У Запоріжжі успішно стартувала нова система шкільного харчування

04.10.2024

У Запоріжжі успішно стартувала нова система шкільного харчування

Цього тижня, а саме з 2 жовтня, перші десять шкіл міста запустили у своїх навчальних закладах цілковито нову систему гарячого харчування для учнів 1-4 класів. Це стало можливим завдяки тому, що міська влада Запоріжжя та Всесвітня продовольча програма підписали договір про реалізацію програми шкільного харчування у 2024-2025 навчальному році.

Сьогодні секретар міської ради Регіна Харченко і перший заступник департаменту освіти і науки міськради Віталій Лисенко відвідали одну зі шкіл Шевченківського району, щоб ознайомитися як влаштоване харчування у цьому навчальному закладі.

Система організована так: підрядна організація встановила у кожному навчальному закладі спеціальні шафи. Вранці розфасовані і запаковані страви привозять до школи, їх розігрівають до потрібної температури у цій шафі, а потім розносять діткам в укритті. Сьогодні в меню – макарони з сиром, сирна запіканка, салат з буряка, банан, печиво і напій. Пані Регіна поцікавилась у малечі як їм таке меню. Відповіддю було дружне «Сма-а-ачно!».

- Відновлення харчування у школах вважаю дуже важливою подією, як і відновлення очного навчання. Запорізькі діти через ковідний карантин і повномасштабне вторгнення вже почати забувати, що таке ходити до школи. Робота нашої команди Запорізької міської ради, обласної держадміністрації, департаменту освіти і науки, територіальних відділів освіти показує гарний результат. Запоріжжя не тільки зробило можливим очне навчання, а й надало дітям змогу повноцінно харчуватися у школах. Причому усім без винятку молодшим школярам, і безоплатно. У міста зараз багато викликів – треба подбати про пошкоджене і зруйноване житло, децентралізацію тепло- і водопостачання тощо. Все, що зекономили, будемо спрямовувати на потреби життєдіяльності міста. Але і навчання, і харчування дітей – це теж важливо, адже це наше майбутнє, - відзначила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.

З міського бюджету Запоріжжя було виділено на шкільне харчування 10 мільйонів гривень, і ще 8 мільйонів – надала Всесвітня продовольча програма. Вона взялась компенсувати 50% вартості однієї порції протягом 2024-2025 років. Загалом одна порція, з урахуванням послуг кейтерингу і транспортування, коштує близько 96 гривень. Днями міська влада підписала угоду з керівництвом цієї програми.

- Лише двом містам в Україні Всесвітня продовольча програма погодила компенсацію шкільного харчування – це Запоріжжя і Харків. Це суттєве досягнення, над яким спільно працювали команди обласної і міської влади Запоріжжя. Ми розробили систему, за якою і діти, і їхні батьки можуть залишити свої пропозиції, зауваження, скарги щодо організації шкільного харчування. В кожній школі, де є навчання у змішаному форматі і організоване харчування для дітей 1-4 класів, є плакати з кьюар-кодами, всі бажаючі можуть пройти за посиланням на гугл-форму і залишити свої повідомлення. Що сподобалось чи ні, порції великі чи малі, страви холодні чи гарячі, смачні чи не дуже… Для нас насправді дуже важливо знати, що думають батьки і діти, щоб далі коригувати свою роботу, - наголосив перший заступник департаменту освіти і науки міськради Віталій Лисенко.

Наразі діти можуть навчатися очно в 71-й школі міста. З 2 жовтня запроваджено харчування для молодших школярів у десяти навчальних закладах. Щотижня до цього числа будуть приєднуватися ще 5-7 шкіл. Систему треба доопрацьовувати, тому що кожна школа має свою специфіку, свій тип укриття, харчоблоку, свій персонал. Вперше запроваджене харчування у формі кейтерингу, вперше використано меню Євгена Клопотенка - згідно з постановою № 305 Кабінету міністрів, яка повністю змінила підхід до збалансованого шкільного харчування. Змінені страви, порції, підходи до приготування – з акцентом на корисність і поживність їжі.

Досі нарікань на якість харчування не було. Навпаки, батьки старших школярів цікавляться, чи можна буде придбати харчування і для них. Можна, для них так само будуть привозити, розігрівати і подавати гарячі страви.

Директор школи Лариса Рябенко відзначила, що повноцінне і смачне харчування дуже позитивно впливає на сам освітній процес. Завдяки тому, що діти нагодовані, можна змінити режим роботи – ввести повноцінну групу продовженого дня для молодших школярів. Тож батьки в свою чергу, привівши дітей вранці до школи, можуть бути спокійні за них і забрати ввечері.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |