9 дней с момента фатального прыжка запорожской школьницы: как не допустить повторения трагедии

09.10.2018

9 дней с момента фатального прыжка запорожской школьницы: как не допустить повторения трагедии

В Запорожье, 1 октября, произошла трагедия — 14-летняя девочка спрыгнула с моста Преображенского. Как избежать трагедии, что делать, если вы увидели человека, который явно собирается свести счеты с жизнью, портал «Акцент» попытался разобраться в этом вопросе. 

9 дней после фатального прыжка

Трагедия случилась на мосту, который ведет с Хортицы в город. Проезжающий мимо водитель заметил, что девушка перелезла через перила и собирается прыгнуть. Он тут же остановился, поспешил к ней, но не успел что-либо предпринять.

На место прибыли спасатели ГСЧС, которые вытащили девочку на берег, но, к сожалению, спасти ее не удалось.

Позже стало известно, что имя погибшей Галина, она училась в 8-м классе Запорожского сечевого коллегиума в Хортицком районе.

viber image

«Панічні атаки можуть призвести до самогубства, проте лише у випадку, коли вони вже перетікли у реактивну депресію. Зазвичай така депресія формується внаслідок певної травмуючої події.

Якщо людина збирається вчинити самогубство на ваших очах, потрібно завести з нею діалог. Вести себе потрібно спокійно (не кричати, не робити різких рухів тощо). Почніть із запитань, як саме людина залізла на міст, чому вона вирішила стрибнути з нього чи скоїти самогубство саме таким шляхом. Спитайте як вона себе почуває, спробуйте повернути її до моменту «тут і зараз»: спитайте, що саме вона бачить, де на її думку вона знаходиться, чи не холодно їй, чи хоче вона їсти тощо. Такі здавалося б недоречні запитання про її фізичний стан можуть повернути до реальності. Ваша задача — говорити з нею настільки довго, настільки це можливо, аби встигли приїхати МЧСники. Не сперечайтеся з самогубцею, не кажіть, що його проблеми – це дурниці. Пропонуйте відійти від краю моста/даху та обговорити ситуацію. Якщо побачите, що МЧС не встигає на місце події, а у вас є змога самостійно відтягнути самогубцю від краю моста/даху/вікна, то вам буде потрібно потягнути людину за верхню частину тулуба на себе (якщо ві стоїте у неї за спиною). Ні в я кому разі не можна хапати самогубцю за ноги — якщо людина стоїть на краю прірви, вона не втримає рівновагу та ще й і вас може потягнути за собою. Бажано відтягти самогубцю від краю даху у безпечную зону 1 сильним рухом, тобто діяти потрібно рішуче.

Чому підлітки скоюють суїцид? Основні причини дві:

1. Суїцид як маніпуляція / спосіб помститися. Наприклад, підліток уявляє, як буде погано рідним / друзям / коханому, якщо він / вона покінчить життя самогубством. В цьому випадку діти багато говорять про суїцид, задають питання про смерть, їх поведінка різко змінюється.

Що робити: не засуджувати і не ігнорувати (але і не кидатися виконувати абсолютно всі прохання — адже це може стати відмінним способом маніпуляцій). Потрібно показати чаду, що ви його кращий друг і завжди підтримаєте його. Обов’язково обговорити хвилюючу проблему і разом пошукати шляхи її вирішення. Можливо, доведеться підшукати хорошого дитячого психолога. У період загострення суїцидальних настроїв не можна залишати дитину одну.

2. Суїцид як результат психічного розладу. Думки про самогубство нерідко відвідують підлітків, які страждають на біполярний розлад, психозами, депресією або пограничним розладом особистості. Діагноз може поставити тільки фахівець.

Найнебезпечніше тут в тому, що дитина може взагалі не говорити про суїцид, але планувати його навіть заздалегідь (як, наприклад, зробила пара киян, які вистрибнули з апартаментів «Мост-сіті» 31 серпня).

Що робити:
— періодично ненав’язливо з’ясовуйте, чи є у підлітка довгострокові плани (поїздка на море наступного літа / перемога на спортивних змаганнях / музичних фестивалях / надходження в певний вуз і т.д.). Таких цілей повинно бути хоча б 2-3. При цьому важливо, щоб дитина часто сама охоче ділилася своїми планами. Якщо у підлітка взагалі немає ніяких планів, це тривожний знак;

— відстежуйте скарги. Психічно здорова підліток, у якого хороші відносини з батьками, обов’язково повинен їм періодично на щось скаржитися (на вчителів у школі / нещасну любов / дурних однокласників і т.д.). Якщо дитина мовчить і відповідає примітивним «у мене все нормально» без подробиць — це вірний знак, що проблема є, але говорити з батьками він про неї не хоче;

— стежте за сном і харчуванням. Якщо у підлітка пропав апетит або з’явилося безсоння, це вже привід для занепокоєння. Потрібно з’ясувати причину. При необхідності звернутися до лікаря;

— у дитини має бути бажання мати гарний вигляд. Для підліткового віку характерне бажання добре виглядати в очах однолітків. Якщо дитина раптом стала недбало ставитися до свого зовнішнього вигляду, значить, на те є якась причина;

— при гострій потребі подивитися листування дитини. Звичайно, не варто просто так моніторити приватні повідомлення підлітка, але якщо ви бачите, що щось явно не в порядку, але дитина вам не розповідає, є сенс по-тихому залізти до нього в телефон або комп’ютер. Можливо, йому хтось загрожує або шантажує.

Тобто якщо у підлітка з’явиться бажання накласти на себе руки, проблему можна буде виявити вчасно. Для цього важливо зберігати дружні відносини з чадом і бути уважним до будь-яких змін. У підлітковому віці навіть незначні проблеми іноді здаються нерозв’язними».

Есть вопрос?

Как сообщает пресс-служба Запорожского горсовета, 11 октября с 15:00 до 17:00 на городском «Телефоне Доверия» 15-84 состоится «горячая линия» с участием детских психологов, члена ассоциации детских и семейных психологов Украины Яковлевой Илоны и арт-терапевта Фатеевой Елены на тему: «Детский психологический клуб (от 5 до 16 лет)»

Получить консультацию по указанным вопросам запорожцы могут стационарным телефоном 15-84 и по номерам мобильных операторов:
066-313-15-84;
067-515-15-84;
073-515-15-84.

Разговор оплачивается согласно условиям тарифного пакета, преимущественно бесплатно в пределах сети.

Источник: akzent.zp.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |