Запоріжжя очікує відкриття кінофестивалю ЗIFF

19.09.2024

Запоріжжя очікує  відкриття кінофестивалю ЗIFF

Непересічна подія відбудеться в культурному середовищі нашого міста з 20 по 22 вересня. До прифронтового Запоріжжя повертається міжнародний фестиваль короткометражних фільмів.

Тут він народився в 2017 році, ставши унікальною платформою для популяризації як національного кіно, так і фільмів іноземного виробництва. Формат фестивалю одразу завоював увагу українських кінодіячів та прихильність поціновувачів короткого метру: він завжди про нове кіно і нове у кіно. За 5 років існування на ЗIFF надійшло 13500 фільмів зі 100 країн світу.

Після двох років вимушеної паузи автори знову отримали можливість представити свої роботи на суд компетентного журі й тим самим закласти нові сенси й тенденції сучасної кіноіндустрії.

Цього року на конкурс подано 1800 фільмів, створених протягом 2023 і 2024 років. Тривалість кінострічок – від 10 до 40 хвилин.

Переможців національної конкурсної програми, до якої увійшло 12 короткометражок, обиратимуть за 3 номінаціями:

  • Кращий український короткометражний ігровий фільм;
  • Кращий український короткометражний документальний фільм;
  • Кращий український короткометражний анімаційний фільм.

Також у рамках фестивалю в пам’ять про загиблого на фронті запорізького історика В'ячеслава Зайцева буде оголошено лауреата премії його імені за найкращий кіносценарій про Запорізький край.

Італія, Південна Африка, Китай, Мексика – ось географія учасників Міжнародної конкурсної програми. Журі визначатимуть переможця серед 8 короткометражок.

До складу журі Національного та Міжнародного конкурсів увійшли:

Віктор Андрієнко – український актор, режисер театру та кіно, сценарист, письменник, продюсер, Заслужений артист України, Член Спілки театральних діячів України. В кіноіндустрії з 1978 року. Багато років Віктор Андрієнко є Головою та членом журі багатьох кінофестивалів;

Ольга Пантелеймонова - генеральна директорка, співвласниця і продюсерка Ukrainian Producers Hub (UPHub). Академік Української кіноакадемії. Займається виробництвом і дистрибуцією повнометражних фільмів, серіалів, документальних проєктів, національного і копродукційного контенту. Співпрацює з провідними гравцями українського і міжнародного медіаринку;

Ахтем Сеітаблаєв – заслужений діяч мистецтв України та заслужений артист Автономної Республіки Крим. З 2005 працює в трупі Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі Дніпра. У 2007 році дебютував як режисер, першою роботою стала телевізійна стрічка "Квартет для двох". Лауреат премії імені В. Стуса 2020 р. та національної кінопремії «Золота дзиґа» - кращий фільм «Кіборги», 2018 р. Є режисером таких значущих фільмів, як «Хайтарма», «Мирний - 21», «Захар Беркут», «Кіборги» та ін.;

Андрій Осіпов – керівник Одеської кіностудії, продюсер, письменник, громадський діяч, член Національної спілки кінематографістів України, експерт комісії з надання грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії, експерт Українського культурного фонду, співзасновник та член оргкомітету Українського національного кінофестивалю «Кіно заради Перемоги» (Cinema for Victory), член Ради з державної підтримки кінематографії;

Ольга Кіяшко – українська акторка театру і кіно, телеведуча, педагог, brand-voice. Володарка Гран-прі XI «Всеукраїнського конкурсу професійних читців ім. Лесі Українки». Закінчила Запорізький національний університет за спеціальністю «Акторка драматичного театру і кіно». З 2007 року знімається в кіно, активна учасниця освітніх акторських лабораторій, програм та майстерень.

Цьогоріч на Запорізькому міжнародному кінофестивалі покажуть 9 фільмів в рамках спеціальної програми.

"БожеВільні", реж. Денис Тарасов, 2023

"Дім за склом", реж. Тарас Дронь, 2023

"Культура vs війна", реж. Кадім Тарасов, 2023

"Мавка. Лісова пісня", реж. Александр Рубан, Олег Маламуж, 2023

"Ми були рекрутами", реж. Любомир Левицький, 2024

"Микита Кожум’яка", реж. Манук Депоян, 2016

"Форма вогню", реж. Василь (Вас) Київський, 2024

"Щедрик", реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко, 2023

"Я, Побєда і Берлін", реж. Ольга Ряшина, 2024

Святкова церемонія відкриття Запорізького кінофестивалю ЗIFF відбудеться 20 вересня о 17.00 у великому кінозалі кінотеатру ім. Довженка. Потрапити на неї можна лише за попередньою реєстрацією.

А на перегляд багатьох фільмів, зустрічі з митцями і членами журі – вхід вільний. Так в перший день фестивалю о 12 годині дня у "Незламному хабі" у ПК "Орбіта" з гостями цьогорічної кіноподії поспілкується Ольга Пантелеймонова, а о другій дня там також розпочнеться творча зустріч з Віктором Андрієнком.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |