмежно.

Що нам пропонують: Меню Євгена Клопотенка відповідно постанови КМУ від 24.03.2021 № 305; Харчуються всі діти початкової школи, без поділу на пільгові категорії! Харчування БЕЗКОШТОВНЕ для всіх учнів 1-4 класів! Щоденна доставка їжі у ланч-боксах. Школі надали професійне обладнання для розігріву продукції. Діти харчуються в укритті», – пише вона у своєму Facebook.

Відео: Facebook Світлана Лисенко

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |