Правозахисник Вячеслав Колесников: «Безкарність породжує вседозволеність

22.02.2018

Правозахисник Вячеслав Колесников: «Безкарність породжує вседозволеність

Депутат Пологівської районної ради вимагає від прокуратури взяти під варту вбивцю

Півроку тому до депутата Пологівської районної ради правозахисника Вячеслава Колесникова з останньою надією звернувся житель села Чапаївка Петро Даниленко. Він розповів про кричущий випадок, що стався в його родині. Його пасинок Сергій Павшок зійшовся з жінкою, жили як всі, він працював, щоб забезпечити родину. Але одного дня – 31 травня 2014 року, повернувшись з роботи, застав дружину з коханцем.

Судячи з матеріалів кримінальної справи, в результаті «розбору польотів» та споживання алкоголю, місцевий житель Сергій Мотика забив чоловіка своєї коханки до смерті. При цьому правоохоронців вони сповістили про трагедію лише після того, як старанно прибрали на місці злочину.

Суд першої інстанції приговорив вбивцю до 9 років позбавлення волі, проте апеляційний суд через помилки прокурорів, скасував рішення суду й повернув матеріали справи на дорозслідування. В 2016 році місцевий суд знову визнав підозрюваного винним у вчиненні вбивства, адже про це свідчать всі докази та показання свідків, але апеляційний суд знову скасував рішення суду першої інстанції та повернув на дорозслідування. Тут вже навіть людині, яка не має юридичної освіти, зрозуміло, що просто йде затягування справи та відпрацьовуються певні домовленості підозрюваного та правоохоронців.

Минуло 4 роки, але вбивця досі гуляє на волі. Мало того, він відверто сміється в очі батькові вбитого ним хлопця і навіть погрожує, радить ретельніше оглядатися по сторонам, бо й з ним в один момент може щось статися. Він також погрожує свідкам. Враховуючи, що справа повернулась в районний суд вже втретє, на допит знову викликають одних і тих же свідків, люди просто бояться за своє життя, адже за ці 4 роки вбивцю навіть під варту не взяли, він розгулює по свободі і робить що хоче.

Обов’язок прокурора — просити суд на час проведення слідства взяти під варту підозрюваного. Тим більше, що мова йде не про хуліганство чи пограбування, а про жорстоке вбивство.

Минулої п’яниці під час позачергової сесії Пологівської районної ради Вячеслав Колесников, як депутат, поставив пряме питання прокурору Токмацької місцевої прокуратури Олександру Кузьменко – по-перше, чому він не володіє цією ситуацією, та чому злочинець четвертий рік гуляє на волі. У відповідь Олександр Кузьменко запитав, чому адвокат не подав клопотання про те, щоб підозрюваного взяли під варту.

  • Саме прокурор зобов’язаний подати клопотання про те, щоб взяти під варту підозрюваного. Виникає сумнів в компетентності прокурора, — говорить Вячеслав Колесников. — Я розумію, що в Києві посада генерального прокурора є політичною, і він може не мати належної освіти, але в нас вже був яскравий приклад зі справою пологівського маніяка, коли через таких правоохоронців 9 невинних людей відправили до в’язниці за злочини, які вони не скоювали.

Після неодноразових звернень народного депутата України Сергія Соболєва до Генеральної прокуратури, місцева прокуратура таки внесла клопотання про взяття під варту підозрюваного, але суд його відхилив. Робити щось далі прокурори не стали, відхилив то й відхилив, про оскарження ніхто й не подумав, а вбивця продовжив насолоджуватись свободою.

  • Через те, що відбувається, довіра до влади у людей просто зникає. Безкарність породжує вседозволеність, а правоохоронці, не побоюсь цього слова «кришують» таких вбивць, — вважає Вячеслав Колесников. — Я розумію, що Олександр Кузьменко обіймає посаду прокурора лише півроку, тому висловлюю сподівання, що справедливість нарешті восторжествує і люди повірять в те, що за злочином слідує обов’язкове покарання. Саме тому я підготував звернення до Токмацької місцевої прокуратури з вимогою провести перевірку з питань дотримання вимог кримінального процесуального законодавства прокурорами Пологівського відділу Токмацької місцевої прокуратури, які здійснюють процесуальне керівництво вищезазначеному кримінальному провадженні, взяти на особистий контроль кримінальне провадження, подати до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою до обвинуваченого.

Іван Людських.

Источник: akzent.zp.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в