Запоріжцям радять не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі

15.11.2023

Запоріжцям радять не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі

Стихійна торгівля має низку негативних факторів. Серед них - продаж продуктів харчування, які не мають сертифікатів та не пройшли перевірку якості, неофіційне працевлаштування продавців, перешкоджання проїзду транспорту та проходу пішоходів на тротуарах, антисанітарія та залишене сміття. Крім того стихійна торгівля складає нечесну конкуренцію продавцям, які торгують на офіційних ринках.

Втім, як зазначають експерти, найнебезпечнішим фактором стихійної торгівлі – є шкода здоров’ю. Адже, однією із головних причин харчових отруєнь є неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях. Особливу небезпеку несуть продукти короткого терміну зберігання: молоко, сир, м'ясо, риба, ковбаси та домашні консерви. Адже покупці не можуть отримати жодних достовірних даних про те, в яких умовах виготовлялись ці продукти, яку тару використовували для пакування, які терміни їхньої придатності. До того ж, у продавців зі стихійних ринків немає медичної книжки та дозволу на торгівлю.

Наразі вживати заходи по боротьбі зі стихійною торгівлею продовжують працівники комунального підприємства "Муніципальна варта". Під час рейдів складають протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності, передбаченої за ст. 152 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу. Штраф за порушення правил торгівлі коливається від 340 до 1360 гривень відповідно до суб’єкта господарювання.

Але найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати товари «з землі». Лише власна відповідальність за вибір місця купівлі продуктів допоможе подолати таке негативне явище як «стихійна торгівля» та стане запорукою збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |