В Запоріжжі представили проєкт «Крихка спадщина»

24.10.2023

В Запоріжжі представили проєкт «Крихка спадщина»

Основне завдання учасників стосувалося вивчення міського середовища. Потрібно було засвідчити його цінні планувальні рішення, виявити найцікавіші об'єкти та показати новий історико-архітектурний канон модернізму в Україні. Архітектура, до якої ми всі звикли, варта уваги. Адже вона багато в чому нас сформувала як містян, - наголошують історики.

-Для нас важливо говорити про модернізм українського півдня, адже ми сприймаємо архітектуру Запоріжжя чи Криму як щось звичне або стороннє. Але це не правда. Приклад архітектора Полянського, який походить з Макіївки і добився висот в проєктній діяльності, засвідчує, що Крим сповнений української архітектури - новий «Артек», який будували в першій половині 60 років, багато в чому відбувся завдяки діяльності українських архітектурних кадрів. І ми маємо про це казати. Це не спадщина совка, це спадщина модернізму, яку зараз паплюжать окупанти, - зазначив історик архітектури, куратор проєктів Музею архітектури Запоріжжя Павло Кравчук.

Серед відвідувачів заходу – й вимушені переселенці.

- Я про цей музей чула вже давно, але не могла не знайти час, щоб його відвідати. Сьогодні якраз з'явилася така можливість. Прийшла, бо живу вже рік у Запоріжжі, хочеться більше знати про це місто, про його архітектурні особливості, бо є дуже цікаві місця, які заворожують. Навіть по дорозі сюди з площі Університетської і до музею вразив будинок, схожий на пряник. Сподіваюся, що на даній екскурсії мені вдасться дізнатися більше про місто, яке приютило мене, яке стало на якийсь час рідним, - розповіла відвідувачка заходу, вимушена переселенка з Приморська Тамара.

Результати проєкту відображені на однойменному веб-порталі архітектурного модернізму прифронтових і тимчасово окупованих регіонів України.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |