Ключові цифри держбюджету-2024

29.11.2023

Ключові цифри держбюджету-2024

Президент Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2024 рік, як це зазначено в картці закону на веб-сайті парламенту.

У державному бюджеті на наступний рік передбачено 1,768 трлн гривень доходів і 3,309 трлн гривень видатків. У бюджеті враховано прогноз ВВП на рівні 4,6% та прогнозовану інфляцію у розмірі 9,7%.

Прогнозований середньорічний курс гривні у бюджеті складає 40,7 за долар.

Основний пріоритет державного бюджету – оборона та безпека України, на ці цілі спрямовано майже половину всіх видатків або понад 21% ВВП. Серед інших пріоритетів – соціальна сфера, освіта, медицина та підтримка ветеранів.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 3028 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб, який використовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, залишиться на рівні 2102 грн.

Розмір посадового окладу прокурора окружної прокуратури залишиться – 1600 грн.

Для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових та митних органів – 2102 грн.

З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень;
  • ,
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 гривні, з 1 квітня – 48 гривень.

Розмір мінімальної заробітної плати, яка використовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду, залишається на рівні 1600 гривень.

Уряд у 2024 році планує переглянути оплату праці державних службовців на основі нових правил, враховуючи класифікацію посад.

Цілком очевидно, що державні органи мають негайно розпочати процес класифікації посад. Відсутність такого кроку у держорганах приведе до застосування більш жорстких правил оплати праці. Отже, заробітна плата чиновників буде залежати від проведення даної класифікації. Це не буде стосуватися чиновників Верховної Ради, НАБУ, НАЗК, ДБР.

Нагадаємо, ще три облгази перейшли під управління Групи Нафтогаз. Йдеться про АТ «Рівнегаз», АТ «Запоріжгаз» та АТ «Чернівцігаз».

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |