У Запоріжжі відбулося чергове судове засідання щодо скверу Тарасова

22.06.2024

У Запоріжжі відбулося чергове судове засідання щодо скверу Тарасова

Вчора, 20 червня, в Орджонікідзевському районному суді Запоріжжя відбулося чергове судове засідання щодо визнання противоправними та скасування рішень міськради про передачу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) під будівництво торгово-розважального комплексу ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ».

Під час засідання, як пише «Суспільне, було подано клопотання щодо долучення до справи компанії-орендаря скверу у якості співвідповідача.

Перед початком судового засідання, під стінами будівлі суду зібралося близько 10 громадських активістів. Зокрема, на засідання прийшла голова громадської організації (ГО) «Захистимо паркові дерева Запоріжжя» Ірина Солод:

«Я стараюся бути присутньою на кожному засіданні та підтримую громаду міста Запоріжжя. На мою думку, співвідповідачем ТОВ «Ленд Девелопмент» мало стати ще спочатку і я вважаю що це зловживання судочинством і це елементи корупційної влади у нас в місті», — зазначила вона.

Ірина Солод, голова громадської організації (ГО) «Захистимо паркові дерева Запоріжжя».

У позивачки Ольги Сладкової змінився представник (ним був Марк Копанчук — ред.). На цьому судовому засіданні представництво прав та законних інтересів позивачки здійснювала Катерина Пономаренко.

Катерина Пономаренко, адвокатка-представник позивача у справі щодо скверу Дениса Тарасова.

Суддя Антон Алексєєнко зазначив, що в минулому судовому засіданні оголошувалась перерва на ознайомлення усіх сторін справи з клопотанням про вступ у якості співвідповідача представника ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ»:

Антон Алексєєнко, суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

«Разом з тим, суд зазначає про те, що до суду також було подано клопотання про призначення судової експертизи та про вступ у справу у якості третьої особи. З урахуванням зазначеного, оскільки подане відповідне клопотання (про долучення до справи компанії-орендаря у якості співвідповідача, — ред.), суд вважає за доцільне розглянути спочатку дане клопотання, а після цього всі подальші”, — повідомив суддя Алексєєнко.

ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ підтримали клопотання про своє залучення у якості співвідповідача:

«Підтримую клопотання, адже з самого початку ми заявляли, що позовні вимоги зачіпають саме права та обов’язки ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», як орендаря земельних ділянок, тому вважаємо, що можливо задовольнити це клопотання і залучити ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», як співвідповідача у цій справі”, — заявив адвокат компанії-орендаря Олег Мухін.

На підтримку даного клопотання висловився і головний спеціаліст департаменту правового забезпечення міської ради Роман Щербаха:

“Погоджуємося з клопотанням, вважаємо за доцільним залучити ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», в якості співвідповідача оскільки це суттєвим чином зачіпає його права і обов’язки, як орендаря земельних ділянок, які були виділені за рішеннями Запорізької міської ради. Відповідно підтримуємо клопотання”.

Судове засідання щодо визнання противоправними та скасування рішень міськради про передачу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) під будівництво торгово-розважального комплексу ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», 20 червня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

В підсумку, Орджонікідзевський районний суд задовольнив клопотання представника позивача та долучив до справи компанію-орендаря. Інші клопотання суд в рамках цього засідання не розглядав.

За словами позивачки у справі Ольги Сладкової, на наступних судових засіданнях мають розглянути питання:

  • про вступ ГО «Захистимо парки і дерева Запоріжжя» як третьої особи без самостійних вимог;
  • ,
  • клопотання позивачки про витребування у ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» копій документів щодо погодження УДНДІПМ «Діпромісто» для ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» розташування підземної торгово-розважальної зони на земельних ділянках на перехресті вул. 40 років Радянської України (вул. Незалежної України) та вул. Лермонтова (вул. Вячеслава Зайцева) у м. Запоріжжі у 2007 році.

Головна редакторка віжн-радіо «На дотик» Ольга Вакало, яка теж була присутня на розгляді справи, розповіла:

«Справа захисту скверу, який знаходиться в центрі міста, є моєю від 2009 року. З того часу, як за цю справу взявся Денис Тарасов, захищати сквер від ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» справа вже тоді перестала бути справою дерев, насаджень зелених, скверу і… набула символічного значення для Запоріжжя… А відтоді, як Денис пішов на фронт захищати Україну… і загинув у 2023 — справа набула сакрального значення».

Щодо безпосередньо цього засідання, то Ольга Вакало зауважила:

«Я вважаю, що тепер «ЛЕНД ДЕВЕЛОПМЕНТ» є стороною яка відповідає і це добре», — додала вона.

Наступне судове засідання призначене на 29 липня о 15:00 в Орджонікідзевському районному суді.

Більше про Дениса Тарасова, на честь якого було перейменовано сквер

Денис Тарасов — запорізький волонтер, адвокат, правозахисник та екоактивіст, який 5 років опікувався долею скверу Яланського у центрі Запоріжжя, турбувався про безпритульних та координував громадський рух протидії наркотикам. З перших днів повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ та, навіть перебуваючи на фронті, продовжував відстоювати інтереси людей. 8 січня 2023 року він загинув у Донецькій області.

У березні 2023 року сквер Яланського перейменували на сквер Дениса Тарасова.

Що відомо про сквер імені Дениса Тарасова

  • 30 квітня у Запоріжжі зареєстрували чергову петицію з пропозицією припинити договір оренди для ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» земельної ділянки, на якій розміщується парк імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського).
  • ,
  • 24 квітня 2024 року під час позачергової сесії Запорізької міськради депутати вкотре не підтримали чергову петицію щодо вилучення земельної ділянки, яку орендує ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» для створення парку Дениса Тарасова.
  • ,
  • 8 березня відбулося судове засідання щодо справи парку Яланського, під час якого сторона позивача подала заяву про зміну предмета позову.
  • ,
  • 4 березня 2024 стало відомо, що ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» звернулося до суду з вимогою скасувати рішення міської ради «Про перейменування скверу Яланського на сквер Дениса Тарасова у місті Запоріжжя» у частині щодо розташування скверу.
  • ,
  • 9 лютого 2024 року мало відбутися судове засідання у справі щодо скасування рішень Запорізької міської ради про передачу скверу імені Дениса Тарасова під будівництво.
  • ,
  • 2 лютого 2024 року на сайті «Dem. Місцеві петиції» зареєстрували нову петицію з пропозицією вилучити земельну ділянку, що перебуває в оренді ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» для створення на її території парку імені Дениса Тарасова.
  • ,
  • Під час двадцятої сесії Запорізької міської ради депутати не підтримали петицію №8357 щодо вилучення земельної ділянки площею 2,5856 га, що нині знаходиться в оренді ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», для створення скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського).
  • ,
  • 8 серпня 2023 року апеляційний суд повернув на розгляд суду першої інстанції позовну заяву щодо скасування рішень Запорізької міської ради про передачу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) під будівництво торгово-розважального комплексу компанії ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ».
  • ,
  • 7 червня 2023 року на сайті електронних петицій м. Запоріжжя зареєстрували нову петицію про вилучення земельної ділянки, що знаходиться в оренді ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» для створення на її території скверу Тарасова. Однак у вересні, під час двадцятої сесії Запорізької міської ради, її не підтримали.
  • ,
  • 17 березня 2023 року була зареєстрована петиція щодо розірвання договору оренди з ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», що за три доби набрала необхідну для розгляду кількість голосів та була винесена на позачергову сесію Запорізької міської ради 31 травня 2023 року. Проте депутати її не підтримали.
  • ,
  • У березні 2023 року сквер Яланського перейменовано на сквер імені Дениса Тараса.
  • ,
  • У липні 2022 року Верховний суд залишив землю в оренді ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ», задовольнивши касаційну скаргу Запорізької міськради.
  • ,
  • У січні 2022 року Запорізька міськрада подала касаційну скаргу щодо апеляції до Верховного суду, на основі чого було призупинено рішення про скасування договорів на оренду землі скверу Яланського.
  • ,
  • У грудні 2021 року Апеляційний суд Запоріжжя визнав недійсними договори оренди землі та скасував рішення Запорізької міськради щодо передачі земельних ділянок в оренду ТОВ «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ».
  • ,
  • У січні 2021 року запорізький юрист Денис Тарасов виступив співорганізатором акції «Різдвяна алея», під час якої висадили близько 20 хвойних дерев у парку Яланського.
  • ,
  • У 2018 році Володимир Кальцев оголосив про створення торгово-розважального центру на території скверу Яланського. 7 серпня 2018 року в парку були спиляні майже усі дерева, а через два дні громадські активісти звели будівельний паркан біля парку. У тому ж році почалася судова справа за ініціативи активістів задля повернення території скверу громаді.
  • ,
  • Земля під сквером Яланського знаходиться у довгостроковій оренді на 49 років за договором № 040926100471 від 03.03.2009 року у товариства «ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ» (ЄДРПОУ 34748713), яким знаходиться в керівництві колишнього нардепа Володимира Кальцева.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |