“Досвід Хортиці допоможе”: Остапенко розповів, що очікує Києво-Печерську лавру. Відео

01.05.2023

14 квітня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підписав наказ про призначення на посаду в.о. генерального директора заповідника “Києво-Печерська лавра” Максима Остапенка.

Наш земляк вже взявся за роботу. Він сподівається, що втілити все задумане йому вдасться завдяки досвіду керування запорізьким Національним заповідником “Хортиця”. Про свої плани стосовно “Києво-Печерської лаври” він розповів журналістам “Новини Приазов’я”.

За його словами, найбільш кричущі порушення, які здійснювала УПЦ МП на території київського заповідника — самовільне будівництво. Загалом збудовано 36 об’єктів, серед них 15 споруд, які не передбачалися генеральним планом розвитку і збереження цих пам’яток.

“Це різноманітні торговельні точки (МАФи), і прибудови споруд, у томі числі — житлові будинки, які можна сприймати як приватну забудову намісника монастиря.”, — розповідає Остапенко.

На його думку, зараз головне — прибрати російські маркери. Відроджувати комплекси і святині, які пов’язані з Україною й з європейською складовою України.

«Тобто лавра як об’єкт історико-культурний, як об’єкт національної спадщини, як об’єкт під захистом ЮНЕСКО має використовуватися виключно в рамках духовної складової й в рамках збереження історико-культурної спадщини, а не як промисловий майданчик, який, даруйте, йшов на кишеню наміснику цього монастиря. І це неприпустима ситуація ні з боку держави, ні з боку заповідників».

Також в нового керівника є ідеї зі створення сучасних майданчиків, які дозволять залучати дітей до вивчення археологічної спадщини лаври, запустити нові туристичні маршрути, орієнтовані на молодь.

Він зазначив, що його досвід керування запорізьким заповідником “Хортиця” допоможе в перетворенні лаври в “максимально патріотичний об’єкт”.

«Хортиця десятиліттями асоціювалася саме з різноманітними проєктами, які мали виховати молоду людину як українця, як патріота, як людину, яка любить власну землю, власну історію, культуру, природу. І мені здається, що ці меседжі найважливіше зараз робити в лаврі. Тому що, повторюся, надзвичайно багато російських маркерів в межах лаври, й цього треба не просто позбуватися. Мова йде про те, що ми маємо повернути лавру в українське лоно, і це можливо зробити».

Нагадаємо, Олеся Крамаренко, яка боролася за посаду очільниці Запоріжжя, стала прессекретаркою в заповіднику “Києвом-Печерської лаври”.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |