Нові рішення: як проходить освіта в прифронтових регіонах?

24.04.2024

Нові рішення: як проходить освіта в прифронтових регіонах?

Українські школи не були готові до такого конфлікту, який веде Росія проти України. Ніхто до 2022 року не міг уявити, що школам доведеться працювати в умовах реальної небезпеки ракетних обстрілів. Віддалені від фронту регіони швидко адаптували свої приміщення під сховища і перевели учнів на офлайн або змішаний формат навчання. Тим часом, школи на сході та півдні країни продовжують працювати виключно дистанційно. 

Якими повинні бути шкільні укриття

Протягом навчального року 2022-2023 багато шкіл, переважно у віддалених від фронту областях, повернулися до очного або змішаного формату навчання. Для цього було необхідно виконати дві умови: мати пригодоване приміщення для укриття та отримати дозвіл від спеціальної комісії. Укриттям могли бути підвальні або цокольні приміщення, де відсутні каналізаційні труби, з облаштованими місцями для сидіння або спання, освітленням та доступом до питної води. За даними міністра освіти Оксена Лісового, станом на липень 2023 року такі укриття мали 75% шкіл по всій країні.

У прифронтових областях ситуація відрізняється. У Миколаївській області очне навчання в багатьох школах відновлено з 1 вересня минулого року, і 50 шкіл Запорізької області також повернулися до звичайного режиму навчання. Проте у Харківській та Херсонській областях учні продовжують навчатися виключно дистанційно. Оскільки у збройних сил росіян є ракети, які можуть досягати місцевостей за 40-42 секунди, і ці області щодня внаслідок обстрілів стикаються з небезпекою, відновлення очного навчання наразі є надзвичайно ризикованим. Крім того, "прифронтові" школи зі стандартними підвальними укриттями не матимуть можливості відновити очне навчання, якщо вони не обладнані захисними спорудами, такими як сховища або протирадіаційні укриття, що мають системи водопостачання, каналізації, вентиляції та протипожежні системи.

Ще одна проблема, яка стикаються прифронтові області, - це велика кількість шкіл, що були руйновані внаслідок війни. За словами міністра освіти Оксена Лісового, лише за перший рік великої війни російські окупанти повністю знищили 180 шкіл, ще понад 1,3 тисячі були пошкоджені. Надзвичайно складна ситуація склалася в Херсонській області: в деокупованих її частинах практично в кожному селі школи були зруйновані або пошкоджені.

Підземні школи: дорого, але надійно

Незважаючи на складну безпекову ситуацію у прифронтових областях, місцеві влади розглядають можливість повернення частини шкіл до очного або змішаного навчання. За словами голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова, у деяких навчальних закладах учні можуть повернутися до звичайного режиму навчання, але лише якщо школа забезпечена всіма необхідними заходами безпеки. Наприклад, за останній час у Запорізькій області були облаштовані укриття в 20 школах. До навчання в офлайн-режимі з 1 вересня 2024 року готуються повертатись і на Харківщині, щоправда лише в двох районах — Лозівському та Красноградському.

Наразі у прифронтових областях проводяться роботи з відновлення пошкоджених та зруйнованих шкіл, а також облаштування відповідних укриттів. Фінансування на ці заходи здійснюється з різних джерел, включаючи грантові та донорські програми, місцеві бюджети та державне фінансування. Зокрема, на початку квітня Уряд виділив кошти на облаштування укриттів у прифронтових регіонах: Харківська та Запорізька області отримають субвенцію у розмірі 500 млн грн, а Херсонська та Миколаївська — 200 млн грн.

У прифронтових регіонах одним із новаторських підходів є спорудження підземних шкіл. Перша така школа вже була побудована у Харкові, з розрахунком на 20 класних кімнат та прийом 900 учнів. Аналогічні заклади вже введені у Люботині та Коротичі Харківської області. Наступні підземні школи можуть з’явитися у місті Шостка (Сумська область), в Запоріжжі та Херсоні. Щоправда, реалізація таких проєктів потребує чималих грошей: на будівництво підземної школи в Харкові пішло 78 млн грн, а у Коротичі — 99 млн грн. Проте такі об’єкти будуть надійними: архітектори зазначають, що такі укриття можуть захистити не лише від уламків, а й від прямого влучання ракет, якими росіяни обстрілюють мирні міста.

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |