В Запоріжжі відпрацювали надання меддопомоги після «прильоту»

06.06.2023

В Запоріжжі відпрацювали надання меддопомоги після «прильоту»

Амід - молодий лікар з Мелітополя, який працює в 9-й міській лікарні з початку великої війни. Медик каже: важкі пацієнти трапляються чи не щодня. А от ситуації, коли до лікарні звертаються одночасно десятки травмованих, - рідкість. Саме тому цей тренінг важливий для колективу медзакладу, аби бути готовими до будь-яких надзвичайних ситуацій.

-Такі ситуації у нас виникають часто, коли приїжджають пацієнти після ДТП, після травм, побоїв. Ці ситуації у нас щоденні. Але одночасні прийоми одразу великої кількості травмованих, це додаткове навантаження. Такі ситуації потребують від спеціалістів додаткової підготовки. А в нас такі ситуації бувають зараз через війну, тож треба бути готовими, - сказав лікар анестезіолог-реаніматолог Запорізької лікарні № 9 Амід Рагімов.

Тренінг з відпрацювання дій під час масового звернення постраждалих в 9-й міській лікарні проводять інструктори Всеукраїнської ради реанімації. Такі практичні навички допоможуть максимально швидко реагувати на можливі сценарії розвитку подій. Зокрема, щоб врятувати кожного пацієнта, перший етап тренінгу - розсортувати постраждалих за ступенем травми.

- Масовий випадок — це найгірша ситуація, яка може статися в лікарні. Тому що коли ми говоримо про масовий випадок — тоді, коли пацієнтів, постраждалих набагато більше, ніж ресурсів лікарні. Саме з такою метою всіх розподіляють на певні категорії. Тобто є так звані «кольори». Там червоні, зелені, жовті. Для того, щоб краще це розуміти, червоні пацієнти, які потребують уваги саме зараз, тому що їхньому життю є загроза безпосередньо зараз, - пояснив в. о. директора Українського НПЦ екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗУ Віталій Крилюк.

Інструктори зазначають: під час надзвичайних подій, зокрема «прильотів», спостерігається дві хвилі постраждалих. Першими до лікарні звертаються ті, хто живе поруч і може рухатися самостійно. Другу частину травмованих доправляють «швидкі». У таких критичних ситуаціях важливим є не тільки дії лікарів, але й чітка організація та зрозуміла логістика. Це стало ще одним етапом навчання для лікарів.

- Особливість цього курсу, що в кінці курсу запускається так званий клінічний симульований сценарій, в рамках якого відбувається масове поступлення постраждалих в цю клініку. В якості постраждалих є стандартизовані пацієнти, тобто люди, волонтери, яких ми долучаємо до цього курсу. І муляжуємо їх під відповідну травму, співпрацюємо з екстреною медичною допомогою і імітуємо ситуацію масового поступлення, - розповіла керівник Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медуніверситету Галина Цимбалюк.

Після завершення симулятивного тренінгу медики отримали рекомендації від інструкторів, як покращити наявний в лікарні план реагування на надзвичайні події. Поради стосувалися посилення кадрового потенціалу та матеріальної бази закладу. Самі ж медики додають, такі тренінги у наш час надзвичайно актуальні, адже від оперативності реагування залежить порятунок чийогось життя.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |