На замітку запоріжцям: національні страви українців на Свят-Вечір

06.01.2017

На замітку запоріжцям: національні страви українців на Свят-Вечір

На Свят-Вечір в Україні готують 12 пісних страв. 

Кожна з 12 страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.

КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.

МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.

МЕД — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.

КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння.

ГОРОХ, КВАСОЛЯ — символ християнського життя у «домашній», «сімейній церкві», символ єдності роду.

КАПУСНЯК — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога.

БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.

ГОЛУБЦІ — символ голуба, який уособлює мир.

РИБА — знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова «риба» зашифровані слова «Ісус Христос», «Спаситель», «Син Божий».

ВАРЕНИКИ — достаток, ситність.

ГРИБИ — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).

ПАМПУШКИ — щастя, здоров’я, як і вареники — достаток.

УЗВАР — життя людини, дароване Богом.

ЧАСНИК — очищення від гріхів. Також символізує здоров’я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.

Источник: akzent.zp.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |