81 рік з дня початку героїчної оборони Запоріжжя у роки Другої світової війни

18.08.2022

81 рік з дня початку героїчної оборони Запоріжжя у роки Другої світової війни

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Вісімнадцяте серпня тисяча дев’ятсот сорок першого року. Друга світова війна. Запоріжжя. Саме в цей день, рівно вісімдесят один рік тому розпочалася героїчна оборона нашого міста від нацистської навали. І саме тоді запоріжці об’єдналися для того, щоб встати на захист рідної землі.

Ту оборону, яка тривала півтора місяця, тримали як частини регулярної армії, так і народні ополченці. Першими ворога зустріли зенітники третьої зенітно-артилерійської батареї шістнадцятого зенітно-артилерійського полку. Ті воїни були справжніми героями і більшість з них ціною своїх життів не дозволили ворогу захопити Запоріжжя зненацька. Також героями оборони міста стали і працівники десятків запорізьких підприємств. Під ворожими обстрілами вони змогли демонтувати та вивезти важливе обладнання, яке згодом використовувалося у тилу для виробництва військової продукції.

На жаль, після півторамісячної оборони захисники Запоріжжя змушені були залишити місто. Після того два роки Запоріжжя перебувало в окупації і врешті решт у жовтні тисяча дев‘ятсот сорок третього року місто було звільнене.

З тих пір запоріжці роками вірили в те, що «ніколи знову», проте злочинний путінський режим вирішив, що «можем павтаріть». І ось ворог знову зазіхає на вільні території козацької землі. Але «павтаріть» у нього вже не вийде. Тому що зараз Запоріжжя – це міцна неприступна фортеця, яка надійно укріплена кількома лініями оборони і знаходиться під захистом мужніх і професійних українських воїнів-патріотів.

Величезна вдячність кожному герою та героїні, які стоять під синьо-жовтим стягом на захисті Запорізького краю! Як писав Великий Кобзар: «За вас правда, за вас слава. І воля святая!».

Все буде Україна!

Усі разом переможемо!

Тихої усім ночі.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |