Чому запорізьке повітря по-різному смердить і чи безпечно відкривати вікна: офіційні відповіді

03.10.2024

Чому запорізьке повітря по-різному смердить і чи безпечно відкривати вікна: офіційні відповіді

У серпні запоріжці відчули перше перевищення пилу у повітрі. Максимум прийшовся на 1 жовтня. Зміни у погоді, а також пожежі після вибухів завдають чималої шкоди та забруднюють повітря.

Про це розповів лікар відділу моніторингу та реагування на небезпеки Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Євген Тулушев.

Чому у різні дні тижня повітря смердить по різному – на це впливає погода, метеорологічні фактори. Через зміни у погоді концентрація шкідливих речовин може збільшуватися у кілька разів.

Євген Тулушев

Фахівці радять не відкривати вікна та за можливістю не перебувати довго на вулиці.

У Запоріжжі фіксується перевищення в повітрі забруднюючих речовин таких як пил, фенол та інше. Приблизне кожне п’яте дослідження – з перевищенням допустимих норм. Влітку 2024 повітря було найбільш забрудненим.

«Влітку відбувається найбільше забруднення повітря. Якщо казати за місяцями, то найбільші показники фіксували у серпні та вересні. По районах найбільш забруднені – це традиційно Дніпровський, Вознесенівський, Заводський та Шевченківський райони міста. Хортицький район міста найбільш чистий. Бойові дії також впливають безпосередньо на забруднення, а особливо пожежі, що виникають внаслідок «прильотів», — пояснює лікар.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб також зазначають, що окрім традиційних промислових забруднювачів, погіршують ситуацію в місті під час відключення електроенергії генератори.

Пилова буря, яка накрила всю Україну, також спричинила додаткове негативне навантаження на місто та його мешканців. Спеціалісти зазначають, що буря поки не закінчилася, хоча вже йде на спад.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |