Росіяни вже давно “натякали” про намір підірвати дамбу на Херсонщині: які загрози несе окупація ЗАЕС

10.06.2023

Росіяни вже давно “натякали” про намір підірвати дамбу на Херсонщині: які загрози несе окупація ЗАЕС

Агресор веде війну без дотримання законів та звичаїв, здійснюючи злочин за злочином. Не варто забувати про тероризм. Все почалося із захоплення Чорнобильської, а потім Запорізької АЕС. Згідно із Женевською конвенцією та нормами МАГАТЕ — це називається ядерним тероризмом.

6 червня росіяни застосували зброю масового знищення — підірвали Каховську ГЕС. Катастрофічні наслідки на собі вже відчули декілька областей, найбільше, звісно, Херсонщина. Однак наразі перед Україною та світом постала ще більша загроза. ЗАЕС в окупації. А цей прецедент показав, що рф не зупиниться не перед чим.

В Українському кризовому медіацентрі відбулась фахова дискусія «Оцінка наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС та ризиків ядерної катастрофи на ЗАЕС».

В “Енергоатомі” заявили, що ситуація на Каховському водосховищі не несе великих ризиків для Запорізької атомної станції. Зокрема, й для ставка, з якого надходить вода для охолодження реакторів. Втім, існує ризик, що окупаційні війська можуть здійснити черговий теракт, але тепер вже ядерний.

«Технологія підриву Каховської ГЕС збоку російських терористів відома. Ще в жовтні минулого року вони почали завозити вибухівку на гідроелектростанцію і розміщувати її у тих місцях, які дадуть найбільший ефект. Це ми і побачили вночі. Теж саме відбувається і на ЗАЕС. За неофіційною інформацією, в турбінних залах і багатьох інших приміщеннях російські терористи завозили вибухівку. Масштабів мінування ніхто не знає крім російського генштабу», – констатував ексміністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки Юрій Костенко.

Експертка з питань ядерної енергетики Ольга Кошарна розповіла, що за 8 місяців реактори розхолоджувались. Температура носія першого контуру знизилася. Для охолодження ядерного палива, що знаходиться в активних зонах реактора, зараз потрібні менші обсяги води, ніж коли вони працюють на потужності.

Зараз є ставок-охолоджувач поряд з АЕС. Його дзеркало близько 8 квадратних кілометрів. Цей обсяг достатній для роботи в такому режимі усіх енергоблоків впродовж декількох місяців. Крім того, є мобільні помпові станції, які були придбані після аварії на Фукусімі. Вони мають рукави як пожежні машини довжиною до двох кілометрів. Якщо ставок зменшиться через випарювання і технологічні втрати, його можна буде поповнювати. Правда, за однією умовою – в разі, коли вони ще й досі є на майданчику станції. Росіян тентовими КамАЗами вивозять обладнання навчально-тренувального центру для ремонтного персоналу, виключаючи комп’ютерні коди, програми тощо.

Голова Правління УКМЦ, Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий резюмував, що путін показав всім свою готовність йти до кінця. Тепер черга за світовою спільнотою, врешті, відповідно реагувати на погрози з боку рф.

«Розмови переводяться в теми, які є похідним від базового питання – порушення статуту ООН, агресії і вторгнення Росії на територію України. Намагаються знайти якісь рішення в період війни, шукають, як це було на засіданні Радбезу, формулу «дві сторони». Мене це дуже насторожує, тому що насправді ми відходимо від основної проблеми – військового захоплення ядерного об’єкту під час окупації».

На його думку, всіма силами треба робити так, щоб контроль над такими об’єктами перейшов до спеціалістів, які можуть в спокійному нестресовому стані забезпечити ядерну безпеку.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |