У Запорізькому обласному онкодиспансері медпрацівники та пацієнти вийшли на мітинг: коментар лікарки

09.05.2024

У Запорізькому обласному онкодиспансері медпрацівники та пацієнти вийшли на мітинг: коментар лікарки

Нещодавно стало відомо, що в межах обласного центру планується об’єднання обласної клінічної лікарні з онкологічним та кардіологічним центрами. Таке рішення було ухвалено Координаційною радою регіону з питань охорони здоров’я.

Сьогодні, 9 травня, в Запорізькому обласному клінічному онкодиспансері медичний персонал, включно з лікарями, та пацієнти провели мітинг.

Журналістам Forpost вдалося поспілкуватися з хірургинею мамологом Анною Коваленко, яка працює в онкодиспансері, щоб дізнатися, яка мета мітингів:

«Ми не хочемо приєднуватися до обласної лікарні. По-перше, тому що нашим пацієнтам буде капець, вибачте мені за сленг. Вони не отримають відповідної допомоги, обстежень… на тому рівні, на якому отримують її зараз. А по-друге, ми звісно боїмося за себе. Тому що ми не хочемо втратити робочі місця через те, що це відбувається в обласній лікарні. Там умови праці неможливі. Багато персоналу перейшло з обласної до нас працювати й вони називають працю там каторгою.

Одним з аргументів цього об’єднання є те, що вони збираються розвивати нейрохірургію. Я вас хочу запевнити, що нічого у них не вийде, бо у них в штаті немає нейрохірургів. Декілька років тому я там оперувалася, у мене була ковернома головного мозку. В тих умовах, які були тоді, а це три роки тому, коли там були класні спеціалісти, мені цього зробити не змогли. Через те, що не було оснащення. А зараз там навіть цих класних спеціалістів немає».

Анна Коваленко також зауважила, що на онкологічну лікарню зараз йде дуже велике навантаження, оскільки є великий наплив пацієнтів. Виникає питання, як з цим напливом будуть справлятися в Запорізькій обласній лікарні:

«Ми категорично проти об’єднання. У нас навіть ніхто не запитував. Скажу, що це нагадує якийсь рейдерський захват. Налетіли, щось вирішили самі між собою… і все. Немає ніякої офіційної інформації на сайті ЗОВА. Ми ж не кріпаки, у нас є свої побажання, свої думки… Ніхто нічого не запитує, просто зробили. Ми будемо стояти до кінця і не збираємося йти на компроміси з обласною лікарнею.

Я працюю хірургом мамологом. Жінка, яка потрапляє до нас у диспансер, проходить повний цикл від встановлення діагнозу до завершення лікування. Це ми проводимо біопсію, всі УЗД, КТ, хіміотерапію, оперативне лікування і променеву терапію. В обласній лікарні це буде неможливо, бо в них немає таких ресурсів. Плюс вони ж казали, що ми не збиткова лікарня».

Відео з телеграм-каналу «Це Запоріжжя«.

Натомість в облдержадміністрації цю ситуацію бачать зовсім по-іншому. За словами, заступниці голови обласної держадміністрації Наталії Будяк, це рішення спрямоване на удосконалення медичних закладів та надання пацієнтам широкого спектра послуг на базі однієї лікарні.

«Це об’єднання сильних і спроможних закладів для потужного підсилення. У цих закладах є відділення, які дублюють одне одного, включаючи амбулаторні та діагностичні відділення. Проте відділення в обласній клінічній лікарні мають перевагу, оскільки функціонують з доступом до цілодобового обладнання, діагностики та чергування мультидисциплінарних команд. Також в запорізькій обласній клінічній лікарні функціонують у цілодобовому режимі відділення трансфузіології.

Крім того, в обласній клінічній лікарні надається реабілітаційна допомога як онкологічним, так і кардіологічним пацієнтам. Це через те, що обласна лікарня має укладені договори з Національною службою здоров’я України та надає реабілітаційні послуги як у гострому, так і у післягострому періодах захворювання для кожного пацієнта.

Отже, кожен пацієнт зможе отримувати додаткові медичні послуги, якщо вони будуть необхідні, в межах одного закладу», — розповіла посадовиця під час брифінгу.

Журналісти Forpost збираються розібратися в цьому питанні.

Источник: forpost.media

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |